Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Głuche stuki z tyłu

Gość radziej11
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problemik a mianowicie podczas jazdy po małych nierównościach pojawiają się głuche stuki gdzieś z tyłu auta tak jakby coś w bagażniku latało (bagażnik oczywiście pusty koło lewarek wszystko sprawdzone trzyma się jak należy). Wmieniłem łączniki stabilizatora, gumy stabilizatora i nic nie pomogło może ma ktoś jakieś sugestie co to może być dodam jeszcze że na dużych nierównościach nie słychać żadnych stuków byłem nawet u mechanika powiedział że odkręcił amortyzator i nic tam nie stwierdził, a mi wydawało się że to pukanie dochodzi gdzieś z okolicy górnego mocowania amortyzatora ale nie jestem pewien pomóżcie panowie bo dostane szału starsznie mnie wkurzaja te głuche stuki.

No właśnie obawiam się że to mogą być poduszki amortyzatorów a może wiecie gdzie i za ile kaski mogę takie poduszki kupić bo słyszałem że tylko Serwis mnie ratuje i czy ktoś mógł by mi wrzucić fotkę takiej poduszki bo znalazłem coś takiego http://www.tedgum.pl/pl/katalog/NISSAN/PRI...NA-L=P-KPL.html ale nie wiem czy o to chodzi.

Witam ja miałem podobny problem wymieniłem łączniki i gumy na drążku i dalej stukało więc odkręciłem jeszcze raz gumy trzymające drążek i zobaczyłem że w miejscu gdzie mocowana jest guma jest duże wypracowanie,więc podłożyłem pomiędzy drążek a gumę kawałek dętki od roweru.Może to dziwny patent ale umnie pomogło i od roku jest spokój.może to to.Pozdrawiam

Prosty ale ciekawy patent muszę jeszcze raz przejżeć te gumy może faktycznie u mnie jest podobnie i jeszcze raz proszę żeby się ktoś wypowiedział na temat tych poduszek amortyzatorów czy to napewno są takie jak podałem w linku albo może jakaś fotka.

No właśnie obawiam się że to mogą być poduszki amortyzatorów a może wiecie gdzie i za ile kaski mogę takie poduszki kupić bo słyszałem że tylko Serwis mnie ratuje i czy ktoś mógł by mi wrzucić fotkę takiej poduszki bo znalazłem coś takiego http://www.tedgum.pl/pl/katalog/NISSAN/PRI...NA-L=P-KPL.html ale nie wiem czy o to chodzi.

U mnie też z tyłu stukało. W końcu wymieniłem właśnie ten element z linku. Niestety, nie ma zamienników tych elementów, ma je tylko ASO, koszt nowej poduszki to 275 zł/szt. tyle płaciłem kilka dni temu. Wyrabia się metalowa tuleja, a raczej jej trzymanie w tej gumie. Podobno można to to używane na szrocie kupić za 200zł, ale czy warto? Nie wiadomo jak to długo pociągnia, a tak to masz nowe i święty spokój.

Co do zamienników to jest właśnie zamiennik produkowany przez polską firmę także jednak są zamienniki trzeba tylko dobrze poszukać nie wiem ile kosztuje bo jeszcze nie dzwoniłem do nich w tej sprawie ale przypuszczam że napewno będzie tańszy jak się dowiem to napisze jaki koszt tego jest. A co do pukania to napisz jaki to był odgłos u mnie jest głuche pukanie tylko przy małych nierównościach jak wjade w dużą dziurę to nic nie stuka.

Co do zamienników to jest właśnie zamiennik produkowany przez polską firmę także jednak są zamienniki trzeba tylko dobrze poszukać nie wiem ile kosztuje bo jeszcze nie dzwoniłem do nich w tej sprawie ale przypuszczam że napewno będzie tańszy jak się dowiem to napisze jaki koszt tego jest. A co do pukania to napisz jaki to był odgłos u mnie jest głuche pukanie tylko przy małych nierównościach jak wjade w dużą dziurę to nic nie stuka.

O! to jak się czegoś dowiesz, to daj znać :-)

A odgłos to był paszczą ;-) a tak na poważnie, to pojawiał się przy przejeżdżaniu przez spowalniacze, to szerokie asfaltowe/kostkowe. Skrzypiało jak wyrobiony element metalowo-gumowy. Czasem był słyszalny przy małych nierównościach, a czasem przy wiekszych. Pobujaj tyłem samochodu, najpierw jedną stroną, potem drugą. Napewno będzie słychać te gumy.

No i właśnie się dowiedziałem załamka nie sprzedają tego elementu jako część można do nich wysłać starą poduszkę do regeneracji koszt regeneracji 190 zł także chyba się nie opłaca lepiej kupić nówkę w serwisie.

U mnie jest trochę inny objaw jak bujam autem to za cholere nic nie słychać dopiero jak jadę to słychać takie dziwne głuche pukanie jakby półka latała albo obijało się coś w bagażniku.

No i właśnie się dowiedziałem załamka nie sprzedają tego elementu jako część można do nich wysłać starą poduszkę do regeneracji koszt regeneracji 190 zł także chyba się nie opłaca lepiej kupić nówkę w serwisie.

U mnie jest trochę inny objaw jak bujam autem to za cholere nic nie słychać dopiero jak jadę to słychać takie dziwne głuche pukanie jakby półka latała albo obijało się coś w bagażniku.

Sam widzisz, tego elementu nikt nie produkuje i do kupienia tylko w ASO :-(

Moim zdaniem nie ma sensu go regenerować, za taką kasę?? Lepszy nowy, zakładasz i zapominasz.

Jak ci stuka w czasie jazdy, to wywal wszystko z bagażnika: koło, lewarek, klucze do kół, pólkę i tak pojeździj. Łatwiej będzie stwierdzić przyczynę. U mnie też niby był odgłos biegania luźnych przedmiotów w bagażniku, ale wiedziałem że to ta guma - powiedział mi to mechanik w czasie oględzin zawieszenia. A poduszki wymieniałem w innym warsztacie.

A czy są też takie poduszki przy przednich amortyzatorach? Bo mi to stuka i z przodu i z tyłu! Z tyłu to już się doczytałem, że to może być ta poduszka albo guma przy stabilizatorze a czy ktoś wie co to może być z przodu. Po wstępnych oględzinach to wygląda jakby był abortyzator gdzieś w środku wyrobiony albo jakby nu gdzieś na mocowaniu stukało. I z przodu i z tyłu stuk jest podobny jak przy tulejce górnego zawieszenia albo przy tylnym łączniku stabilizatora!

pzdr Arek

• 5 lat później...

Panowie podepnę się pod temat. U mnie zaczęło coś walić na dużych dołach. Podejrzewałem ze to mocowane amortyzatora. Zdjąłem koło i ujrzałem to:

20111115.jpg

Przypuszczam że ten metalowy kołnierz oderwał się od góry. Teraz mam pytanie czy można to poskładać czy urwało się na dobre i trzeba wymieniać? Niestety nie miałem czasu porównać z drugą stroną koła bo brak czasu przed pracą a po jest już ciemno.

Kuba

Edytowane przez apek

Wymień od razu, strach z czymś takim jeździć, możesz mieć tył mocno niestabilny. Teraz zamienniki do dostania są za 80zł, a wymianę też ogarniesz sam, potrzebne dobre klucze i ścisk do sprężyn.

są na wylot, tylko że od środka mają okrągłe łby i są przygrzane do budy. jak ja odkręcałem to oczywiście się oderwały, ale obciąłem łby kątówką i dałem potem inne śruby i jest git. i bez ścisków do sprężyn też dałem radę.

dzieki, w weekend sie za to zabieram

Temat ogarnięty. Na szczęście śruby puściły po spryskaniu odpowiednim preparatem i wszystko poszło po myśli i bez przygód. Po wymianie mocowania oczywiście stuki ustały. Obyło się także bez ścisków do sprężyn. Tylko przy składaniu musiało to robić 2 osoby.