Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Jak ściągnąć gałkę do zmiany biegów??

Gość radzikx
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Tydzień temu zakupiłem Micrę i jestem z niej zadowolony. Ale jedno mi przeszkadza, drążek zmiany biegów jest trochę za długi. Chciałem go skrócić ale pierw trzeba ściągnąć gałkę, a nie wiem jak to zrobić. Szukałem już na forum podobnych tematów, ale raczej nikt nie miał takiego problemu jak ja. Czy ktoś może mi pomóc i napisać jak ją się ściąga? Proszę o informację.

Zapomniałem dodać, chodzi o Micre K11 93r.

Pozdrawiam

RADZIKX

zapewne musisz uzyc troche sily tylko zebys nie urwal lewarka z mocowan :)

p.s odkręca sie w lewo ;) przeciwnie z ruchem wskazowek zegara ;)

no wiem przeciez ze w lewo:) wlasnei boje sie ze moge urwac cos, a moze bedzie lepiej jak caly lewarek zdemontuje i wtedy sobie czyms pomogę na spokojnie. Wiesz moze jak sie demontuje ten lewarek?

[ Dodano: Sro 13 Wrz, 2006 15:43 ]

juz znalazlem niezbyt daleko, bo kilka stron dalej. juz wiem ze trzeba odkrecic i jest to cholernie mocno przykrecone. Dzięki, sprobuje to wykonac...

U mnie też się odkręca bez żadnego problemu. Musiż odkręcić, chyba że odkręcisz 2 śróbki z boku lewarka i wysuniesz maksymalnie do góry weźmiesz spra'y do poluzowania śrób i psikniesz troche w strne tego gwintu. Może coś pomoże

nie masz sie czego bac nic nie urwiesz. mozliwe ze sie "zapiekł" od nieruszania. chwyc go w dłon i dokrec jak srube.

ja tez mysle nad skracaniem ale nie mam jeszce koncepcji jak to zrobic,,, moze ty masz jakas dobrą ??

powiem ci jak to wygląda: kawałek RURKI stalowej na koncu z wkomponowanym gwintem do nakrecania lewarka.. gdybym mial zrezygnowac z orginalnej galki to bym poporstu go uciachał ale jak chcsz miec orginalna to chyab jedyne co to zdemontowac caly lewar.. i dac do kogos kto ma palnik gazowy. przeciac skrucic i zespawac spowrotem

czekaj czekaj czekaj... cos mnie sie widze ze ten temat sie zaraz rozkreci

Domis powiedz mi jedną rzecz.. rozumiem skrucenie lewarka powiedzmy od tej bulwy w gore.. al eco daje wstawka w dolnej czesci ???????????????????

al eco daje wstawka w dolnej czesci ???????????????????

Ja oczywiście tego nie robiłem, ale autor tego artykułu pisze, że w ten sposób chciał skrócić drogę drążka pomiędzy biegami... i że mu się udało.

W sumie to dość logiczne... Chodzi o to, że lewarek działa trochę na zasadzie dźwigni - dłuższe ramię do ręki, krótsze wykonuje pracę(zmienia biegi) - ale do tego duża siła wcale nie jest potrzebna, więc można trochę "popsuć" tę dźwignię (dźwignia w sensie maszyny prostej o której kiedyś dawno mieliśmy na fizyce - to tak jak bierzemy długi drąg, podkładamy cegłówkę i bez problemu podnosimy stalową szafę ;) ).

Żeby było ciekawiej, to ponoć (info z tej samej strony) drążki do modeli N12/N14/N15/GTi-R powinny pasować do micry K11 i ponoć do tych modeli można znaleźć krótszy drążek, a do K11 nie... ale nie do końca to rozumiem... za krótko jest opisane (i oczywiście dotyczy realiów australijskich :P ).

• 5 miesięcy temu...
Gość Pablo_Snk

Zeby go skrucić to musisz obciąć i nagwintować koncówke :) no to jest troche roboty i trzeba mieć sprzęt do gwintowania :) ale też o tym myślałem, jeśli ktoś ma lepszy pomysł na skrucienie niech pisze

Ja w k10 przyciąłem brzeszczotem gdzies o około 4 cm i jest git.

Gałkę mam skórzana z workiem od passata b5 i wyglada pieknie.

pożniej jak zejdę do autka to wkleję fotkę

Wlasnie ja tez mam ten sam problem z odkreceniem a moze trzeba tam na ten gwint zaaplikowac troche WD-40 i wtedy latwiej pojdzie?? :?:

Ja rozcialem nozykiem na chama a jak dotarlem do metalowej czesci to kluczem juz sie dobrze chwyta i krecic :)

a do k-11 bedzie prawdopodobnie pasowac lewarek z k -10 z tego co sie przygladałem ;] nazynkę mozna dobrac;] albo inną gałkę kupic;]