Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

opony nalewane

Gość gry76
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

jestem na etapie rozgladania się za gumami na zime i po rozeznaniu sie w cenach opon nowych jestem troche przerazony...najtańszy komplet do mojej almy będzie mnie kosztował z montarzem jakieś 700 zł.....uzywane nie wchodzą w gre wiec mam pytanie czy nalewanki warto kupić?są duzo tańsze ,ale jak to sie odnosi do jakości i komforu i bezpieczeństwa użytkowania?

Witam.

Nie kupuj nalewek.Cena odzwierciedla ich jakość .......czyli kiepska.

Rozmawiałem na ten temat z oponiarzem,łatwo dostają guzów i lubi się odkleić bieżnik.

POZDRO

[ Dodano: Pon 09 Paź, 2006 15:43 ]

aha i jeszcze powiedział ,że nalewki to można do przyczepki lub malucha sobie założyć :D

Witam.

Nie kupuj nalewek.Cena odzwierciedla ich jakość .......czyli kiepska.

Rozmawiałem na ten temat z oponiarzem,łatwo dostają guzów i lubi się odkleić bieżnik.

POZDRO

[ Dodano: Pon 09 Paź, 2006 15:43 ]

aha i jeszcze powiedział ,że nalewki to można do przyczepki lub malucha sobie założyć :D

Chyba, ze do driftu :mrgreen:

A ja kupuję używki z jednego źródla i jak dotąd się nie zawiodłem (ale fakt, że z niespawdzonego źródełk nieraz żałowałem)

Co do opon nalewanych to trzeba uważać, nie zawsze ich jakość jest odpowiednia.

Jak narazie po jednym dość ostrym zimowym sezonie (trwał do końca maja :D ) i często pomykałem w ciepłe dni po trasie z różnymi prędkościami moge powiedzieć, że:

1. Jak dotąd nie chciałem eksperymentować z nalewkami, ale te sie sprawdziły w zimie i nic nie wybuliło pomimo częstej jazdy na nich przy temp. rzędu +25

2. Zima zazwyczaj potrzebne są opony o głębokim bieżniku (ale zależy to głównie od terenu) a używki - raz sie przejechałem na zimówkach tego typu, więc może dlatego taki mój wybór.

Więc jeżeli jeździsz w terenach mocno zaśnieżanych i bardziej zwracasz uwage na to zeby przejechać niż żeby pędzić to nalewki byłyby lepszym rozwiązaniem.

Jarku - nalewka ma inną zawartość gumy w gumie i zazwyczaj są miększe ze względu na "podpracowany" kord opony- matki. Kiedyś do poloneza pokusiłem sie o zakup nalewek - wtedy na rynku pojawił sie "markgum" :lol: i niestety letni opony zjechałem w 1 sezon - być może to wynikało z faktu niedopracowania mieszanki.

O nalewki można sie pokusić jeśli nie osiągamy dużych prędkości i z nimi stale nie jeździmy oraz uważamy na to gdzie jeździmy i jak - wg mnie do spokojnej jazdy można się pokusić ale wtedy należy bardzo dokładnie kontrolować ich stan - czy nie pęka lub kawałek gumy nie ma ochoty iść na spacer :D

Dodam jeszcze tyle, że kupując używki należy sprawdzić nie tylko wizualnie - wgniecenia/wybrzuszenia, pęknięcia, otarcia, ząbkowanie i grubość bieżnika ale równiez bardzo ważny jest rok produkcji - dla niewiedzących podam, ze są to 4 cyfry tłoczone po zewn stronie opony gdzie 2 pierwsze oznaczają tydzień a 2 kolejne rok produkcji i np oznaczenie 0106 oznacza oponę wyprodukowaną w 1 tygodniu 2006 roku :) . Trwałość/ właściwości składu mieszanki są określane na ok 4 lata ( jedni pisza 3 inni 5 ). Później opona robi za miękka lub - co się częściej spotyka - za twarda. Może być, że opona z bieżnikiem 6 mm ale 6 letnia jest gorsza ( w sensie właściwości ) od rocznej z 4 mm.

Kiedyś jeździłem na nalewkach polonezem i było dobrze ale tamtej zimy wracając z kolegą (jego golfem) z uczelni wystrzeliła nam z tyłu opona przy prędkości około 110km/h, pozamiatało trochę tyłem i w miarę bezpiecznie się zatrzymaliśmy. Jak się okazało były to "nowiutkie" opny bierznikowane, rozerwało ją z boku, że dłoń można było włożyć. Całe szczęście, że to był tył, bo jakby wystrzeliła z przodu to mogło być nieciekawie, mogliśmy się sami pozabijać a co gorsze jeszcze kogoś na drodze. Ja już napewno nalewek nigdy nie założę.

powiem tak jak nie potrzebujesz sie przebijac przez sniegi kup uzywki. Jarkk jest z Sacza wiec moze sie orientowac na czym pomykaja Gorale z Zakopca. TYLKO NA NALEWKACH :!: maja bieznik kolo 13mm i podjada pod kazda gore. sam zmienialem tam przod z tylem ja nie moglem z kwatery w Bukowie wyjechac. na szczescie sie udalo a wulkanizator (goral) sie smial ze na gory chamskie frigo (mialem na tylnej osi) lepsze niz kazda z gornej polki. pokazywal mi te nalewki i zapraszal za rok na wymiane :grin: wygladaly mensko 8) BTW dzis dotarly Firestone Winterhawk i tej zimy tez potestuje gumy w kochanych Tatrach ew innych naszych pieknych gorach :grin: szerokosci :!:

Nalewki w Niemczech robi się tak dobrze, że dostają certyfikat TUV (np. Rigdon i Arktic). Opona zużyta (nie może być starsza niż 3 lata [osobówki] i 2 lata [ciężarówki]) jest prześwietlana pod kątem uszkodzeń kordu i drutów i dopiero kierowana do nałożenia nowej warstwy mieszanki. Widziałem cały proces produkcji nalewki, ale nie będę się rozpisywał. Natomiast w Polsce ograniczają się tylko do oględzin wizualnych i stąd czasem problemy z guzami czy rozwarstwieniem.

Kolo ma zajefajne używki, prawie nowe opony. www.autoopony.com

Sprzedaje tez na Allegro pod loginem AUTOOPONY. Jak będą za drogie można zawsze wziąć więcej zużyte a też w dobrym stanie. Ostatnio kupowałem na Allegro (dla ojca) Firestone 185/65/14 z bieżnikiem 6mm po 65zł/sztuke.

Bieżnikowanych nadal nie polecam!!!

• 2 miesiące temu...

Kupiłem bieżnikowane w Praktikerze, spisują się po prostu świetnie :D

Jeżdżę na nich od listopada, strasznie hałasują, już miałem zmieniać z powrotem na letnie bo 10 stopni na plucie, a tu ŚNIEGGGGGG

Nalewek napewno nie polecam przy niskich profilach typu 50,45 itd.

Markgumy jak kolega wywazal to wyskoczyly mu wartosci ponad 100 a felga dodam ze byla nowa.

Natomiast zimowki o srednicy 13",14" czemu nie jesli ktos jezdzi w ciezkie warunki nie wymagajace predkosci.

Jak juz przedmowcy pisali, w zime liczy sie gleboki bieznik ale i dobrze zalozony kierunkowo.

Dokładnie jak piszą koledzy powyżej, choć nie do końca...

Używka, owszem jak najbardziej ale też nie można walić w ciemno. Trzeba pamiętać, że opona też się starzeje i grubość bieżnika to nie wszystko, natomiast jeśli nawet jest nowa a bieżnika ma kilka mm to najlepiej sobie odpuścić (jednak w zimie grubość bieżnika ma duże znaczenie).

Natomiast co do nalewek (nie mylić z bieżnikowaniem, które to kiedyś było poprostu nacinaniem na gorąco gumy pozostałej jeszcze na oponie, czyli tzw. pogłębianie bieżnika), można spokojnie je nabyć jeśli też spełniają odpowiednie parametry i są ze sprawdzonego żródła...

Czyli niestety jak zwykle: wybór należy do Ciebie...

• 2 miesiące temu...

Witam,

trochę już po czasie, bo zima sie skończyła :D

Ale teraz mogę odpowiedzieć, bo mam pewne doświadczenie. Przejechałem 7tys. na regenerowanych oponach Profil Collin's. Przyznam, że sprawowały się naprawdę spoko. Na śniegu i błocie trzymały dobrze. W dobrych warunkach 130/h, chwilowo nawet 150/h na nich jechałem. Nic mi nie "wywaliło".

Do tych opon przedstawiają jakieś certfikaty i mówią, że opona przed bieżnikowaniem poddawana jest testom itp. itd... Cena coś ok 90PLN/szt

Dla mnie się sprawdziły. Przynajmiej jako zimówki mogę polecić.