Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

zużycie paliwa N15 1998 1,4 l

Gość ArekBi
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

zalezy jaki bieg. na trojce na 4000 mniej pali niz na 4 na 2500 :) o to mi chodzilo. zeby dobrac odpowiedni bieg a nie "jak najwyzszy"

cos dalej w to niewierze,ale jutro sprawdze :>

zalezy jaki bieg. na trojce na 4000 mniej pali niz na 4 na 2500 :) o to mi chodzilo. zeby dobrac odpowiedni bieg a nie "jak najwyzszy"

cos dalej w to niewierze,ale jutro sprawdze :>

a moze mi sie cos pomieszalo... ;p jak wyjdzie ze masz racje to mzoesz mnie ubiczowac ;p

Cizko jest to dokąłdnie sprawdzic bo nie maięłm tu pod ręka idelanie pozimej prostej, ale ani razu mi nie wyszło tak jak mówisz.

na 3 4000obr to mi wychodziło o min litr wiefej niz na 4 przy 2500obr

próbowałem tez jechac 80km/h na 3, 4,5

i wyszło mi na 5 najmniej, choc niewiele wiecej było na 4.

Ale taj jak mówie, zeby to pomiezryc dokałdnie i 100% musiałbym sie przejchac bo jaies równiutkiej prostej :]

jakiś czas temu miałem podobny problem, ale moja N15 paliła 9-10 l/100km przy normalnej jeździe. Okazało się, że zabrudzony był wtryskiwacz, niedomykał się i benzyna się lała. Kupiłem nowe oringi i wtrysk, wymieniłem i po bólu.

wymieniałeś sam czy w warsztacie ?

jeśli sam to może jakiś algrytm podeślesz?

typu:

1) pod maską zobaczysz...

2) odkręć...

dzięki

a tak apropos:

wymieniłem filtr powietrza: zatkoaty juz był zupełnie i autko jakbty kto ze smyczy spuścił

nie wiem czy mniej palił będzie ale na pewno żywszy się zrobił

a tak apropos:

wymieniłem filtr powietrza: zatkoaty juz był zupełnie i autko jakbty kto ze smyczy spuścił

nie wiem czy mniej palił będzie ale na pewno żywszy się zrobił

a masz jeszcze katalizator ?? jesli tak to wywal, wspawaj tam zwykla prosta rure i ciesz sie lepszym przyspieszeniem :)

• 2 tygodnie później...

Almera N15 '95 1,4 75KM

Na próbie 1540 km spalił 6.2 l/100km; (Pb95, początkowo z E.Leclerc'a, później, Orlen)

Głównie dojeżdżam do pracy, czyli dziennie 66 km w obie strony w tym 10km przez miasto.

Jeżdżę raczej na flegmatyka, tzn, na trasie trzymam się tak ok 100-110, a jak mam przed

sobą sznur samochodów to nie widzę sensu w ciągłym wyprzedzaniu i ciągnę się 80-90.

INC - dzięki za info, tego szukałem, piszesz 4 RPM to optimum jeżeli chodzi o spalanie,

nazywasz to spalaniem chwilowym. A czy prócz zerkania w swój komputer widziałeś, wykresy (tabele) mówiące o tym przy jakich prędkościach na poszczególnych biegach spalanie jest najmniejsze? Podejrzewam, że to zależy wyłącznie od prędkości obrotowej silnika - czy się nie mylę?

Chętnie pojechałbym jeszcze bardziej flegmatycznie, bo na mojej trasie jadąc 90 km/h

zbawi mnie to niespełna 5 min.

ArekBi,

Przy zatkanym filtrze paliwa zawsze będzie większe spalanie - odruchowo naciskasz mocniej gaz bo auto ci nie idzie - czysty filtr i powinno się zmniejszyć.

ja ostatni jezdze w okolicy 5,3/100 5,5/100 powoli sie rozpedzajac, wciskajac gaz na okolo 1cm :) (no nie wiem jak to inaczej wytliumaczyc :P) w kazdym razie jesli wcisne go jeszcze o cm dalej to wtedy spalanie chwilowe wzrasta o 1l/100

INC,

Pisałem już na forum że trasę ok. 930 km przejechałem na jednym baku. Jechałem stabilnie - maks 120 bez gwałtownych hamowań, przyspieszeń jeśli nie było takiej potrzeby. Nie wiem ile mieścxi bak ale ok 52 litrów więc wychodzi ok 5,1/5.2 na 100. Zdecydowanie wzrasta spalanie w mieście nawet do 8-9 litrów w zależności od stylu jazdy. Filtry paliwa i olej wymieniam regularnie kiedy trzeba.

• 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Ratunku.!!!!W grudni kupiłem almerę z niemiec,wg dokumentów ma 55kW,dziś wlałem pod korek i po wyliczeniach wyszło że spaliła 15 na 100 :029: gdzie szukac przyczyny?w warsztacie sprawdzałem stan techniczny-wszystkie kody ok :?:

Na trasie nie jest najgorzej na jednym baku przejechałem trasę Piła-Suwałki-Piła. Jakieś 950 km. Wypada około 6 l/100

950 km na JEDNYM BAKU :shock: Chciałbym to zobaczyć na własne oczy ;)

Mówisz o Almerze N15 ?? Coś niemożliwe, bo pojemność baku wynosi 50 litrów, a jeśli na jednym baku przejechałeś aż 950 km to przekracza to pojemność baku.... :) no chyba , ze ja się gdzieś pomyliłem :P

hej

moja almi pali 8,5 do 9 w jeździe miejskiej i nie ma dużych róznic czy jeżdze jak flegmatyk czy nie, raz jak ją trochę przykatowałem to spaliła 10 litrów

na trasie za to miodzik wawa-gdansk-wawa 6,5 litra na 100 :)

1,4 87 KM :)

szczerze to trochę nie chce mi się wierzyć że może spalić 7 litrów w mieście (chociaż w sumie to zależy jakie miasto :P)

Witam.! Moja almerka 1.6 zużywa po Warszawce średnio 8.5 litra do 9.2 litra, przyznam że jeżdżę dosyć spokojnie tak do 3,5tyś obrotów. Czy to dobry wynik czy powinna spalić mniej? Pozdrawiam! ;)

zauwazyłem że almera nie lubi jazdy ze zbyt niska liczbą obrotów .Gdy jezdziłem po mieście tak do 3 tyś obrotów i pedał gazu aby aby paliła po 10 l . Taka jazda sprawdzała jednak sie na trasie. normalnie jadąc i nie bedąc zawalidroga potrafiła mi spalic 6 l. Rekord do szczecina to 5,4 na 100. Od jakiegos czasu po mieście jezdze troche b, dynamiczniej tzn biegi zmieniam przy 4-5 tys obrotów . spalanie spadło do ok 8 l /100

Mi się udało wreszcie sprawdzić mniej wiecej ile spala moja Klamerka.

Zatankowałem na fulla i przejechałem na kolejnym dotankowaniu do pełna dokładnie 454 km.

Przejechałem z tego około 100 km w trasie. Więc wychodzi 100 km trasa/350 km miasto.

Spaliła w tym czasie 34,4 litrów, wychodzi średnio spalanie 7,6 l/100 km

Uważam, że jak na rocznik 95 r. i silnik z przejechanymi 180 tys. ( o ile nie był cofany, co wydaje mi się możliwe) to całkiem niezły wynik....

Mam Almerke niecałe 3 miesiące, wymieniłem olej + filtr oleju i filtr powietrza. Mam zamiar jeszcze wymienić filtr paliwa i świece.

Pozdrawiam

Yaro

PS. Teraz zatankuje do pełna przy jeździe tylko po mieście. Bede wiedział dokładnie ile spala w trybie tylko miejskim.....

Gość mrówka 27
zauwazyłem że almera nie lubi jazdy ze zbyt niska liczbą obrotów .Gdy jezdziłem po mieście tak do 3 tyś obrotów i pedał gazu aby aby paliła po 10 l . Taka jazda sprawdzała jednak sie na trasie. normalnie jadąc i nie bedąc zawalidroga potrafiła mi spalic 6 l. Rekord do szczecina to 5,4 na 100. Od jakiegos czasu po mieście jezdze troche b, dynamiczniej tzn biegi zmieniam przy 4-5 tys obrotów . spalanie spadło do ok 8 l /100

Witam, mi poniżej 8.4 lita nie udało się zejsć, a mówiąc o 8 litrach ,jestem trochę pod wrażeniem.To spalanie to teraz czy w okresie bardziej letnim?

Jest to obserwacja zapoczątkowana wiosną ubiegłego roku do dzisiaj. Właściwie to zimy jeszcze nie było dlatego nie zauważyłem zwiększonego spalania.

Pomiary rozpoczałemm po wiosennym przeglądzie, wymianie filtrów, oleju i świec,

Pewnie mi nie uwierzycie ale śmigam cały czas po mieście (Berlinie) i auto spala mi max 7,2l. a tak przeważnie to 6,8 (pisze tak dokładnie bo co tankowanie leje pod korek i potem sobie obliczam) Jeżdże tak jak tutaj "wszyscy" może stad te spalanie.

dziś załałem pod kurek i wyszło samej jazdy miejskiej 8,8 l . Nie zaciekawy wynik... Dodam, że nie jechałem jakoś ostro, głównie zakorkowane miasto Wrocław. Mój silniczek to 1.4 75 KM