Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[p10] zagadka! szuranie dochodzące z zegarów

Gość Woj
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

śmiać mi się chce jak mam opisać Wam tę przypadłość ;)

Od 2 dni z okolicy zegarów (raczej gdzieś bliżej podszybia, bardziej na lewo od kierowcy) dobiega szuranie.

Co ciekawe:

- częstotliwość jest zależna od prędkości - im szybciej tym częściej

- nie jest zależne od obrotów i wrzuconego (bądź nie) biegu

- zaczyna się dopiero powyżej 20km/h - podejrzewałbym tu linkę prędkościomierza, ale nie wiem, czy ona wogóle może o coś fizycznie ocierać w obudowie zegarów.

Brzmi to troszkę jakby coś ocierało o deskę od środka. Wszystkie zegary działają poprawnie. Dźwięk jest na tyle głośny, że jest irytujący. Ponieważ nie mam w tej chwili czasu/miejsca na rozkręcanie deski, pytam, może ktoś mi poradzi co to jest.

z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam

cześć!!

możliwe że jest to linka prędkościomierza(u żony w aucie juz kilka razy robiłem linke a raz przed jej zerwaniem się właśnie tak terkotała- szurała i coś w tym stylu). a czy podczas jazdy wzkazówka nie kiwa się nie drży??

cześć!!

możliwe że jest to linka prędkościomierza(u żony w aucie juz kilka razy robiłem linke a raz przed jej zerwaniem się właśnie tak terkotała- szurała i coś w tym stylu). a czy podczas jazdy wzkazówka nie kiwa się nie drży??

sprawdzę jutro, ale wydaje mi się, że nie. Liczniki km też działają ok.

To jest taki dźwięk przypominający tarcie źle ustawionych hamulców w rowerze, ew. przekrzywionego błotnika dotykającego koła, bardzo specyficzne :)

Miałem coś takiego (dość wkurzające) u siebie.

Po prostu linka o coś zaczęła ocierać. Prędkościomierz działał bez zarzutu.

Ustawienie tej linki jednak nie było żadnym problemem dla fachowca :).

Miałem coś takiego (dość wkurzające) u siebie.

Po prostu linka o coś zaczęła ocierać. Prędkościomierz działał bez zarzutu.

Ustawienie tej linki jednak nie było żadnym problemem dla fachowca :).

za fachowca się nie uważam, ale pewnie zajrzę do tego sam, są gdzieś na forum rady jak dobrać się do zegarów (dużo osób zmienia podświetlenie).

pozdrawiam :)