Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wymienić wahacz czy tylko sworzeń / geometrria

Gość beder
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni forumowicze,

Jestem własnie po badaniach technicznych pojazdu (Nissan Almera 98' hatchback,5d).

Facet na stacji powiedział, że do wymiany jest lewy przedni wahacz (od stron kierowcy).

Pojechałem do Midasa i krzykneli mi 400 pln. zastanawiam się czy jest możliwość wymiany tylko samych sworzni (ok 70 pln) - to element który najczęściej ulega zużyciu - czy też muszę rzeczywiście wymieniać cały wahacz. Może ktoś z was miał podobne doświadczenia ?

I pytanie następne, czy po wymianie wahacza lub sworznia konieczne jest ustawienie geometrii kół ?

Będę wdzięczny za informacje.

Pozdrawiam,

Beder

Wachacza nie trzeba wymieniać można wymienić sworznie a zwłaszcza jeden -gumowy-na końcu wachacza jest on zakryty metalową obudową on ulega szybkiemu zużyciu.Ustawienie kól geometri wydaje mi się zbędne.

Właśnie jestem po wymianie sworznia w N15. Zapłaciłem 150PLN z wymianą - geometrii nie trzeba ustawiać po jego wymianie.

260 to jakaś "chińszczyzna" chyba ;) Beder jak byś chciał już koniecznie cały wahacz wymieniać to tylko na firmy 555

wahacz sklada się z 4 części: 1 części metalowej,sworznia trzymającego zwrotnicę,poduszki tylnej, i sinenblocka bocznego.Jeśli diagnosta wskazał cały wahacz to może podostałe elementy też miały luz,chyba , że wskazał na sworzeń ale nie wiedział ,że w podróbie można kupić go odzielnie.A geometrię powinno się zrobić bo stara zbierzność/geometria mogła być inaczej ustawiona pod stary sworzeń z luzem.Na bezpieczeństwie raczej się nie powinno oszczędzać

Jutro jestem umówiony na wstępną rozmowę u mechanika w sprawie wymiany sworzni przy wahaczu do N15 - 98 . Cały wachacz w I.C. kosztuje 265zł .Diagnoata zalecił mi wymianę sworznia przy obydwu wahaczach-(na nierównościach słychać stuki). Jutro napiszę co powiedział mi mechanik.

Ja wymienialem tydzien temu wachacz (230zl JC Auto), musialem wymienic calosc bo byl lekko skrzywiony (pier... niemcy) i te gumy wszystkie czy co tam jest wygladaly jak psu z gardla. Wkoncu koniec walki z samochodem od 110 wzwyz :)