Gość ABT Opublikowano 7 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2006 Otóz w mojej K11 jest tak ze pedał sprzęgła byl z jakies 4cm wyzej od pedala hamulca, wkurzajce gdy sie hamuje lewa noga bo mi stopą sie ciulowo przeskakiwalo. Wiec ukręciłem srubą regulacyjną te 4 cm w dol i teraz wysokosc od podlogi (bez dywanika) to 14 cm. Tam pod maska tez regulowalem skok bo sprzeglo zdecydowanie za pozno lapalo, noi teraz mam zdecydowanie wrazenie ze sprzeglo nie wciska sie tak dlugo i gleboko jak przedtem ale także nie tak głeboko jak i w innych samochodachm. Z tym ze w pewnej ;)ksiazce wydawnictwa WKŁ pisze ze odległośc sprzegla powinna wynosic od 183 do 193m a skok jalowy pedalu 11 do 15,5 mm gdzie mi juz lapie po puszczeniu z 5 cm lub nacisnieciu 5 cm, niby sie nic nie dzieje i wszystko jest ok ale zastanawiam sie czy nie powinno byc tak jak to ladnie pisza No i czy u Was tez pedaly sprzęgła a hamulca są w róznych odległosciach od podłogi i czy hamulec jest 14cm a sprzeglo te 18-19 cm ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Schumi03 Opublikowano 8 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2006 U mnie też pedał sprzęgła jest wyżej od hamulca i też właśnie sie ostatnio nad tym zastanawiałem czy to normalne jest, ale jak widać to chyba tak :smile: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domiss Opublikowano 8 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2006 U mnie są na tej samej wysokości, tylko gaz jest niżej (bliżej podłogi). Moim zdaniem tak właśnie powinno być... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość martusia Opublikowano 9 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2006 U mnie też sprzegło jest znacznie wyżej niz hamulec. nie mam porównania z innymi samochodami i założyłam że tak mam być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ADEX Opublikowano 9 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2006 domis poporostu ktos (poprzedni wlasciciel) bawil sie u ciebei juz regulacją ze wzgledu bezpieczeństwa pedłą sprzęgłą MUSI BYĆ wyżej od hamulca why?> pozniewaz wg zalecen hamowanie winno odbywac sie dwu czlonowo: układem hamowulcowym ze wspomaganiem z silnika. układ taki takiej roznicy wysokości zabezpiecza przed nieporzadanym wcisnieniecm prawa nogą pedału sprzegła. zauwazmy ze lewa nożka obsluguje tylko sprzegła.. prawa gaz i hamulec wiec jak by niepatrzec prawa stopa wykonuje manewr na pięcie raz w prawo (gaz) raz w lewo (hamulec) wiec sila zeczy dobrze jes jesli noga ci nei ucieknie w lewo dalej niz powinna (na sprzegło) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ABT Opublikowano 10 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2006 Mi taki uklad nie odpowiada, tym bardziej ze w eilu innych samochodach jest na rownmo i nawet pisze w ksiazce obslugi samochodu ze powinny byc na tej samej wysokosci, no ale widac w K11 inne rozwiazanie Jednak mi ono nie odpowiadalo jak juz pisalem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domiss Opublikowano 10 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2006 ADEX skąd wziąłeś to, że MUSI BYĆ wyżej? To jest jakiś przepis na to, czy co? Bo ja mam tak odkąd mam ten samochód, w niczym mi to nie przeszkadza, i jakoś nie mam ochoty tego ruszać... Twoje wytłumaczenie rozumiem i jest sensowne, ale są na to jakieś przepisy? Bo szczerze mówiąc pierwszy raz słyszę coś takiego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ADEX Opublikowano 10 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2006 nie boj zaby..nie ma na to zadnego przepisu.. poprostu w wiekszosci auta tak jest zaraz jak kupisz autko z zalonu. ale nie ukrywam ze efekt tez nika po pierwszej wymianie sprzegal.. a pozniej .. "komu si echce znow ustawiac tak jak bylo- wysprzegla to jest ok" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pablo_Snk Opublikowano 11 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2006 W życiu się nie zastanawiałem czy mam wyżej pedał sprzęgła od hamulca, zobacze z ciekawości a tak wogóle to myśle ze dobre jest takie rozwiązanie zę jest troszkę wyżej, chyba że ktoś używa metody hamowania "lewej nogi" ale myśle że nikt rajdowo nie jeździ po naszych kochanych i zatłoczonych drogach I podpisuje się obydwoma rękami pod tym co ADEX napisał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.