Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

piszczenie po prawej stronie - koło

Gość Promyczek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam- jestem tu nowa. Przejżałam archiwum i nie znalazłam interesujacego mnie tematu.

Posiadam Nissana Sunny z 92 r. Ostatnio zaczęło mi piszczeć coś po prawej stronie, niby w kole. Jednak już dwóch mechaników to sprawdzało, hamulce są ok i to nie one trą. Piszczenie zaczyna się jak przejade jakis kawałek, tak jakby coś sie rozgrzało i zaczyna trzeć. Jak jade to słychać "pipipi" przy hamowaniu dodatkowo jakieś piszczące pojękiwania. Może ktoś z Was będzie wiedział co to takiego.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za info

Mogę zasugerować z dużym prawdopodobieństwem, że jest to... malutki kamyczek,który wpadł sobie między tarcze a klocek i sobie popiskuje :grin:

Miałem to kilkakrotnie w różnych autach. Nie ma na to lekarstwa, po prostu jeździj i w końcu sam wyleci. No chyba ,że to jest co inne :wink:

no cóż przyczyn takich bliżej nieokreślonych może być sporo... niestety to tak jakby naprawiać elektrownię atomową przez telefon... tysiące pomysłów a nic pewnego... Warto poprosić kogoś znajomego, obeznanego żeby zobaczył, posłuchał... to będzie najlepsze wyjście...

Dzięki za informacje. Śmieszne jest to że jak byłam u 3 mechaników żaden nie potrafi stwierdzić co to. Piszczenie jest okropne i irytujące. Dziś jadę wymienić klocki hamulcowe na lukasy – może pomoże ;-) Jak nie to trzeba szukać dalej. Jak będzie dalej piszczało to pewnie i łożysko pójdzie do wymiany - choć z tego co wiem to łożysko szumi a nie piszczy. Może znacie jakiegoś dobrego mechanika we Wrocławiu ?

Dzięki za informacje. Śmieszne jest to że jak byłam u 3 mechaników żaden nie potrafi stwierdzić co to. Piszczenie jest okropne i irytujące. Dziś jadę wymienić klocki hamulcowe na lukasy – może pomoże ;-) Jak nie to trzeba szukać dalej. Jak będzie dalej piszczało to pewnie i łożysko pójdzie do wymiany - choć z tego co wiem to łożysko szumi a nie piszczy. Może znacie jakiegoś dobrego mechanika we Wrocławiu ?

jak juz usuniesz usterke a licze ze w koncu sie uda to napipsz co bylo przyczyna bo pomoze to napewno innym :) ja osobiscie polecam klocuszki ferodo choc lukasy tez podobno dobre sa ale na NKP w wiekszosci to chyba jednak ferodo pozdrawiam

Gość dominik86st
Może znacie jakiegoś dobrego mechanika we Wrocławiu

Może AD Bartex ul. Fabryczna 10?

Jest to serwis siostry (i jej męża) mojego kolegi. Nie wiem czy są dobrzy ale klientów mają sporo i ruch tam jest duży więc chyba coś w tym jest. Szef był mechanikiem w rajdach.

• 1 miesiąc temu...

:twisted: ODPOWIEDŹ - CO PISZCZAŁO ? !!

ŁOŻYSKO!!! - niech żyją miechanicy, żaden się nie poznał. Łożysko na własna prośbę zostało wymienione i piszczenie ustało. Samochód jak pisałam we wstępie był u kilku mechaników i każdy się upierał że łożysko nie piszczy a szumi.

Pozdrawiam

[ Dodano: Czw 19 Paź, 2006 10:35 ]

grzesrock miał racje że to łożysko ;-)

• 6 miesięcy temu...
Gość KAMIL_01

-> U mnie też coś piszczy w kole (nie wiem którym) :( .Najczęśćiej na zakrętach o kącie mniejszym niż 90 stopni(kąt prosty) i czasem przy hamowaniu.Czy to jest łożysko , czy co tak piszczy??jeśli łożysko to jak to sprawdzić :?: :?:

Gość Promyczek

Tak jak pisałam wcześniej byłam u wielu mechaników i żaden nie powiedział że to łożysko - podpowiedź na forum mi pomogła i na własne życzenie je wymieniłam - już nie piszczy.

Piszczenie przy skręcie to może być że klocki Ci nie puszczają. Ostatnio kolega to miał w swojej Megance. Pisk przy skręcaniu kół. Pojechał do warsztatu i okazało się że ma zapieczone klocki i one nie puszczają. Proponuję wiec sprawdzenie najpierw klocków.

Pozdrawiam

Gość mikey_one

Dokładnie jak pisze promyczek :D może być to wina niedużego luzu na łożysku, koło w zakręcie się wówczas odrobinkę "kładzie" i tarcza ociera o klocki, które nie do końca odbijają... tak czy owak objaw kilku niedomagań...