Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Grzanie świec na ciepłym silniku.

Gość Marek1976

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Almerę 2.0D 1997 i tak jak wielu z was mam problem z uruchamianiem silnika jak się nagrzeje. Przeczytałem wszystkie posty na ten temat i chciałem zadać jedno pytanie?

Czy świece żarowe powinny się właczać przy rozgrzanym silniku, nie mam tu namysli kontorlik od swiec tylko właściwe świece. Wczoraj spróbowałem wykonanć test i po zgaszeniu gorącego silnika wziołem miernik i podczas przekręcenia kluczy sprawdziłem czy szyna na świecy ma prąd. Okazało się że nawet na chwilę się nie miała

Czy to jest normalne?

Witam.

W silniku CD20 świece działają (wraz z kontrolką) za każdym razem przed uruchomieniem silnika. Czas grzania świec jest zależny od temperatury silnika. W Twoim przypadku jeżeli świece nie grzeją przy ciepłym silniku może to świadczyć o awarii czujnika temperatury sterownika (przekaźnika) świec żarowych. W innym przypadku awaria może dotyczyć obwodów sterowania tego sterownika (przewody połączeniowe, sterowanie +12V po zapłonie, połączenia zabezpieczone bezpiecznikami) lub też samego sterownika. Awarii należy szukać w miejscach uzależnionych od temperatury silnika.

Powodzenia.

Tomasz_A 2,2 Di

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...