Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Pytanko Licznik z obrotomierzem z gti do sunny N13 1.4

Gość Osso
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanko i prosił bym o pomoc, wiem ze pare juz takich tematów było ale w zadnym nie mogłem dokładnie znalesc odpowiedzi na mój problem :). Mam zamiar kupic licznik z obrotomierzem do mojej N13 bo obecnie jego niestety go nie mam (mam wersje z silnikiem 1.4 w której jest tylko predkosciomierz, i kontrolki temp oraz beznzyny), no i znalazłem licznik od N13 gti. Ale mam pewną wątpliwośc, czy nie bede miał problemu z podłączeniem tego obrotomierza zeby działał, bo ja mam gaznik a i o co chodzi z tą linką, czy ten licznik od gti nie posiada tej linki (wydaje mi sie ze to ma jakis wpływ, moze sie myle :) ). Stąd moje pytanie, bo podejrzewam ze pare osób juz to robiło, wiec jak powinno wyglądać odpowiednie podłaczenie i czy cos trzeba tam zmieniać i przerabiać (np. jakies kostki). Dzięki

Gość maciejka_sz

GTi ma licznik na linke.. obrotomierz jest elektorniczny i zasilany jest z urzadzenia zwanego czulnikiem polozenia walu korbowego ktore to w silnikach typu CA16 i CA18 miesci sie na walku wydechowym od strony rozrzadu. Niestety licznik ten nie bedzie pasowal do Twojego samochodu. Muisz szukac licznika z obrotomierzem od GA16i. Obrotomierz wyskalowany jest do 8tys a nie do 9tys jak w GTi. Predkosciomierz zdaje sie jest tylko do 200km/h a w Gti jest 220km/h. Ten obrotek z GA16i zasilany jest z alternatora. Jezli chcialbys zakladac taki licznik z obrotomierzem to trzeba sprawdzic czy alternator ma wyjscie pod obrotomierz.

Tutaj znalazłem chyba własnie taki odpowiedni licznik (jak dobrze zrozumiałem), taki powinienem mieć ?

http://www.allegro.pl/item125344438_nissan...ny_licznik.html

ale niestety jest cholernie drogi, wiec bede jeszcze szukał moze z jakiejs rozbiórki uda mi sie cos wyczaić :D.

A mam takie jeszcze pytanie ten silnik typu GA16i jak rozumiem to jest od N13 1.6 ale już powiedzmy licznik z takiego jak twój maciejka_sz czyli 1.6 gti by już nie pasował tak (pytam, sie bo jak bede szukal to ze by, wiedział w jakich samochodach były jeszcze te liczniki)?

No i jeszcze takie pytanko, bo kompletnie sie na tym nie znam :D, jak duże jest prawdopodobienstwo ze ten alternator od mojego autka (1.4 silnik) ma wyjscie pod obrotomierz ? Czy w ogóle zmiana powiedzmy tego licznika mojego obecnego na taki jak w tym linku bedzie nie zbyt skomplikowanym zadaniem i wykonalnym bez zadnych specjalnych przeróbek? bo teraz sie zacząłem zastanawiać czy to nie bedzie zbyt duzo roboty przy tym :/ (a obrotomierz chciałbym mieć :)).

Gość maciejka_sz

Licznik z GTi wyglada nastepujaco:

deska.JPG

Natomiast deska jaka potrzebujesz do swojego wyglada tak:

deskaa.JPG

Te druga sprzedam Ci bo lezy niepotrzebnie w garazu juz jakis czas po innym N13 ktory sprzedalem na czesci i byl wlasnie z silnikiem 1.6. Deska nie ma tylko tranzystora sterujacego wskaznikami poziomu paliwa i temperatury... nie wykluczone ze bedzie tranzystor ten bedzie pasowal z obecnej deski kotra posiadasz. Tranzystor ten miesci sie z tylu i jest wciskany na takie zatrzaski.. nic sie go nie lutuje tylko wciska. Za deske chce 50zl.

Co do alternatora to musisz sprawdzic sam.. musi miec takie wyjscie na wtyczke dwu pinowa jak na zdjeciu ponizej:

altek.JPG

Alternator niestety juz sprzedalem.

ok, dzięki maciejka za pomoc. To mam jeszcze takie pytanie ale juz tym razem do posiadaczy takiego samego modelu co ja (1.4) czy moze ktos z was wie, bo to kiedys sprawdzał czy alternator w tym samochodzie ma takie wyjscie na wtyczke dwu pinowa jak na zdjeciu? byłbym wdzieczny :D

To ja sie podepne :oops:

Mam takie pytanko na temat tych wtyczek - ile ich ma byc?? bo ja mam tam jas taka w alternatorze ale jest w nia cos wpiete jakies kable (wiadomo musza byc ;) ), ale nie od obrotomierza (obok w wiazce kabli jest jeszcze jedna wolna wtyczka dwupinowa) ale w alternatorze jest chyba tylko jeden taki slot (z wpieta juz wtyczka), wiec nie wiem jak to ma byc, czy do obrotomierza jest jakas osobna, czy sie go podpina do tej samej wtyczki co reszte kabli???

Pozdrawiam.

• 5 miesięcy temu...
obrotomierz jest elektorniczny i zasilany jest z urzadzenia zwanego czulnikiem polozenia walu korbowego ktore to w silnikach typu CA16 i CA18 miesci sie na walku wydechowym od strony rozrzadu. Niestety licznik ten nie bedzie pasowal do Twojego samochodu.

qrrde a nie da się tego jakoś przerobić żeby pasował ten licznik ??

Bo ja kupłem ten licznik od GTI, myślałem że nie będzie żadnego problemu.

Takie ładne one są:

Tak wyglądają zegarki

bdb39b7e62aa78d7m.jpg

ZAUWAŻCIE ŻE preędkościomierz JEST WYSKALOWANY DO 240

Tył

c47e93e72a2af825m.jpg

Może ktoś jednak wie, jak przerobić, jakiś układ zrobić, który będzie przetwarzał odpowiednio implus z cewki (bo chyba tak jest podłaczony obotek w wersji zwykłej 1.6)

Jak nie to może ktoś ma deseczke z obrotkiem od zwykłego 1.6 i chce sie zamienić ??

Gość Kevin1986

No też chciałem się dowiedzieć gdzie dokladnie jest podłączony obrotomierz w wersji gaźnikowej i usuneli mój temat a w tych co już sa nic nie znalazłem ;/ wiec również czekam na odp

Gość Kevin1986

yhy po przeczytaniu bardzo obszernego i przejrzystego materiału na temat " jak podłączyć obrotomierz " stwerdziłem ,że dam elektrykowi zarobic 30 zl :P

ps . napiszę jak mi poszło :D :diabel2:

• 4 miesiące temu...

Witam.

Mam prosbe do ludzi którzy nie mieli obrotka a juz maja :one: :D o jakies porady jak go podłaczyli.

Czy była potrzebna zmiana alternatora czy nie, jakis krótki opis w miare mozliwosci i fotki rózwniez były by mile widziane. ;)

OFC wskaźniki benzynowe chce podłaczyc do 1.3 :P

Pozdrawiam.