Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

kupiłem serenke

Gość K_andy
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam

i stałem sie posiadaczem serenki :lol:

2.0 benzyna , 1993r.

wszystko byłoby piękne gdyby.... nie silnik,

stuka na wyższych obrotach.

Natychmiastowa wizyta u znajomego mechanika, i załamka :sad:

panewka główna lub korbowodowa.

I co Wy na to?? naprawiać silnik, czy może podmiana np. od primerki

czytałem na forum że może pasować.

Sugestie bardzo wskazane :D

pozdrawiam

Gość czopochrup
  K_andy napisał:
I co Wy na to?? naprawiać silnik, czy może podmiana np. od primerki
nie bedzie pasowac uklad calego silnika jest inny widzalem silnika admina forum ;) a sam mam serenke u nas silnik jest | a w primerce -- albo trzaby mocno kombinowac (aparay zaplonowe itp...)

no i procedura rejestracyjna rozpoczęta :D

tłumaczenie dokumentów mam w kieszeni. :mrgreen:

mam nadzieję że reszta procedury pójdzie tak samo sprawnie

pozdrawiam nissanowiczów

i oczywiście wszystkich CELNIKÓW :wink:

nie taki diabeł straszny jak go malują :grin:

opłata akcyzowa u Panów Celników z wypełnieniem dokumentów w 20 minut(wolno czy szybko??), i jaka kultura załatwiania interesantów-żeby tak we wszystkich urzędach.

Tablice próbne na miesiąc w starostwie w godzinke, no ale pan urzędnik miał do przejżenia więcej dokumentów :)

Przegląd umówiony na środę.

Zdjęcia dokleje po święcie(coś mi zaszwankował program przenoszący z aparatu na kompa)

pozdrowionka ;)

tak czytam sobie o Serenach Waszych i ciagle mam mieszane zdanie czy warto czy nie warto kupić :?: jestem własnie na etapie planowania zmiany swojego Sunny na wieksze auto 7-8 osobowe rozpatruje jeszcze Mitsubishi Space Gear ale chcialbym zostać przy nissanie bardzo przypadła mi do gustu ta marka :grin: te połozenie silnika w Serenie jakoś mnie odpycha :?

hmmm

może jestem zboczeńcem :? ale ja sobie drugi raz kupiłem Serene 2,0 benzyne i sobie chwale

każde auto ma swoje plusy i minusy

a co do silnika pod fotelami :roll: ten typ tak ma do wszystkiego idzie sie przyzwyczaić

Gość czopochrup
  Szymeq napisał:
W zime nie można narzekać na takie rozwiązanie a latem jakiś izolacyjny pokrowiec i po sprawie
no chyba nie jezdziales na dluzsza mete serenka :> mialem mazde e2200 w ktorej tez sedzales na silniku... powiedmy ze tam izolacja byla fatalna i dosc mocno grzalo ale w serence jest bardzo dobra izolacja wrecz powiem idealnka kazdy szczegol jest zaizolowany jedeyne miejsce ktoredy sie dostaje cieplo jest reczny i prawdopodobnie wiem ktoredy wiec trza ino zatkac (co dziwne jak klima jest wlaczona to nie ma tam cieplego powietrzaO_o)

a tu macie ciekawostke jak isilnik zostal uzyy w finalowym wyscigu w 2f2f - tokio drift ;p

1eu7.jpg

2hf1.jpg

;ppp

witam

uffff

silnik wyjęty, i niestety, pukało, pukało i sie wystukało.

panewki na 1 i drugim garku do wymiany, wałek do szlifu, ciekawe ile to będzie mnie kosztowało? , macie może jakieś wiadomości co do cen części?

teraz się zastanawiam czy zrobiłem dobry zakup z tą serenką?

ale nie powiem nic więcej żeby nie zapeszyć :lol:

wracam jeszcze do tematu silnika , może jednak będzie pasował do primerki P11 2,0 mają ten sam symbol silnika SR20DE, jade do klienta co ma taki silnik na oględziny, a nóż.....

pozdrawiam serdecznie

Gość czopochrup
  K_andy napisał:
może jednak będzie pasował do primerki P11 2,0 mają ten sam symbol silnika SR20DE, jade do klienta co ma taki silnik na oględziny, a nóż.....
w serence jesti naczej ulozony niektore elementy sa inaczej mocowane przez to ze silnik lezy wzdloz auta a nie wpoprzek... szcerze mowiac watpie zeby wszedl bez problemow... aczkolwiek to te same silniki jezeli chodzi o osiagi ;p
  K_andy napisał:
teraz się zastanawiam czy zrobiłem dobry zakup z tą serenką?
ja bym osobice nie kupil z uszkodzonym silnikiem... ;)

co do czesci normalne czescie nie sa za drogie ostanito wymienialem olej + filtry... zamienniki JAPONSKIE wyszly mnie 61 zl (powietrze paliwo i olej) olej nie pamietam:D no i klocki wczoraj 90-100 zl komplet... nie jest najjgorzej a jezeli chodzi o silnik to nie mam pojecia bo moj to zyleta pyka sa rowniotko oby tak dalej ;p

czopochrup napisał:
K_andy napisał/a:

może jednak będzie pasował do primerki P11 2,0 mają ten sam symbol silnika SR20DE, jade do klienta co ma taki silnik na oględziny, a nóż.....

w serence jesti naczej ulozony niektore elementy sa inaczej mocowane przez to ze silnik lezy wzdloz auta a nie wpoprzek... szcerze mowiac watpie zeby wszedl bez problemow... aczkolwiek to te same silniki jezeli chodzi o osiagi ;p

ja twierdze ze to bedzie ten sam silnik jeśli chodzi o blok i głowice

też tak mi się wydaje,

jutro jadę obejżeć ten silnik u faceta a przy okazji zawoże wałek i korbowody do szlifu

ciekawe ile zaśpiewa :grin: za ten silniczek,

zdecydowanie wolałbym silnik niż naprawiać mój

jutro będę bogatszy w wiedzę :D

i uboższy w kieszeni :(

i plama :twisted:

zanim dotarłem do faceta to silnika juz nie było

ech ci ludzie

zdecydowałem się na naprawę swojego, nie będe dłużej czekał, lato się kończy a moja sarenka pod plandeką bez serduszka :)

dzisiaj zawiozłem wałek do szlifu, cylindry będą "honowane"

prawdopodobnie w piątek po południu odbiorę.

A w sobotę składanko.

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

witam

dół silnika złożony- nareszcie :D

wałek po szlifie, panewki na korbach i głównych nówki.

kadłub "honowany", pierścionki nowe.

teraz przyszła pora na głowice

zaworki do szlifu,

dwie szpilki z głowicy z k. wydechowego do odwiercenia :(

i znów to czekanie .

Ciekawostka !

uszczelka pod głowicę nie pasuje z tego rocznika co silnik!

czy ktoś spotkał sie z tym?

pozdrawiam

Gość czopochrup

mhm moze zrobie maly off topic ale wlasnie wrzucam na FTP zeskanowana instrukcje obslugi :P za jakas godzinke bedzie na FTPie ;> zaloze topic i apodam linka zeskanowalem wszytko procz dzialu o fabrycznym radiu O_o to tyle... co do twojego ssilnika ile Cie to wyjdzie bo jednego z klubowiczy wyszla kapa silnika 4k zl :<

czopochrup napisał:
ile Cie to wyjdzie

narazie to szlif wału i korpusu z panewkami i pierścionkami to 620pzł

a głowiczka podobno ma kosztować ok250

fotki uszczelki i korpusu zapodam w poniedziałek,

w moim korpusie SR20DE jest pionowy kanał prawdopodobnie spływ oleju z głowicy

a w/g katalogów uszczelek ten typ występował po97 roku( tak powiedział mi sprzedawca w sklepie).