Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

jakie zamienniki amorów pasują do k10-tki

Gość fajka
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

co rozumiesz przez zamiennik? od jakiegos innego samochodu? czy poprostu nie amory z napisem NISSAN z ASO?

ja kupowalem kayaby excel-g (gazowe) na tyl rowno rok temu za ~160zl za sztuke, a pare tygodni temu na przod takie same za 170zl za sztuke... w sumie 730zl... to chyba nie przewyzsza ceny k10 w dobrym stanie... pozatym jak poszukasz to znajdziesz jeszcze tansze... pamietam byly jakies NK na tyl ponizej 100zl... lub jakies inne quinton hazel czy jakos tak, ale to ciul wie co to bylo wiec wolalem nie ryzykowac...

jak Ci sie jezdzi na tych kayabach ? prowadzenie przy wyzszych predkosciach na nierownej drodze, komfrot przy niskiej predkosci itp itp itp? :)

jezdzi sie przyjemnnie bardzo... ale mnie to nie pytaj o roznice pomiedzy tymi kayabami a innymi amorami bo wczesniej mialem od kupna micry dogorywajace juz sachsy... wiec od rzucania samochodem na byle dziurce do teraz roznica jest znaczaca... :twisted: od zeszlego roku kiedy wymienilem z tylu amory minelo jakies 30k km i wszytko nadal ok.... tyle Ci moge powiedziec :D do tego opony 175... i pomimo ze jeszcze sprezyn obnizajacych/utwardzajacych nie zalozylem to luki bardzo ladnie sie bierze :D

to trzeba by fabryczne amorki ktorre siedza tam juz 13 lat na cos wymienic :) ... ale wg panow ze stacji jeszcze trzymaja :o, za to tył juz bedzie wymiana 3 raz... i to kajaby wylaly sie po 2 latach :/ spróbuje te gazówki... wkoncu moze bedzie twardziej bo teraz to mucha siada i sie micra ugina

pzdr.

znam ten bol.... :D nie zapomne nigdy w jakim szoku bylem jak wymienilem amory z tylu i w pierwszy zakret wszedlem... normalnie inny samochod :D dobra... spadam... bo juz powinienem do pracy wychodzic a jeszcze wykapac sie trzeba ;)

Ja ostatnio szukałem po sklepach i udało mi się najtaniej znaleźć amortyzatory tokico (japońskie, podobno montują je fabrycznie m.in. w toyotach). Wprawdzie do K11, ale może do K10 ceny są podobne... Przedni kosztuje ok. 170 zł, a tylne -- 84 zł sztuka (olejowe).

Kup sobie AL-KO ja kupiłem od kolesia na allegro. Przód 147zł sztuka i tył 125zł sztuka. Przez pierwszy rok auto jest tak twarde że będziesz wiedział kiedy przejedziesz po zapałce.

• 4 tygodnie później...

lawina amory wstawiles nojki i teraz chccesz dac progresywne sprezyny i do tego obnizajace zawieche ???

z tego co wiem to jak dasz progresywne o tej samej wysokosci to amory spox działaja ale jak dasz nizesze sprezyny to skoko amora jest mniejszy i amor sie rozwala bardzo szybko,,,

dobrze słyszałem czy tez zle ? jak zle poprawcie mnie :)

lawina amory wstawiles nojki i teraz chccesz dac progresywne sprezyny i do tego obnizajace zawieche ???

z tego co wiem to jak dasz progresywne o tej samej wysokosci to amory spox działaja ale jak dasz nizesze sprezyny to skoko amora jest mniejszy i amor sie rozwala bardzo szybko,,,

dobrze słyszałem czy tez zle ? jak zle poprawcie mnie :)

Po części dobrze. Jeżeli sprężyny są krótsze o ok 30 mm niż seria to jeszcze podejdą seryjne amory i ich szybsz zużywalność praktycznie będzie znikoma

pzdr

• 6 miesięcy temu...
Gość Wojtek-i

pompa paliwa do mikry k10 pasuje od fiata 126 bis trzeba tylko dorobić nowy popychacz -trzpień dłuższy o 4-6 mm sprawdzone dziaa bez problemów polecam ze względu na dobrą cenę pompy która do k10 kosztuje ok 200 zł :one: :one: :one:

Gość auto-moto
Witam. Czy micra K10 1,2 i 1,0 mają te same amorki? czy jest takie coś jak sportowe sprężyny i amorki do micry K10 ?

Tak ,te same.KAYABA przednie olejowe to 632011 lewy i 632078 prawy.

Zobacz TUTAJ jest lewy a TUTAJ jest prawy :one:

Postaraj się dowiedzieć w ASO czy nie mają jakiś promocji przy zakupie kompletu amorów .Pamiętam jak szukałem 8 lat temu do mojej poprzedniej Micry ( k-11 1.3 N-CVT) i ASO za jedną sztuke śpiewali 320 zł a orginalnie zapakowany komplet dwóch sztuk 340 zł czyli w podobnej cenie co ówczas oferowane zamienniki.

Gość janusztrzcinski

Spojrzałem na tą stronke co podał soul,tam są tańsze gazowe niż olejowe.Czy ktoś juz zakupywał z tej stronki ,bo ja przymierzam się do wymiany kompletu i czy są to orginalne kayaby .Potrzebuje porady olejowe czy gazowe,stawiam na komfort ale i na trwałość.Mam pytanie czy amorki nie są inne do poj 1.2 niz 1.0?Chodzi mnie ocharakterystyke ich itp.

osobiscie nie kupowalem, jezeli chodzi Ci o komfort to bierz olejowe, gazowe są twardsze... ale zapewniaja lepsze prowadzenie w zakretach :)