Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

ngk czy bosch

Gość dresik20
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jak kupiłem nyskę to wkręcone były bosche, spalanie i nierówna praca - świece w stanie wizualnym bardzo dobrym, wymieniłem na NGK i autko chodzi świetnie inych nie testowałem jeszcze - za krutko jestem posiadaczem synki wcześniej jeździłem niemcami to tylko iskra :P

tak odchodząc od tematu :)

• 2 tygodnie później...

W GTI mam NGK (średnio to chodzi, pewnie BRISK-a spróbuje) , w 1.4 (gaz) BRISK-i SILVER. Do 1.4 z gazem (według mnie są najepsze) BRISK-i SILVER, mialem juz tam CHAMPION-y(wytrzymały 3000 km), NGK-i (10000 km), BRISK trzymały swoje własciwosci 25000 km na gazie, a mam ciężką noge !!!

Tez tak podchodzilem do BRISK-a (potrzebowałem swiec do gazu w 1.4 ) i odziwo zadne inne (NGK,BOSCH,...) im nie dawały rady. Co ciekawsze NGK-i w GTI juz dają oznaki zużycia 10000km na benzynie, a BRISK-i na gazie w 1.4 znów wytrzymały prawie 25000 km, wiec troche stracilem zaufanie do NGK. Sprawdze jeszcze DENSO w GTI jak bedą chodzic, a potem jakas platyna z NGK.

Gość Damiano7407
Ja mam Denso i wydaja sie ciut lepsze od NGK

kurcze szczerze mowiac to dynamika jazdy na denso jest znacznie lepsza niz NGK o briskach to zapomnij bo hurtownie to proboja sprzedac robiac dobre ceny ale moim zdaniem to denso jest the best

Ja mam troche inne pytanie:

jakie swice sa wlascie dla N13 1,3? Wg katalogu NGK BPR6ES, te co "wyjalem" byly BPR5ES i takie same mi przyslali z Motocom.pl ale wymienilem na te katalogowe... czym one sie roznia?

Inny problem to taki ze "fachowiec" urwal gwint od swiecy przy wykrecaniu :(:( polowa gwintu zostala w glowicy... fajnie :-/

Moze ma ktos jakis pomysl albo patent? Poki co mechanik stara sie naprawic swoj blad ale jakos nie mam zaufania do jego umiejetnosci....ehh

pozdrawiam

Ksiazki w PDFie nie mam, ale mam oryginalna niemiecka...

Do E13S powinny byc BPR5ES :-/

Dzwonilem do tych mulow z NGK i oni twierdza ze silnik E13S w N13 ma 49kW a w B12 44kW. Do B12 (silnik E13S) ida BPR5ES a do N13 z dokladnie tym samym silnikim BPR6ES.. Tyle ze ksiazka serwisowa raczej nie klamie...

Swiece te roznia sie odstepem elektrod i cieplota.

Dla BPR6ES odstep elektrod wynosi 0,8 a dla BPR5ES 0,9

Mozna na tym jezdzic?

W ksiazce jest napisane ze odstep elektrod moze byc od 0,8 do 0,9.

Wszechobecna cholota ;-/ Jedni ukrecaja gwinty, drudzy nie wiedza co sprzedaja i do czego :-/

Swoja droga swiece BPR6ES wg ksiazki sa do silnika E16S

Gość Damiano7407

do sunny n13 1300 87 rok bedziesz mial swieczki:

ngk: 1.BPR6ES lub ngk v-line 2(ale i te pierwsze i te drugie beda pasowaly, jesli masz rozmiar klucza 21mm to v-line 2 napewno beda najlepsze) one maja przerwe miedzy elektrodami 0.9 mm

bosch: platinium 0 242 229 557

beru:0002335600

denso:W16EPR-U

jak masz jakies pytania to wal smialo :028:

W ksiazce Sunny jest napisane, ze do E13S odpowiednie sa NGK BPR5ES, ale jezdze na tych BPR6ES i poza tym ze na jalowym biegu ma nizsze niz wczesniej obroty i wszystko sie trzesie to nie widze roznicy... Podejrzewam ze to kwestia regulacji zaplonu i zaworow (?).

Gość Damiano7407

raczej musisz sobie wyregulowac rakiete a te swieczki roznia sie od tych katalogowych ciplota ja tez w n14 1.4 powinienem miec bpr5es a mam dnso z ta wieksza cieplota i nic sie nie dzieje mysle ze to kwestia regulacji pozdrawiam

:D

Bombel, bylo ok bo miales odpowiednie swiece :) zgodne z ksiazka do Sunny. Wyglada na to, ze Ci z NGK sie pomylili, wpisujac w katalogu zle swiece do silnika E13S w N13.

Co do regulacji silnika to orientuje sie ktos gdzie to robia dobrze?