Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

primera p10 gt- moc a lpg

leonki39
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Czy instalacja gazowa 2 generacji w silniku SR20DE ma wpływ na spadek mocy ? Pytam ponieważ auto kupiłem z gazem i nie wiem czy mógłbym się pocieszyć lepszymi osiągami.Chodzi mi o jazdę na benzynie. Jeśli po wywaleniu instalacji byłaby znaczna poprawa to się zdecyduję. Pozdrowienia dla wszystkich klubowiczów.

Gość maddrajwer

Poszperaj troche na forum sporo o tym bylo. W skrócie - tak!! Instalacja II generacji stanowczo zmniejsza osiągi auta na benzynie. Przez zastosowanie w niej miksera ( masz to ustrojstwo między przepływomierzem powietrza a przepustnicą ) który zwęża dolot powietrza. Powoduje to też kolosalne zużycie benzyny. Masz 4 wyjścia: wywalić LPG, założyć LPG na wielopunkcie, zrobić 2 osobne doloty powietrza ( dla gazu i dla benzyny ) i moim zdaniem najoptymalniejsze - założyć BLOSa zamiast iksera. Co do szczegułów użyj szukaja, wszystko było opisywane.

Pozdrawiam i zazdroszczę primki GT

Koleś który sprzedał mi te auto twierdzi , że nie nie ma różnicy w mocy po założeniu gazu. Napewno ściemnia , bo od razu wydawał mi się jakiś lewy. Może wcześniej było git a póżniej po założeniu instalacji nie wiedział co jest grane?

Gość maddrajwer

Wiesz.... jest tu taki temat " Jak kupowałem używany samochód" ,poczytaj co i jak opowiadają sprzedawcy używanych aut. jak chcesz to przewioze Cie swoja primą ( jak tylko ją ponaprawiam) na beznynie z mikserem i póżniej jak założe blosa -sam ocenisz.

kazda podcisnieniówka, nawet z blosem pogorszy osiągi - wynika to z pewnwj bezwładności układu podcisnienie - reduktor i dawkowanie gazu, że o zużyciu nie wspombnę.

Każda dobrze założona sekwencja bedzie o niebo lepsza niz jakieś blosy i inne II giej generacji.

Co prawda na blosie powinny osiągi sie poprawić, to rozwiązanie tańsze, a wybór należy do właściciela.

Pamiętajcie, że blos to też zwężka w dolocie, do wielopunktowego wtrysku tylko sekwencja. Ja jestem w trakcie montażu blosa ale u mnie jest jednopunktowy wtrysk, teraz siedzi jeszcze mikser, kilka razy wyjmowałem go żeby pośmigać pełną piersią na benzynce, różnica ogromna.

Jeśli chodzi o jazdę na benzynie o instalacja drogiej generacji posiada mikser, który stanowi swojego rodzaju zwęrzke, spadek mocy do ok 20-35KM dla tego silnika (w zależności od zastosowanej zwężki cyt. miksera).

Poniżej przykład II gen. w Sunnym GTI, oba testy na benzynie - jeden ze zwężką a drugi po jej wyciągnięciu:

szeryf1.gif

Jak widać do 3500obr.min nie zmienia się kąp letnie nic, dopiero powyżej widać destrukcyjne dla mocy działanie zwężki...