Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Dziwne odgłosy z przedniego zawieszenia i drgania

Gość maztito

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam felgi aluminiowe (nie oryginalne Nissana) więc są założone pierścienie centrujące. Koła wyważane na stacjonarnej wyważarce, potem jeszcze doważane na samochodzie. I wszystko było OK. Od jakiegoś miesiąca z przodu auta słychać taki głuchy dźwięk narastający wraz z prędkością, trochę to przypomina takie dudnienie jakby był guz na oponie. Dodatkowo daje się wyczuć delikatne drgania na kierownicy. Wszystko to dzieje się przy małych prędkościach do 90km/h. Zmieniałem koła z tyłu na przód, i dalej to samo. Dodam jeszcze, że przy hamowaniu pojawiało się bicie na kierownicy. Moje podejrzenie padło, więc na tarcze, wymieniłem tarcze i klocki z przodu. Bicie na kierownicy ustało, ale to dziwne dudnienie i niewielkie drgania zostały. W końcu założyłem koła stalowe z zimowymi oponami niestety nic nie pomogło, ale jakby słychać było to dudnienie trochę mniej. Nie wiem gdzie szukać przyczyny, co jeszcze i jak sprawdzić? Co o tym myślicie?

ja mam wibita delikatnie tuleje gorna na wahaczu i mam podobne objawy ale jeszcze chyba cos u mnie jest nie tak z drazkami kierowniczymi lub z przekladnia mam takie same objawy ale jeszcze nie sprawdzalem co i jak

dziś doszły jeszcze stuki, słyszalne przy ruszaniu i hamowaniu, wydaje mi się że dochodzą z prawej strony przedniego zawieszenia, coś czuje, że nie będzie łatwo i tanio

ziś doszły jeszcze stuki, słyszalne przy ruszaniu i hamowaniu,

miałem to samo, diagnostycy wysprawdzali całe zawieszenie

stuki dochodziły z prawego przodu

po kilku miesiącach jazdy teraz już wiem co to jest - prawy przegub - a wtedy nie stukał przy skręconych kołach

Aha i to pewnie odpowiada za drgania

miałem to samo, diagnostycy wysprawdzali całe zawieszenie

stuki dochodziły z prawego przodu

po kilku miesiącach jazdy teraz już wiem co to jest - prawy przegub - a wtedy nie stukał przy skręconych kołach

Aha i to pewnie odpowiada za drgania

i co wymieniałeś ten przegub?

są dostępne jakieś zamienniki, czy trzeba kupować w ASO? I jakie koszta się z tym wiążą?

dzięki za odpowiedź

Jeszcze na nim jeżdże :D

Ja mam P11, przegubów wszedzie pełno, nie tylko w ASO.

Właśnie zastanawiam się jaki kupić - polecają firme NKN (najdroższe 260zł), mogą być jakieś włosko-amerykańskie GLO 174zł, JC 175zł, 4 MAX 166zł. To ceny do Primery P11

W sobotę byłem u mechanika, sprawdzili zawieszenie - brak jakichkolwiek luzów, przeguby też nie wydają żadnych dźwięków przy skręconych kołach, wyważyli mi jeszcze raz koła, ale problem cały czas pozostał. Więc mam pytanie: Czy jest jakaś inna metoda na sprawdzenie czy to faktycznie któryś przegub, mi się wydaje, że to z prawej, ale moja żona siedziała obok mnie i mówi, że ona słyszy z lewej strony. Te drgania kierownicy przy małych prędkościach są bardziej góra-dół, przy większych powyżej 100km/h drgania są prawa-lewa. Nie chcę wymieniać pół samochodu zanim dojdę, co to jest, z drugiej strony nie chcę rozpieprzyć dodatkowo innych elementów zawieszenia czy skrzyni biegów. Można z tym jeździć i czekać aż usterka bardziej się ujawni?

• 3 miesiące temu...
Jeszcze na nim jeżdże :D

Ja mam P11, przegubów wszedzie pełno, nie tylko w ASO.

Właśnie zastanawiam się jaki kupić - polecają firme NKN (najdroższe 260zł), mogą być jakieś włosko-amerykańskie GLO 174zł, JC 175zł, 4 MAX 166zł. To ceny do Primery P11

Witam,

właśnie czeka mnie wymiana przegubów, bo zaczęły trzeszczeć jak cholera... :(

Czy wiecie coś na temat tych niemieckich GS*P ?:

http://www.allegro.pl/item148986212_przegu...sx_germany.html

Cenę gościu ma atrakcyjną.

Dzięki za ewentualne uwagi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...