Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

ŚWIATŁO DROGOWE PRZEDNIE PRAWE -PROBLEM

Gość KAMIL_01
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

sprawdzając światła zauważyłem że przy włączonych drogowych nie ma prawego swiatła drogowego a lewe jest ,kupiłem żarówke wymieniłem na nową i nadal nie ma.czy to wina bezpieczników w takim czarnym pudełku czy kabli czy czego jest to wina?? :?:

Pierwsza zasada : jeśli 'straciles' jakikolwiek element elektryki, np swiatlo sprawdz najpierw bezpieczniki ! Potem kupuj zarowki i inne elementy.

Odp: jesli kupiles zarowke a to nie pomoglo, to sprawdz teraz bezpieczniki (powinny byc po lewej stronie kierownicy w schowku (przynajmnije tak jest w n13 ; p ), jesli to nie pomoze sprawdz czy kable nie popalily sie lub czy pprosu sa na swoim miejscu.

Ja tak miałem. Wina tkwiła w przełączniku świateł. Jeden ze styków był zakopcony. Przeczyściłem papierkiem i jak ręką odjął. Tylko trzeba uważać zeby nie poodginać blaszek styków za bardzo bo póxniej jest z tym dużo zabawy żeby działało jak trzeba.

Popieram wypowiedz kolegi problem tkwi w przełączniku już to przerabiałem.Ale ostatnio zauważyłem że problem zaczyna powracać (po roku)znów będe musiał pogrzebać w przełączniku.

no toć mówilem w 2 poscie :) zeby sprawdzic styki na wlaczniku swiatel :D trzeba je podoginac i przeczyscic bo pewnie nie łączą u mnie to czesto sie zdarza :/

Przy starszych (wyeksploatowanych co nieco) nissankach, zdaża się nagminnie "znikanie" świateł drogowych. Winny jest przełącznik zespolony przy kierownicy... Styki na nim wypalają się i nie ma styku. Na pewien czas pomaga przeczyszczenie i delikatne dogięcie styków ale problem co jakiś czas powraca (niestety) ii nic więcej się nie da z tym zrobić...

Cierpliwości...

Pozdrawiam.

• 3 tygodnie później...

Na pewno nie zrobisz źle jak przyjrzysz sie lepiej połączeniom przy żarówkach! Nie odpowiedni styk pomiedzy kostkami wtykami, syf, bród itd. może sie źle skończyć. Przewód który łączy nie tak jak powinien z powodu zaśnieciałych styków i bródu, przy duzym obciążeniu prądowym np. przy reflektorach powoduje nadmierne nagrzewanie się go!!! Konsekwencja tego może być stopiona kostka lub zapalenie sie izolacji> !!! Sam miałem taki przypadek. Auto które nie jest nowe, ma swoje lata jest narażone na właśnie takie problemy. Wszystko jest ok! kiedy regularnie robi sie przeglądy--profilaktyka. :D

miałem to samo ,do drogowych przetarcie styków pomogło -juz ponad rok-za to zaczeły znikać tylne pozycje ,podświetlenie deski...więc znowu demontaż włącznika i za cholere nic nie pomagało,dopiero zwilżenie wazeliną techniczną " plasticzka" który chowa się pod blaszką pomogło,poprostu się to przycierało i po przekręceniu w pozycje "pozycyjne " blaszka nie miała siły schować tego plasticzka do końca ,choć przy pierwszych oględzinach wyglądało że styki się zwierają,spróbuj tylko nie przesadzaj ze smarowidłem :)