Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Przyspieszenie w 2.2 Di - juz super!!!!!!!!!!!!

Gość bartek_almera
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

329 nm było po podniesieniu doładowamia z 0,8 do 1 bara- ale mierzonego w kolektorze.A co do patentu: Miałem taki pomysł ale obawiam się ,że turbina będzie wchodzić na takie obroty żeby podołać ciśnieniu ,że mój i tak luźny wirnik wyfrunie przez muszlę.Poza tym trzebaby najpierw zmierzyć jakie ciśnienie jakie powstaje w kolektorze (przy obecnym setupie )i potem na takie samo ustawić na mbc.Dobrze kombinuje ???

z tego co pamietam u Luka2001 jest wskaźnik Boostu wpięty miedzy aktłator a muszlę kompresora i wskazuje mu coś pod bara (jak nie podnosił dołądowania) od CIebie dowiadujemy się że w kolektorze jest 0,8 bara.

Tak więc jak doprowadzisz węrza z kolektora do aktłatora to dołądowanie pewno wyjdzie ok 1,2 w kompresorze i coś pod 1 bara w kolektorze ssącym.

Teraz mam wpięty już pomiędzy.A co sądzisz o tym możliwie niebezpiecznym napędzaniu się turbiny w przypadku przełożenia sterowania z muszli do kolektora-(teraz będzie miała sporo powierzni do wypełnienia bo mam już prawie ic.) zanim zbuduje ciśnienie w kolektorze to może dostać bardzo wysokich obrotów

Albin wszsytkie Tuurbo disele VW od roku 90 albo i wcześniej mają połączenie o takim jakim wspomniałem i nic się nie dzieje.

Prędzej Luke 2001 przekręci swoją spręzarkę ustawioną na 1,3 bara niż jakbyś miał podpiąć aktłator z kolektorem :D

Ps. Im mniejsze obroty silnika tym mniejsze wymagane obroty turbiny dla uzyskania właściwego boostu.

Fakt Dawno mnie nie było ale wszędzie widze posty o N16 22Di a gdzie reszta benzynowych QG klubowiczów????

Jak to gdzie przecież pełno nas wszedzie :mrgreen:

CZas najwyższy na wywalenie kata panie CZEX :D

50metrów obok twojej pracy są miłę chłopaki od wydechów - wystarczy odkręcić 6 śrobek wjechać ze śrubokręta + młotek.

Po tej operacji warto by było ponownie z kolegami się ustawić 8)

a ja zapytam jak jest pozniej z przegladami po takim zabiegu? rozumiem ze puszka wstawiona jest spowrotem ale co z efektem? Kat nie spelnia swojej roli i spalinki sa brudne :P i przegladu mozna nie przejsc :( W corolli mialem wywalony kat i poza probleme z przegladami to perzyrostu mocy nie odczulem ale to byla benzyna a salinki poszly w niedobrym kierunku :)

• 2 tygodnie później...

W przypadku naszych 3 Almer 2.2Di (Ja, Albin, Luke2001) wycięcie kata dało dobre efekty i nic nie brzęczy. Ja dodatkowo wyciąłem tłumik końcowy i w jego miejsce dałem rurkę, dzięki temu słychać dobrze świst turbiny a auto zyskało nieco na dynamice.

PS. To mój setny post, więc nie będe narazie pisał, bo to tak fajnie wygląda ;)

Dzisiaj na CZEX mnie przewióz, ja pierdziele inne auto "a auto zyskało nieco na dynamice" to najbiedniejsze z możliwych określeń.

Przede wszytkim auto od 2000obr.min rwie do przodu, a nie jak to w seri od 2500... dzwięk hmmm jak w seri - w kabinie zadnej różnicy a przecież końcowy tłumik zniknał.

Moim zdaniem za***ista modyfikacja dla tego silnik jeśli chodzi o wydech...

Śmiało można pozbywać się końcowego tłumika i cieszyć się o niebo dynamiczniejszym autem.

• 4 miesiące temu...
Gość john.doe

czex, czyli przed tym zabiegiem nie słychać wcale turbiny czy trzeba się naprawdę dobrze wsłuchać? Kupiłem swoją almerkę w sobotę i pierwsze co mnie zdziwiło to właśnie to, że wogóle jej nie słychać :|

• 3 tygodnie później...