Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

CZUJNIK KOŁO FILTRA OLEJU??+CZY MA BYĆ DOKRĘCONY?

Gość niedospielin

Rekomendowane odpowiedzi

Gość niedospielin

OSTATNIO W NIEDZIELĘ WYMIENIAŁEM OLEJ W MOJEJ ALMERCE I ZAUWAŻYŁEM "DZIWNĄ" KOŃCÓWKĘ Z DOŁĄCZONYM PRZEWODEM SPOD KTÓREJ WYDOSTAWAŁ SIĘ OLEJ. WYGLĄDA TO NA CZÓJNIK. ZNAJDUJE SIĘ TO TUŻ OBOK FILTRA OLEJU JAKIEŚ 5-7 CM W PRAWO OD NIEGO NA TEJ SAMEJ WYSOKOŚCI PATRZĄC OD DOŁU AUTA. ZAUWAŻYŁEM ŻE WYGLĄDA TAK JAK BY NIE BYŁ DO KOŃCA WKRĘCONY W OBUDOWĘ SILNIKA. WIDAĆ GWINT. DOOKOŁA NIEGO BYŁ OLEJ. WYCIEK JEST BARDZO NIEWIELKI , ALE TROCHĘ MNIE NIEPOKOI. BAŁEM SIĘ GO DOKRĘCAĆ BO NIE WIEM CO TO JEST. CZY WY TEŻ TAK MACIE ????

Witam.

Najpierw wypadałoby ustalić, czy cieknie z niego, czy spod niego. Te czujniki mają gwint stożkowy i to jest uszczelnieniem. Na tej samej zasadzie co np. korki w skrzynii biegów. Tylko czujnik jest delikatniejszy, dokręca się go siłą ok. 1,5 kg-m. Mocniej bym nie radził, bo można go urwać.

Rok temu z czujnikiem ciśnienia oleju miałem podobnie, też się "pocił". Mechanik zarekomendował wymianę - może zbyt pochopnie. W każdym razie zamienników z JC nie polecam, bo były 2 i za każdym razem po kilku tygodniach pojawiał się problem nie świecenia się kontrolki ciśnienia oleju przy zapalaniu na gorącym silniku. w końcu założyłem oryginał (niestety za 80 pln ) i jest ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...