Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Niewydolność klimy

p_flori
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie - Chorwacja- Włochy i temp dochodząca do 37 st C (w cieniu). Klimatronik nastawiony na ok 20 st. zapierd... wiatrak cały czas na maxa, a w aucie co prawda czuć było chłodek, ale całkiem nie był w stanie schłodzić kabiny do zadanej temperatury.

Czy też tak macie?

Jak wróciłem do kraju - tu temperatury ok 25 st i juz byo ok. Po schłodzeniu dmuchawa pracowała na 1-2 gim biegu i juz tak w pysk nie wiało.

Jak powinna byc wartość ciśnienie czynnika chłodzącego.

pozdrawiam

Jak w temacie - Chorwacja- Włochy i temp dochodząca do 37 st C (w cieniu). Klimatronik nastawiony na ok 20 st. zapierd... wiatrak cały czas na maxa, a w aucie co prawda czuć było chłodek, ale całkiem nie był w stanie schłodzić kabiny do zadanej temperatury.

Witam.

Ja w sumie mam zwykla klimatyzacje i jak byla fala upalow to zawsze cos dawalo. Nawet jesli masz mozliwosc ustawiania temperatury, to naprawde nie licz na to, ze przy takich upalach ja uzyskasz, to nie sa tej klasy klimatyzacje.

Pozdrawiam

Jeśli masz wrażenie że wydajność klimy spadła sprawdź najpierw filtr ppyłkowy. Ja miałem to samo i okazało się że po 9 miesiącach od wymiany przytkał się. Po wymianie jest znacznie lepiej.

A swoją drogą to bym się tak nie chłodził bo to chyba niezdrowe - 17 stopni różnicy to bardzo dużo :D

Czy też tak macie?

Jak wróciłem do kraju - tu temperatury ok 25 st i juz byo ok. Po schłodzeniu dmuchawa pracowała na 1-2 gim biegu i juz tak w pysk nie wiało.

Jak powinna byc wartość ciśnienie czynnika chłodzącego.

pozdrawiam

Miałem podobne wrażenia z wyjazdu do Włoch (temperatura podobna). Prawdopodobnie to żaden defekt klimy, tylko właściwe zachowanie urządzenia w tak dużych upałach. Ważne, że w kabinie chłodno, choć głośno :)

Kiedyś dawno czytałem oceny klimy w "Auto świecie" almerka dostała 7 pkt. na 10 możliwych. Więc tak sobie przeciętnie :? . Osobiście też podczas największych upałów odczuwałem niewyrabianie ale ja głównie krótkie odcinki więc nie jest to miarodajne.

Dzieki za Wasze uwagi.

Mam porównanie np z VV Passatem i tam działa znacznie żwawiej. Jakby nie ustawić przez 5 minut wieje a potem spokojnie na 1 szym 2 gim biegu wentylatora utrzymuje temp.

Najgorsze jest to, że jak puscisz nawiew np. na nogi (by nie wiało w mordę) to w aucie Almera jest gorąco. Porównując z innymi autami działa to u mnie słabo - i teraz nie wiem czy tak ma być, czy coś nie tak.

cenna uwaga odnośnie filtru kabinowego - na pewno go wymienię (zbliża się czas przeglądu), choć teraz upałów nie ma i w sumie to aż tak to nie dokucza.

[ Dodano: Czw 26 Kwi, 2007 15:07 ]

Zrobiło sie ciepło i czas na test - wyjąłem filtr p/pyłkowy i żadnego znaczenia to nie miało.

Temp na dworze 20 st, w aucie klimatronik nastawiony też na 20 st i nawiew na nogi i szybę i tak naprawde przy 120 km/h robiło się chłodniej, gdy jechałem wolbniej chłodu juz tak nie czuć, a wiatrak zapierd.... na 5 ty bieg. Chyba jednak coś nie tak z tą klimą.