Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

CHIP w diselku 2.2

Gość marcos26
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość bartek_almera

dzieki Cobcio,

Widac ze z Ciebie prawdziwy klubowicz. Mozemy pojechac jak tylko bedziecie mieli chwilke.

Ile taki montaz trwa?

Podaj prosze na priva jakis namiar to zdzwonimy sie.

Jestem z warszawy mogę z Tobą podjechać do Diagtronika - odrazu się dogadamy z CZEXem i ustalimy jakiś wspólny rabat

dajcie znac za ile robicie..... jesli nie znajde nic ciekawego na wlasna reke to moze sie podlacze :) skoro rabat ma byc taki atrakcyjny :)

0,8 miałem w kolektorze ssącym a nie przy turbinie.Ciśnienie doładowania nie mogło Ci się zmienić po chipie bo wartość doładowania ustalona jest mechanicznie i chip nie ma na to wpływu.W nowym aucie mam 1 bar na turbinie w serii a 1,2 po mbc

WIEDZIALEM albin ze to powiesz jehee chodzilo mi ze doladowanie wzroslo o te 0,5 bara nie dzieki chipowi ale dzieki temu ze jest wiecej spalin po podlaniu ropa.

Ale swoja drogo ogromna szkoda ze turbinka nie jest sterowana jak w VW :((

1,2 bara to moim zdaniem to troche za dużo jak na taką malusieńka turbosprężarkę (GT15), która już w serii chodzi na kresie swojej optymalnej wydajności.

GT15 występowała w 90konnych 1,9 TDi i maksymalne wartości jakie udawało się z niej wyciskać to ok 140KM...

Do większych doładowań przydałoby się coś większego...

Moim zdaniem w tej chwili powinniście odwydechować wasze diselki, może nie będą tu przyrosty mocy takie jak w 200SX rzędu 20-25% ale na pewno większe niż z podnoszenia samego doładowania na seryjnej turbince i zmuszania jej do pracy poza zakresem efektywnej pracy.

Wydaje mi się że przyszłościowym i w miare niedrogim rozwiązaniem była by adaptacja suszarki z BMW 2,5 TDS (ew. Opel Omega)

W KSR z tego silnika wyciągneliśmy 177KM przy 1,15bara doładowania.

Zdecydowalem sie zrobic chip w firmie ALTA RACING. Razem ze mna jedzie na chip Bartek i za dwa auta wynegocjowalem cenie xxxxzł (cenzura) od szt. Jesli by byl jakis chetny byc moze dalo by rade urwac jeszcze 50-100zł od auta. Tomek ktory sie tym zajmuje w tej firmie robil juz takie almy 2,2. Robi to bez lutowania. Jesli ktos by chcial sie dolaczyc to zapraszam. Ja i Bartek planujemy chip wrzucic w najblizszych dniach. Przyrost mocy w garnicach 25KM oczywiscie z hamownia przed i po chipie.

Alta Racing www.chiptuning-tdi.pl

bardzo dobra cena, zapytajcię się ich jeszcze czy przy dalszych modyfikacjach mechanicznych za ile będize kosztowało dostrajanie.

O kurde to zdecydowanie najlepsza oferta na rynku.

Za oszczędzoną kase na chipie można wytluc katalizator i zaślepić EGR :)

razem z Bartkiem jedziemy 08,09,06 na chip. Jesli ktos sie zastanawia czy podlaczyc sie to zapraszam bedzie taniej :)

[ Dodano: Sob 09 Wrz, 2006 16:13 ]

Jestesmy juz po chipie :) Efekty sa bardzo pozytywne. Auto zaczelo lepiej przyspieszac od dolnych obrotow a po zalaczeniu turbinki to naprawde morda sie cieszy jak sie czuje ze sie jedzie :) Przyspieszenie zdecydowanie lepsze poprawa elastycznosci i dynamiki odczuwalna jest. Koniki slabo skoczyly do gory bo zaledwie do 122 ale za to Nm ladnie poszly w gore i teraz mam 279 :):):) Sam przyrost mocy maxymalnej nie jest oszalamiajacy jak widac z liczb ale patrzac na wykresik widac ile poszlo KM do gory w zakresie predkosci obrotowej w ktorej zazwyczaj sie jezdzi czyli pomiedzy 2200 - 3600 srednio jest dostepne o 20KM wiecej niz w serii a to sporo jak dla mnie :) Podsumowujac efekt zamierzony zostal osiagniety i zdecydowanie ta kasa byla warta tej modyfikacji. Wszystko odbylo sie bez lutowania a za sprawa modyfikacji poprzez zlacze z kompem. A oto wykresik:

2736731157811574457

• 2 tygodnie później...

marcos26 wyszło całkiem fajnie, sam się zaczynam zastanawiać, jak trochę pojeździsz daj znać jak się zużycie paliwa zmieniło. A jak druga almerka przeszła tuning, bo wcześniej pisałeś że jedziecie dwa samochody zaczipować? No i ile czasu trwa cały proces zaczipowania?

BYlismy na 2 auta dzieki temu otrzymalismy ciekawsza cene. 2 almerka Bartka zachowala sie podobnie i przyrosty sa tez zblizone, bedzie mozna porownac jak Bartek wrzuci swoj wykres. Duzym plusem byl fakt ze Tomek z Alty Racing robil indywidualnie kazdy samochod osobno. Zasugerowal nam aby sprawdzic przeplywomierze bo przysrosty mogly by byc lepsze, i tak zamierzam zrobic, ale efekt i tak jest bardzo pozytywny. Co do spalania to sie wypowiem jak troche posmigam aby pomiar byl wiarygodny. Calosc zabiegu trwa: hamowanie silnika 10min

zczytanie oryginalnego programu z komputera 5min

obrobka programu okolo 20min

wczytanie zmodyfikowanego oprogramiwania 5min

hamowanie na nowym programie 10min

jazda probna i ocena efektow x min

Gość bartek_almera

Sorki za opoznienie - Juz dolaczylem scana Powiem wam, ze te osiagi naprawde poprawily kulture jazdy...juz nie jezdze ciagnikiem YEEEESSSSSS. Polecam Wam tylko ten zaklad pewnie jeszcze do nich wroce zeby stuningowac octavke.

A oto wykresik:

http://fotokonto.pl/showimage.php?id=7756&size=877

Robie Panie robie, spać przez niego nie mogę :)

Do tej pory się pakuje na wyprawe do Grabowskiego i nie wiem czy wszytkie narzędzia i graty spakwałem...

No miajmy nadzieje ze do zobaczenia na bemowie :)