Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wypłukany silnik/Plukanie olejem czy środkiem do tego przeznaczonym.

Gość SzyZby
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

No i nadszedł czas na płukankę u mnie. Poprzednio zalany Valvoline Maxlife 10W40 i potrafił łyknąć 1L/1k km na autostradzie. Płukanka Valvoline, nowy olej VR1Racing 5W50, miska zdjęta i wyczyszczona. Wszystko zrobione przez Bodka.

Daj znać PrzeRuSco czy przestał brać - myślę o tym i u siebie, tak profilaktycznie. No i nie wiem czy właśnie zalać potem full syntetyk czy pozostać przy pół...

Ja w N16 1.5 kupiłem z przebiegiem 60.000km   z 10w40 wracałem do syntetyka .

Płukanka 30minut bo klawiatura była czarna ,poprzedni właściciel wymieniał olej co 20.000km debil.

Zlałem gęsty szlam.

Zalałem M1 5w50 i jeżdziłem aż zobaczyłem lśniąca klawiaturę  było to 3000 km i zlałem wyleciał czarny jak diabli czyli jeszcze podmywał silnik.

I z powrotem wlałem M1 5w50 i powiem tak silnik pracował jak złoto do 189.000 km jak go sprzedawałem.

Edytowane przez Edek01

A kto mi powie ile oleju wchodzi do silnika p12 2.2 dci bo aktualnie będę wymieniał cały silnik i sie zastanawiam ile tam go wejdzie, a co sądzicie o płukaniu go przed zalaniem olejem właściwym? Zalać go najpierw tańszym i przejechać nim troche żeby wypłukać ewentualne baboki?

Z nowym filtrem oleju wchodzi w/g instrukcji 5,2.

Ostatnio kupowałem zestaw 4l+1l. Wlałem 4l i na bagnecie jest 3/4. Ponieważ oleju mi nie bierze jeżdżę z takim stanem. Ten 1l mam w razie "czegoś" w bagażniku.

Wszystko zależy również jaki będziesz miał filtr oleju, gdyż są większe i mniejsze.

Tak czy tak, to 5l musisz mieć.

Osobiście, to ja płukanek nie robię, gdyż od nowości mój traktorek chodzi na oleju 5/30/40. ELF-SXR