Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Nagly wzrost spalanie :( na LPG

Gość Grzes_Lub
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

a ogólnie ile przelatane na tej instalacji bez zaglądania do reduktora?? odpalasz na LPG?? czy na PB?? nie ma kłopotów z porannym paleniem???

Co do km to nie pamiętam lecz sprawdzę. Był zakładany w 2005r. Mam gdzieś w dokumentach stan licznika na owe czasy.

Odpalam na LPG. Pali na strzała. Czasem mam kłopoty po przejechaniu kilku km lecz to wina układu chłodzenia ( temat ciągnę w osobnym wątku )

Wymieniłem filtr powietrza. Puki co na pełnym zbiorniku ( 34L ) przejechałem 340 km i jeszcze jechał. Co prawda na zbiorniku było zaledwie ciutke do zera. Więc tu można polemizować co do spalania. Zatankowałem na razie za moje piękne 20zł i zobaczymy na winnik. Tak będzie szybciej.

Co do reduktora. To jaki jest koszt wymiany? chodzi o ramy cenowe ( wiadomo że wpływa na to wile czynników ) O Bublach nie rozmawiajmy.

Inna rzecz która mnie denerwuje to zbyt niskie obroty na gazie. Takie ostatnio ustawił mi fachowiec od gazu. Generalnie nie gaśnie, lecz na biegu jałowym telepie autkiem, co jest troszkę denerwujące. Leciutkie naciśnięcie pedału gazu zmienia autko w pszczółkę.

masz tak reduktor max duży 200 zł zresztą zobacz na allegro patrz na reduktory pod ciśnieniowe jak coś będzie pisało o regulacji ciśnienia to odpada ,,to do sekw

na reduktorze masz 2 śruby jedną dużą regulacje możesz wsumie przeprowadzić sam ,,,pierwsze to odnajdujesz register takie pokrętło na rurze doprowadzającą gaz do gaźnika ,,,,trzymasz silnik na 3000rpm i odkręcasz na maxa a potem zaczynasz zakręcać w momencie jak silnik zaczyna przygasać to odkręcasz 1 obrót

silnik pracuje stabilnie na wolnych obrotach to zaczynasz kręcić dużą śrubą w jedną stronę i jak silnik zaczyna przygasać to zaczynasz kręcić w odwrotną i też patrzysz na moment przygasania i znajdujesz ZAKRES tego między przygasaniami i musisz ustawić na środku z małą dawką na odkręcenie ..bo jak odkręcasz to wzbogacasz mieszankę ...jest to bardzo proste i tylko tak gazownik Ci to ustawi jak masz za niskie obroty to warto ustawić tak jak pisałem lub opcja nr 2 na dodatkowy obieg gazu ,,,ale to już inna bajka ..

Przy reduktorze dokręciłem około 1.2 - 3.4 obrotu. Natomiast troszkę pokręciłem tym dużym pokrętłem. Dziwne gdyż reduktor zareagował na małe pokrętło od razu, natomiast tym dużym mogłem kręcić i kręcić i dużej różnicy nie było. Teraz silnik chodzi w miarę, nie super ale przynajmniej nie gaśnie na wolnych obrotach.

Do gazownika przejadę się w charakterze reklamacji. Ustawi mi wtedy dokładna dawkę, podłączając się swoimi przyrządami do sądy lub bóg wie gdzie.

Najpierw moze napiszcie co to za instalacje, ktorej generacji i na jakich podzespołach...

czytamy napisał

Śmigam sobie takim małym pierdzikółkiem o nazwie Nissan Sunny 1.4 LX mam zamontowaną instalację gazu I generacji. Autko jakoś się kula, swoje latka ma ale zadanie jakie zostało mu postawione wyplenia w 100%.

Dzięki chłopaki za wsparcie, ale wygląda na to że gazownik ogarnął temat.

Podjechałem drobna regulacja i silnik pali na strzała, pracuje równiutko, zero dławień itp.

To że reduktor dokonuje żywotu to prawie pewne. Więc pewnie sie jeszcze do was odezwę i poproszę was o pomoc.

A teraz cały knyf dlaczego tak się działo: Dwie przyczyny. 1 zmiana gazu na zimowy. i 2 czyszczony gaźnik od benzyny, ta czynność może nie ma wpływu przy pracy na gazie ale filtr powietrza już ma.

Jeszcze raz wielkie dzięki ( oby nie zapeszyć )