Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

ABS - działa czy nie działa ?

Gość Grzes_Lub

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam do userów Alemerek i nie tylko ;) pytanie apropo ABS.

Zawsze pięknie i ślicznie działał w moim potworze 8)

Ostatnio jednak przy gwałtownijeszym hamowaniu na mokrym - dla testu - :wink: okazało się, że "pedał" nie zrobił masażu stopy, ani nie było charakterystycznego dzwięku pompy i w ogle tego całego odglosu ;)

Trochę się zdziwiłem, bo kontrolka ABS gaśnie po przekręceniu kluczyków ok 1s po.

Czyli niby wsio ok. Nie zapala się w trakcie jazdy itp - czyli nie wysyła sygnałow, że coś nie tak.

Jednak przy próbach ostrzejszego hamowania, lub na mokrej trawie (tu coś jakby chcialo dać odgłos pompy - ale nie do konca byl taki jak powinien) czuję, że jednak koła się blokują i nie ma charakterystycznych odgłosów związanych z ABS-em.

Poradzcie co to może być, jak sprawdzić czy działa ABS?

Wracają do przeszłości, czy jest możliwe, żeby przy przekładce całych kół z zimowych na letnie (uczynione już dawno) patałachy coś spieprzyli ;/

Trochę mnie to wkurza i nie wiem co z tym robić.

Nie chcę dać mechanikowi wcisnąć sobie nie wiadomo czego.

Pozdrawiam

Grzegorz

ps.

Czy ktoś z oddziału lubelskiego ;) może poradzić gdzie w Lublinie można się podpiąć do kompa - nie w ASO - za normalną cene ;)

ps2. Kiedy terez będzie jakiś spotkanko- może stary pryk ;) - podskoczyłbym to byście oblukali mojego potwora ;) i może coś podpowiedzieli ;) w rożnych kwestiach.

co do ABSu - uszkodzic mogli by czujnik, ale dokladnie to nie wiem...

a czy dziala czy nie to chyba czuc czy CI kola blokuja czy nie ? jedz gdzies na pusta drogę depnij gwaltownei do konca i sprobuj udac ze chcesz cos ominac na wcisnietym hamulcu - jak nei skreci znaczy ze nie dziala...

PS jakby uszkodzili czujnik to by sie palila kontrolka od ABS...

PS2 - a opony w jakim masz stanie ? bo mzoe to jakos wpływa na dzialanie ABSu? Ja po zmianei opon mam trudnosci z zakleszczeniem koł - a nie mam ABSu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...