Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

wymiary opon

Gość gry76
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

jakie wymiary opon może mieć almera na stalowych oryginalnych felgach?Chce kupić komplet zimówek z felami stalowymi i zastanawiam sie czy szerokośc 165 jest dopuszczalna?Ojcieć w toyocie corolli ma 165 wiec i do almy będzie dobrze?

Tylko jak będziesz stalówki kupował to musisz uważac jak chcesz mieć dokładnie takie jak w Almerze. Te wszystkie numerki (parametry) na feldze muszą się zgadzać. W instrukcji jest napisaen dokładnie jakie. 14-cali zwykłe stalowe felgi kupisz prawie za grosze. Za te "idealnie" pasujące bęziesz musiał troszkę zapłacić. Ja właśnie niedawno kupiłem, bo letnie mam na ALU.

Wszędzie za 1 nową felge stalową krzyczeli 230-250 zł, ja dałem 190 zł, a podobno można jeszcze taniej.

Cenowo mniej więcej jest tak samo z oponami.

Pzdr.

185/65/14 takie oponki na stalowych felgach dostałem od dealera jak kupowałem swoja almerke .

No kurde zas sie musze zgodzic :) Sonar bijezs plusy :D

Z tym 13", czy 15" i wysokością profilu opony to powinno być tak, że całkowita średnica koła (od górnej krawędzi opony) do dolnej krawędzi opony) zawsze powinna być taka sama, czyli trzeba dopasowac oponę do felgi. W przeciwnym wypadku rozkład sił bedzie różny od fabrycznego, i przekłamania na prędkościomierzu, a podczas kontroli fotoradarowej można sie nie zmieścic w normie:)

pzdr.

a ja na zime mam 155/80R13-na takich kupiłem-na lato mam 175/70 R13

oryginalnie powinno być: 175/70R13 lub 185/65R14

13" troszke małe.......ale jak 155 ci styka to i 165 będzie w sam raz.Dzięki

przy takiej konfiguracji nie jest zle bo wypatrzenie w średnicy jest 8 mm,licznik przy 100km/h pokazuje Ci 96 km/h

Ja tam ma 13" i na razie nie zamierzam zmieniać.

1. 13" są oryginalnie więc wskazania licznika są prawdziwe

2. nie odczuwam dyskomfortu z jazdy

3. 13" to jedne z najtańszych opon na rynku.

4. nie burzy to mojej estetyki

Szukałem nawet alu 13" ale chyba zainwestuję w stalowe malowane na srebrno.

Pozdr.

faktycznie z początku produkcji almery zakłądane były 13",póżniej 14"......

takie pytanko czy ktoś miał do czynienia z oponami bierznikowanymi lub nalewanymi jak kto woli.Jakie wrazenai z korzystania takiego produktu....są duzo tańsze od nowych ale jak to sie odnosi do jakości?