Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

słabe grzanie w p10

limak.s
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W mojej Primerce (P10, 93’) słabo działa ogrzewanie a zbliża się zima wiec chciałem coś z tym zrobić. Żeby można było odczuć „Ciepławe” powietrze to trzeba jeździć przez jakieś 30 minut a takie ciepło na zimowe dni nie wystarcza. Czytałem, że przyczyną może być zapowietrzona nagrzewnica. Mechanik sprawdzał i okazało się, że urwało się mocowanie nagrzewnicy i się lekko opuściła po naprawie myśląc, że to była przyczyna usterki nie sprawdził samej nagrzewnicy i w efektach grzania nic się nie zmieniło. Więc co można zrobić, aby sprawdzić czy to wina nagrzewnicy czy jakiegoś innego elementu? (dodam ze zmiana nadmuchu i linka jest sprawna i że auto zostało zagazowane, lecz usterka była już przed tym zabiegiem). W jaki sposób można odpowietrzyć nagrzewnice?

termostat wymień może jest cały czas otwarty? łatwo to sprawdzić :) czy silnik szybko osiąga swoją normalną temperaturę? przy okazji możesz zainwestwać w wymianą płynu w układzie chłodzenia :)

Gość Mariusz Szwałkiewicz

Witam. Pierwszą rzeczą jaką zrobiłbym będąc na Twoim miejscu to zastosowanie preparatu do czyszczenia układów chłodzenia ( do kupienia w sklepach motoryzacyjnych). Pisałeś ,że urwało się mocowanie nagrzewnicy- sprawdź czy nagrzewnica nie ma jakiejś mikroszczeliny - to może być przyczyną zapowietrzania się układu i w końcu gorszego obiegu i grzania. Pierwszym objawem czegoś takiego jest ubytek płynu w układzie. Kiedyś jak nie było różnych specyfików do czyszczenia układów chłodzenia to leliśmy ocet spożywczy ( 50/50 z wodą) i on spełniał tą samą rolę. Ale to metoda starsza od węgla :) . Pozdrawiam.

Jak miałem sunnego sr20 przez całą zimę męczył mnie podobny problem.Auto się nagrzewało ( tem silnika ok) a w środku zima.Okazało się ,że nissan wkładał 2 termostaty ok75 stopni i chyba 86. Po wyjęciu okazało się ,że mam ten , który się szybko otwierał( było na min napisane ).Zakupiłem 2 model i natępnej zimy miałem ciepło jak w piekarniku.Mam nadzieję ,że rada komuś się na coś przyda .Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Gość Yabadabadoo

Witam

Ja też mam taki problem. :( Po 20 min jazdy zaczyna lecieć lekko ciepłe powietrze. Ale to nie przez zapowietrzenie. Też myślałem, że cały gorący płyn leci przez parownik, ale jak zacisnąłem ten obieg, to ogrzewanie wcale się nie poprawiło. Więcej powiem... "pomacałem" przewody z płynem i: gorący jest przewód doprowadzający płyn do nagrzewnicy, ale odprowadzający też :shock: a powinien być zimny. Wniosek: :idea: nagrzewnica nie oddaje ciepła. Myślę: dlaczego? I wymyśliłem dwie możliwości:

1. Albo powietrze przez nią nie leci, bo np jakaś klapka/zasłonka plastikowa nie zamyka/otwiera odpowiedniego kanału przy przesunięciu dźwigni ogrzewania,

2. albo - P10 nie ma filtra powietrza zasysanego do wnętrza, więc może nagrzewnica jest zawalona liśćmi i innym syfem i powietrze leci bokiem zamiast przez "żeberka".

Zacząłem więc rozbierać moją primerkę. Rozbebeszyłem już cały kokpit od dołu i złapałem doła, bo zobaczyłem, że nie jestem nawet w połowie roboty :roll: Na szczęscie mam inne auto do dyspozycji, wiec dałem luz i zabiorę się znowu jak dostanę natchnienia. Może dzisiaj po południu.

Dodam jeszcze, że po odsłonięciu całego układu nadmuchu i ogrzewania stwierdzam, że możliwość pierwsza jest mało prawdopodobna, bo na oko wszystkie dżwignie i klapki chodzą i wyglądają rewelacyjnie. Więc stawiam na liście i syf. Ale żeby być pewnym muszę jeszcze trochę posiedzieć w garażu.