Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Spryskiwanie szyby

Gość Kosman
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc,

mam takie pytanie do posiadaczy P11.144. Czy Wam tez plyn ze spryskiwaczy podczas jazdy splywa na boczne szyby?

Jade sobie i mam ochote wymyc szybke. Wlaczam spryskiwacz, wycieraczki sie zalaczaja, po chwili sporo plynu wiatr wyrzuca na boczne szyby w drzwiach kierowcy i pasazera. Powstaja poziome niemalze zacieki i szybiska boczne uwalone cale... Tam na boku miedzy przednia szyba a drzwiami jest uszczelka pelniaca chyba funkcje rowka odprowadzajacego wode. Ale chyba srednio to zadanie realizuje. Pytam czy to jest ogolna przypadlosc tej wersji (dodam, ze to kombi) czy z moimi uszczelkami cos jest nie tak a moze jeszcze cos innego?

Pozdrawiam

Bartek

Przyjzalem sie tej uszczelce na drzwiach. Jest w niej rowek odprowadzajacy wode, ale gdy domyka drzwi to ow rowek zostaje scisniety (zasloniety) przez drzwi. Nadmiar plynu z szyby ''przelewa sie'' nad uszczelka, nad rama drzwi i wali prosto na szybe. Popatrze moze na inne primki, bo moze cos z ta uszczelka nie jest tak.

Kosman napisał:
Czesc,

mam takie pytanie do posiadaczy P11.144. Czy Wam tez plyn ze spryskiwaczy podczas jazdy splywa na boczne szyby?

Jade sobie i mam ochote wymyc szybke. Wlaczam spryskiwacz, wycieraczki sie zalaczaja, po chwili sporo plynu wiatr wyrzuca na boczne szyby w drzwiach kierowcy i pasazera. Powstaja poziome niemalze zacieki i szybiska boczne uwalone cale... Tam na boku miedzy przednia szyba a drzwiami jest uszczelka pelniaca chyba funkcje rowka odprowadzajacego wode. Ale chyba srednio to zadanie realizuje. Pytam czy to jest ogolna przypadlosc tej wersji (dodam, ze to kombi) czy z moimi uszczelkami cos jest nie tak a moze jeszcze cos innego?

Pozdrawiam

Bartek

Cześć,

miałem podobną sytuację zwróć uwagę, czy masz drożne wszystkie dysze czasami zdarza się, że jedna jest częściowo lub całkowicie zatkana i cały płyn zamiast lecieć na szybę leci na dach (a efekt jest taki jak opisujesz).

Pozdrawiam

jurgenik napisał:
A nie lepiej wziąć igłę i przestawić dyszki w trochę innym kierunku i pod innym kątem?

Temat wyglada tak, ze zjawisko wystepuje, jak sie szybe spryska dosyc obficie :D Wycieraczki wyrzucaja na boki wode, a pozniej wiatr przedmuchuje to na boczne szyby. Woda 'przelatuje' po powierzchni uszczelki i na szybe boczna SIUP! Nie raz jest zabawna sytuacja, bo po lewej i po prawej mam 4 rowno po 4 zacieki :D Innym razem po 5... Nierealne... Symetria :)

Dobra, obnize te dysze, ale nie wiem czy to pomoze. Moze skieruje je bardziej na srodek, zeby woda byla odprowadzana na dach ;-) Smiesznie to brzmii...

Regulowałem spryskiwaczami i d*pa :D Może by jakąś owiewkę założyć, jak kiedyś w poldżerach były :mrgreen: tyle, że to strasznie oszpeci autko. Ble.

Acha, małe pytanie. W przednich drzwiach kierowcy i pasażera w przedniej części szyby (na skośnym odcinku) znajduje się taka wystająca plastikowa kostka. Też to macie? Do czego to służy?

chiba cosik z opływem powietrza, żeby nie gwizdało ale głowy nie dam takie tłumaczenie znalazłem na jakimś forum i tak mi utkwiło :D:D:D

Też się zawsze zastanawiałem po co to jest w mojej byłej Primerce.

Wyszło szydło z wora jak ją sprzedawałem.

Gościu chodzi dokoła, ogląda i mówi: "duże przyczepy były ciągane"

Ja: :shock:

A on na to, że to do zakładania dodatkowych lusterek jak się ciąga przyczepy.

To i ja sie podlącze do tematu

ten "dzyndzelek" jest do naprowadzania szyby - w czasie jazdy ciśnienie potrafi "odessać" szybę na zew i w tym momencie jest tzw. punkt krytyczny gdzie nakieruje szybe w prowadnice. Natomiast mnie dziwi to, ze chyba tylko w Nissanach i Hondach coś takiego jest :roll: spowodowane chyba mocnym profilowaniem kąta szyby 8)

Co do ściekania na boczne szyby - nic się nie poradzi na to tak już jest i ma być - praktycznie w każdym samochodzie mniej lub więcej to zacieka... chyba w Oplach uszczelka szyby przedniej ma ramkę/rynienkę która zgarnia wodę i uniemożliwia jej "przelewanie" przez rynienkę...

brysik napisał:

:grin: , niezły pomysł. Jestem niemal pewien, że chodzi o naprowadzanie szyby na miejsce. tylko czy ja mam to równiez po drugiej stronie??? :lol:

competer napisał:
  brysik napisał:

:grin: , niezły pomysł. Jestem niemal pewien, że chodzi o naprowadzanie szyby na miejsce. tylko czy ja mam to równiez po drugiej stronie??? :lol:

Ja mam po dwoch stronach. Mocowanie lusterek do tego to raczej odpada. Jak sobie krociec jakis przyspawam to i moze sie da ;-)

Co do zaciekow to chyba niestety tak musi byc. Obejrzalem BMW530 kumpla z przodu i tez ma rynienke. W nyskach ta rynienka jakby przylega do szyby, u niego "patrzy" w niebo. W jego aucie jest jednak podobny problem. Widac zreszta na slupku zacieki. No coz.

Hmmm, tak sie zastanawiam. A jakby te rynienke posmarowac jakims srodkiem 'poslizgowym dla wody'? ;-)