Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[Bluebird] Turbo SGX

bort
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

To się Chojnacki zbłaźnił po raz kolejny tym razem dał ci wykres od zupelnie innego auta i to niedoładowanego... Do tego na jego wykresie widać pomiar do prawie 7000obr.min - skąd takie obroty jak przecież twój silnik kręci się maks do 6500, aj tam...

Na wykresie od Grabowskiego ewidentnie widać że od 1500obr.min turbina powoli wchodzi na boost :)

Ps. masz 5KM więcej jak Czester, odrazu widać kto u ciebie majstrował przy zapłonie :D

Właściwie to mój silnik kręci się wyżej Kuba, zaczynam mieć wątpliwości czy to rzeczywiście z innej fury wykres... Maksymalne wartości momentu i mocy w zasadzie występują na obu wykresach przy tych samych wartościach rpm... jeśli zapłon był totalnie źle ustawiony to może i te 20 kucy zeżarło i spłaszczyło wykres momentu obrotowego???

tak tak... tylko co by ci wyłączyło turbosprężarkę :D W wykresie od pana CH.

TO są dwa zupełnie inne wykresy nie widzisz różnicy - trzeba ci to nanieść na wykres w WORDZIE ? Pomijam tu kwestie maks wartości i przy jakich rpm...

Przebieg mówi z jakim silnikiem mamy do czynienia

[ Dodano: Pią 26 Sty, 2007 21:40 ]

Dla przykłądu CI podam, to jest wykres auta bez doładwoania (1,8 QG18De):

almera_1.jpg

A to jest wykres doładowanego VW 1,8T:

a4sportec0degtpkopiaum5.gif

Przyjrzyj się auta z suszarką mają jakby taką górę, wraz z pojawieniem się doładowania moment obrotowy nagle zaczyna rosnąć i to znacząco...

• 4 tygodnie później...

16V to samo co bylo w 200SX, wersia pewno bez IC i o mocy 160KM..

PS. coś mi się wydaje że miałeś SWAPA nie wydaje mnie się żeby w Bluebirdzie 16V montowali... (choć mogę się mylić) :D

Były montowane jeszcze CA18 16V, miały moć koło 130KM - wersje te oznaczone były Grand Prix. Jednak turbin tam nie montowali fabrycznie. Być może, że po dorzuceniu do tego silnika turbiny można otrzymać to samo co fabryczne CA18DET...?

Aby się przeknać czy był robiony SWAP w Twoim aucie wystarczy zdekodować numer VIN.

Chętnie zobaczę fotki Twojego BB :))

W najnowszym GT jest artykuł o SMT6, wsadzili je do Silvi S12 z twoim silniczkiem, po strojeniu wyszło im 148KM i 197Nm (auto miało wydech 2,5 cala, i wielki intercooler z Iveco, doładowanie seryjne) z właścicielem wozu rozmawiałem i tak jak kiedyś ci wspominałem całe strojenie polegało na ściąganiu paliwa :)

[ Dodano: Nie 25 Lut, 2007 23:00 ]

Takie coś sprytnego dorwałem u sąsiadów z zachodu:

http://www.nissanclub.cz/gallery_detail.ph..._category_tun=2

• 2 tygodnie później...

Kuba, czegoś tu nie rozumiem - silniczek w tej Silvi miał fabrycznie 135 KM i 191Nm, koleś zrobił mody warte koło 3 tys. zł ? a uzyskał 148KM i 197Nm? To jakaś lipa!

Kuba, czegoś tu nie rozumiem - silniczek w tej Silvi miał fabrycznie 135 KM i 191Nm, koleś zrobił mody warte koło 3 tys. zł ? a uzyskał 148KM i 197Nm? To jakaś lipa!

Żadna lipa, seryjną turbineczkę zostawił i ponadto nie podkręcał w niej doładowania, z odetkania samego wydechu, dostrojenia i zamontowania IC + 13KM to mało ?

Teraz spokojnie 1 bara może dmuchać i na taj śmeisznej suszareczce i po wystrojeniu coś pod 190KM i 300Nm powinno być :)