Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

wpływ rozrządu na moc- P10 GT

leonki39

Rekomendowane odpowiedzi

Czy wyciągnięty łańcuszek rozrządu ma wpływ na moc silnika? Chodzi mi o to czy fazy rozrządu mogą się nieznacznie zmieniać przy wyciągniętym łancuszku.

Gość maddrajwer

Pod warunkiem że jest jeszcze w normie- nie nadaje się jeszcze do wymiany to chyba nie powinien. Od czego jest napinacz. Poza tym ponoć Nissan daje coś 500k km gwarancji na rozrząd. Ja myslałem że mam do wymiany bo mi coś dzwoniło. A jak rozebrałem silnik to zrezygnowałem z wymiany. Reperaturka mi została jak byś chciał ( łańcuch, 3 płozy:napinacza,prowadząca i ograniczająca i sam napinacz ). Ale najpierw upewnij się czy na rawde jest Ci to potrzebne.

rozciągnięty łańcuch ma wpłym na fazy zozrządu- zmienia się odległość między kołem na wale a kólkami rozrządu.Nissan jedynie podawał,że łańcuch wytrzymuje ok 400 tyś km ale gwarancji nikt na to nie daje.

[ Dodano: Sob 16 Wrz, 2006 ]

ale jeśli rozrząd nie jest głośny to raczej nie jest on powodem spadku osiągów

a czy jeżeli napinacz jest już do wymiany to czy wtedy też słychać łańcuch podczas pracy silnika? czy tylko słychać napinacz w momęcie odpalania?

Gość maddrajwer

IMHO jeżli napinacz jest do wymiany to cały łańcuch może Ci cały czas dzwonić. Z drugiej strony on ma zapadkę żeby się niecofał, i nawet przy niskim ciśnieniu oloeju ( po odpaleniu ) powinien trzymać.

IMHO jeżli napinacz jest do wymiany to cały łańcuch może Ci cały czas dzwonić. Z drugiej strony on ma zapadkę żeby się niecofał, i nawet przy niskim ciśnieniu oloeju ( po odpaleniu ) powinien trzymać.

bo cosik mi tam zrzęzi podczas pracy ale nie moge wyczuc czy to cos z rozrządem czy może z jakimś łożyskiem od któregoś z tych kółek co tam są (nie smiej sie z mojego określenia chodzi mi o koła na których są paski od klimy itp - może pompa wodna - ale nie grzeje sie ani troszeczke a czasmi dostaje po d*pie).

Gość maddrajwer

Mi tez coś rzęzi ale ostatnio dochodzę do wniosku że to wydech, na pewno mam przedmuchy na uszczelkach głowica-kolektor i kolektor-pierwsze kolanko, a dalej pewnie wyrdzewiały tłumik końcowy. Spox - każdy określa jak umie - ważne żeby było wiadomo o so chosi ;) Może spikniemy się na spocie , oby z mądrzejszyi od nas to się znajdzie co tam gra (lub nie ) i u Ciebie i u mnie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...