Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

centralka, sterownik ABS-u w Nissan Primera P11

Gość qrczakx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Gdzie można znaleść centralkę, sterownik ABS-u w Nissan Primera P11? Tzn. urządzenie do którego przychodzą kabelki z czterech czujników ABS-u.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich posiadaczy Nissanów.

Qrczak

Wg mnie jest w tunelu środkowym miedzy siedzeniami kierowcy i pasażera.

Tu nawet było o tym ;)

http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.php?t=19937

Niee, tamto to było sterowanie jaśków. Centralka ABS jest za osłoną przy prawym przednim słupku.

komputerek abs znajdziesz pod plastikiem w nogach pasażera po prawej stronie

a powinno na nim pisać BOSCH anti-blockier-system 0 265 108 013 abs5c2.3

numer nissana to NISSAN 47850 2F000

łapany jest na dwa wkęty z główkami 10 właśnie mam taki w ręku

a jaki masz problem z abs????

ten komputerek zbiera sygnały z kół i steruje zaworkami na poszczególne koła w pompie abs pod maską z lewej strony przy wlewie płynu do spryskiwaczy

pompa o numerze BOSCH 0265 214 202 nr nissana to 476003J300

• 2 tygodnie później...

Znalazlem przyczyne awarii mojego ABS-u. W w lewym kole z przodu jest uszkodzony kabel. Ale golym okiem tego nie widac.

Lokalizacja usterki:

Sprawdzilem omomierzem na postoju rezystancje tych czujnikow, jednego okolo 1,7kOhm, natomiast drugiego poza zakresem pomiarowym (sprawdzalem tylko dla przednich kol).

Do tego o bardzo duzej rezystancji (poza zakresem) podlaczylem do wtyczki przy nadkolu, pod maska, omomierz i zaczalem manipulowac kablem w roznych miejscach (jest mocowany w kilku punktach), tak tarmosilem go na wszystkie strony i w koncu omomierz pokazal zblizona wartosc jak ten w drugim. Usztywnilem prowizorycznie kabel, podlaczylem ponownie wtyczke i wlaczylem kluczyk, po chwili kontrolka ABS-u zgasla. Wczesniej palila mi sie non stop, po wlaczeniu kluczyka.

Musze tylko nadsztukowac kabel.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...