Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Filtr oleju, jaki wybrać?

Gość jasyr
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki olej najlepszy???? z tego forum sie nie dowiesz bo jebni ze syntetyk drudzy ze polsyntetyk :shock:

Filtr kup w ASO bo jak zakupisz jakis szajs w JC tak jak ja, to zacznie ci klekotac rozrzad kilka sekund po uruchomieniu silnika.

Jaki olej najlepszy???? z tego forum sie nie dowiesz bo jebni tak drudzy tak :shock:

Filtr kup w ASO bo jak zakupisz jakis szajs w JC tak jak ja to zacznie ci klekotac rozrzad kilka sekund po uruchomieniu silnika.

Podpisuje sie pod tym. Poprostu zrazilem sie do filtrona, a mianowicie dlatego, ze jak zalozylem ten filtr, to kontrolka oleju palila sie jakos dlugo. Nie wiedzialem co sie dzieje, ale zauwazylem ze niektorzy na forum tez to pisali. Zmienilem na fabryczny filtr i wszystko jest w porzadku. Nie chce tutaj absolutnie urazac zwolennikow filtrona, ale ja naprawde mialem z nim klopot. Proponuje podjechac do ASO i zakupic oryginalny jego cena jest atrakcyjna.

pozdrawiam

Jeszcze raz dziekuje. Fajnie że takie forum istnieje i sie rozwija. Nadmienię że moja Almerka ma 150 000 tyś. jest zalana olejem Mobil 5W-50, filtr oleju filtrona. Oczywiście zaklekocze przy odpaleniu chociaż teraz coraz częściej sie jej to zdarza.

• 3 lata później...
Gość danielvlv

Polecam Wam lekturę lutowego numeru auto swiat 2009. Jest tam ciekawe zestawienie filtrów oleju.

http://www.autoporadnik.pl/eksploatacja-i-naprawy-silnikow/test-filtrow-oleju-czyli-ile-jest-filtra-w-filtrze/artykul?page=0,0

W wielkim skrócie: ilosć bibuły filtrującej (od największej długości):

Bosch

Knecht

Tutella Weber

Sofima

później długo nic i...

Filtron

Purflux => ale grubsza bibuła i inna konstrukacja ułożenia.

4max

JC Premium

Co oczywiście nie oznacza ze mniej bibuły = słabsze filtrowanie.

Ja jezdze na filtronie i sporadycznie zdarza mi sie ze kontrolka oleju zapali sie na 1,5 sekundy

Edytowane przez danielvlv

Ja zakupiłem nissanowski w jednej z sieci hurtowni bo był najtańszy. Filtrona często stosuje w drugim aucie i nie narzekałem jak do tej pory a auto ma 11 lat w rodzinie. Filtrona z tego co pamiętam były dwa rodzaje. A co do oleju to każdy ryzyko bierze na siebie. Ja jestem przekonany do syntetyka.Nissan zaleca półsyntetyk

od początku mojego użytkowania almerki mam filtr oleju Knechta i nie narzekam:) Zero problemów i klekotu. Sugeruję też Manna. Był juz nie raz polecany przez forumowiczów.

U mnie jest Knecht, nie ma żadnych problemów, olej Valvoline 10W-40 do diesla. Nic nie ubywa, wcześniej był Schell Helix i też było dobrze. Poprzedni właściciel Almery przy przekazywaniu auta mówił, że raz zalał Mobilem i było gorzej niż na Schell, ale ja nie doświadczyłem i nie zamierzam. Podobno filtry Mann są jeszcze dobre, aż dziwne, że nie ma ich w rankingu, który jest w poście wyżej.

Gość Scyzoryk

Olej chyba 10w40, nawet instrukcja taki podaje więc osobiście nie widzę potrzeby lać rzadszego syntetyka. Jak wiadomo Almerki (niektóre) lubią sobie troszkę wypić a półsyntetyka dolewam mniej :)

Co do filtra to chyba faktycznie lepiej kupić w ASO. Oszczędność znikoma a jakość lepsza.

Podobno filtry Mann są jeszcze dobre, aż dziwne, że nie ma ich w rankingu, który jest w poście wyżej.

Dokładnie, dziwne, że Manna nie ma w tym rankingu.