Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

n13, kierownica ciężko chodzi

Gość orob
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne grono.

Mam kolejny problem - (po klapie tylnej-dzieki za pomoc w innym watku) - zaczela ciezko chodzic kierownica . Jak skrecam to czuje wyrazny opor . Kierownica nie wraca tez tak jak dawniej bywalo , zdarza sie , ze zostaje prawie w pozycji skretu.

Ktos to juz przerabial ?

Czy to cos powaznego?

Pozdrawiam serdecznie.

jesli bez wspomagania, to wez Wódkę40, otworz maske, na wysokosci kierownicy, powinien byc krzyzak kierowniczy - spryskaj go a pod nim taka gumowa oslona odegnij ja i tam tez troche spryskaj powinno pomoc

No to Panowie ja Wam powiem. Mialem identyczny przypadek.

Otóż samochód zaczął mi "trudniej" jeździć, tzn dało się wyczuć opó kół. Spalanie drastycznie wzrosło, ale też właśnie kiera zaczęła dużo ciężej pracować. Bywało tak, że wysiadłem na parkingu będąc przekonany, że mam kapcia.

Przyczyną takiego stanu rzeczy okazały się... zapieczone klocki hamulcowe. Koszt naprawy wyniósł 48 zl.

Tak więc radzę podnieść samochód na lewarku i spróbować, czy koło chodzi z poważnymi oporami. Jeżeli tak to obstawiam klocki.

Pozdrawiam

A ja Wam powiem co miał mój brat w n14- podobne oznaki - coraz ciężej kiera chodziła, ale też podczas jazdy zciągało go to raz w lewo to raz w prawo.... pierwsze podejrzenia - przekładnia.... pojechał do jakiegoś "czarodzieja/magika/jasnowidza" * który podszedł do samochodu, wysłuchał opisu usterki, zerknoł na koła i mówi: - zaczyna panu ciąć opony.... hmm... będzie zapieczone łożysko przy sprężynie - na górze- od mc persona... a brat mówi, że raz w 1 raz w 2 ciągnie - bo z dwóch stron ! ...pyta sie brat ile sie należy a gostek - nic ! przecież nic nie zrobiłem - odwrócił sie i poszedł .... i faktycznie braciak rozebrał kolumne wymienił łożyska jest git.

:D

* dowolne podkreślić ;)

• 11 miesięcy temu...
Gość DorianGray
jesli bez wspomagania, to wez Wódkę40, otworz maske, na wysokosci kierownicy, powinien byc krzyzak kierowniczy - spryskaj go a pod nim taka gumowa oslona odegnij ja i tam tez troche spryskaj powinno pomoc

Odświeżam trochę wątek bo mam pytanie:

Czy chodzi o spryskanie tego elementy na samym dole (na zdjęciu wchodzi tam śruba 24-29) u mnie ten element jest osłonięty i się zastanawiam czy od dołu można się tam dostać czy trzeba zdejmować osłonę.

Pzdr.

Gość DorianGray
Czy chodzi o spryskanie tego elementy na samym dole (na zdjęciu wchodzi tam śruba 24-29)

ten krzyżak jest w środku chodzi o ten co jest przy listwie kierowniczej

A co to jest listwa kierownicza? Zaglądałem pod kierownicę ale żadnego krzyżaka tam nie widziałem.

Pzdr.