Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Regulacja wskaźnika poziomu gazu w butli inst. Tomasetto

lisek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Ostatnio zainstalowałem sobie gaz, instalacja jest firmy Tomasetto.

Czy ktoś wie jak wyregulować wskaźnik ilości paliwa w butli ?

Jest tam takie pokrętło na wskażniku, a pod nim wyjmowalna magnetyczna wskazówka.

Ogólnie to działa mi to tak, że po wyjezdzeniu połowy butli nagle z full spada do rezerwy.

Jakieś porady? Ustawiać na pełnej? na pustej? na (powiedzmy) rezerwie ?

HELP :mrgreen:

Ja mam dobrze ustawiana rezerwe jedynie na diodzie do przelaczania z gazu na benzyne i odwrotnie.jesli dioda miga to znaczy ze jade na rezerwie,jesli pali sie ciagle to mam jeszcze duzo gazu.Ale nie patrz na to bo nie spotkalem sie jeszcze z czujnikami poziomu gazu,ktore dobrze by dzialaly!!!Albo same sie przestawiaja,albo poprostu ulegaja awari.Rezerwe mialem ustawiana na 10 litrach gazu,czyli w moim przypadku przejade jeszcze jakies 95km na rezerwie.Najlepszym i niezawodnym sposobem jest jazda na kilometry.Kasujesz sobie licznik kilometrow po tankowaniu do pelna,wyjezdzasz caly gas i w ten sposob wiesz ile zrobisz kilometrow na calej butli.Nie wiem czy ktos ci o tym powiedzial ale przy jezdzie na gazie dobrze jest zebys mial przynajmiej 13 zbiornika paliwa(benzyny),poniewaz masz ratunek jasli zabraknie ci gazu,a poza tym jazda na pustym zbiorniku paliwa konczy sie spaleniem pompki paliwa,a to troche kosztuje.Pozdrawiam

Ps-jesli mial bys jakies pytania odnosnie eksploatacji sam.na gazie to wal do mnie na priwa,jesli tylko bede mogl ci cos doradzic to zawsze pomoge.Jezdze od prawie 2 lat na gazie.BART

Wyregulować sie tego nie da - szczególnie jak nie masz walca, a zbiornik włozony w koło - można kombinować przygięciem pływaka ale to niedokładna i obarczona błędem metoda.

hm.. ale kolega chyba mowi o wstazowce.. a nie o ustawieniu rezerwy.chyba ze zle rozumiem. ja mysle ze gdzies sie troche ta wstazowka haczy, ze od razu ci skacze na rezerwe i pokazuje np calyc czas polowe bakau i nagle spada do zera. moze zobaczyc czy walsnie gdzies sie ta wskazowka nie haczy ciezko chodzi?

Wielozawory tomasetto są mało precyzyjne i nic z tym nie zrobisz. Używaj po prostu licznika dziennego. A jeżeli to dla Ciebie takie ważne to wielozawory BRC są bardzo precyzyjne (są inaczej zbudowane) i dokładnie pokazują ilość gazu(najlepiej jeszcze wtedy mieć centralkę pełnego wskazania ilości gazu). No ale wiąże się to z dodatkowym kosztem. Pozd...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...