Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

etylina 95/98....

Gość qwerty
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

a co powiecie na taką sprawę, że zarówno Shell jak i BP i cała reszta zagranicznych dystrybutorów paliw, kupuje paliwo w Orlenie- patrz ostatnie info o umowach na dostarczanie paliwa za ok 4mld zł każda- i później co? robią swoje hokus pokus i sprzedają V-power i Power racing na bazie tej orlenowskiej PB 95? a może to jest właśnie tylko i wyłącznie kupowanie marki? efekt placebo?

To nieistotne od kogo się kupuje. Istotne jest to, jak to paliwo się po drodze "poprawia".

Kolega Addagio opisał jednocześnie sposób i skutki żeczywistego wzbogacenia paliwa, tak żeby miało lepszy POWER. Przecierz można zawsze wlać 1/2 litra albo cały litr eteru na bak paliwa, POWER będzie, ale co z tego jak potopi tłoki czy będzie się wału korbowego szukało w "polach" :( ?

Swego czasu, jak jeździłem maluszkiem zatankowałem na bazie transportowej (goście rozwozili między innymi paliwo po cpn'ach). Nie te auto się zrobiło, wyczuwalnie trochę więcej MOCY :diabel2: . Tyle tylko, że przy 20*C i przejechaniu 30km przy prędkości

90-100km/h nie chciał zgasnąć silnik. Trzeba było dolewać "polepszacz" po którym maluszek wracał do normy.

Można niemalże każdy szajs spreparować tak, że autko będzie smigać jak rakieta. I na odwrót, nallepsze paliwo da się zepsuć tak, że nawet kosiarka nie będzie na tym chodzić.

na zagramanicznym forum czytalem ze shell v-power jest na europe dystrybuowany ze zjednoczonego krolestwa matki elżuni 2. ile w tym prawdy nie wiem ale moze troche...

Być może, kiedyś obiło mi się o uszy iż te paliwo jest jakoby przywożone w beczkach. Ale coś niechce mi się wieżyć, te koszty transportu... ale przy nadwyżkach produktu koncerny naftowe nie takie cuda potrafią robić :diabel:

• 2 tygodnie później...
Swego czasu, jak jeździłem maluszkiem zatankowałem na bazie transportowej (goście rozwozili między innymi paliwo po cpn'ach). Nie te auto się zrobiło, wyczuwalnie trochę więcej MOCY :diabel2: . Tyle tylko, że przy 20*C i przejechaniu 30km przy prędkości

90-100km/h nie chciał zgasnąć silnik. Trzeba było dolewać "polepszacz" po którym maluszek wracał do normy.

Skądś to znam :) Nawet po wykręceniu świec silnik pracował dalej. Dużo eteru, dużo benzenutoluenu i można poszaleć. A wracając do tematu:

Verva = Efekt Marketingowy. Jak to mówią marketingowcy: nie sztuka wyprodukować, sztuką jest sprzedać produkt. Diesel Verva z dystrybutora to zwykły olej miejski Orlenu + dodatki. Tak samo z innymi Vervami. Podobnie inne paliwa na firmowych stacjach, większość kupuje paliwa orlenowskie, ale stosuje własne dodatki.

• 1 rok później...

pewnie zaraz zostane nazwany archeologiem :diabel: ale musze zadać to pytanie bo nie znalazlem odp nawet na google. Czym sie rozni VERVA od zwylej orlenowskiej superplus 98. ? wogole sa jakies roznice, moze czystsza czy cos? tankuje osttanio na orlenie superplus 98 ze stacji u siebie na ktorej moj ojciec tankowal auto wlasnie ta benzyna od nowosci (10 lat chyba) i smiga az milo...i micra jezdzi identycznie jak na Vervie z terminalu w płocku (jest taka mala stacja na ul. Chemików)..wiec jak to jest z tymi benzynkami, liczba oktanowa identyczna ale superplus 98 np tansze jest o 30 groszy od takiego Bp uLTIMATE...

No Verva to praktycznie 98+kapkę jakichś dodatków.

Sprawdziłem raz na plaskatej Toyocie Corolli z 2000r, że tankując 98 silnik zużywa średnio 0,5 litra mniej na 100km niż na 95. Troszkę droższa ale i jazda przyjemniejsza :D

Sprawdziłem raz
Największą rolę gra błąd pomiaru/inna jazda/inne warunki jazdy - nad wszystkim nie zapanujesz, czasem wystarczy czynnik, którego nawet nie zauważysz (np. wiatr z tyłu, i nie chodzi mi o taki jak jest dzisiaj :D).

Wiesz, sprawdzone na trasie Lublin-Moje miasteczko Lesko, parę razy z kolei. Nie zmniejsza to faktu, że jazda jest dużo przyjemniejsza z racji wzrostu dynamiki.

Ostatnio tą trasę pokonywałem swoim Tyranem, udało mi się pobić rekord spalania circa 7,5l/100km, przy stałej prędkości 80-90 km/h takie przyjemne bujanie było :D