Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Czy wymieniać....?

Gość almerka N16
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

mój tata mówi że na jego oko są krzywe...i dlatego każe mi wymienic.

podaje w tym tyg. do serwisu jakiegoś to niech mi zobaczą,bo klocki i tak i tak musze wymienić...

na oko to chlop w szpitalu umarl

drzy ci kiera przy chamowaniu? pulsuje pedał przy hamowaniu? jakies niepokajace odglosy z ukl hamulcowego ? nie - po kiego wymienaic

zmierz jeszcze grubosc tarczy i bedziesz pewien.

Objawy krzywych tarcz sa wlasnie takie jak napisal vqsoft1. Najbardziej jest to odczuwalne gdy hamujesz z wiekszej predkosci. Tarcze mogly sie np zwichrowac jesli na rozgrzanych hamulcach wjechalas w wode. Przetoczenie tarcz na wiele sie nie zda poniewaz gdy juz raz uległy rekrystalizacji to będa juz zawsze się krzywic po przegrzaniu. Problem wtedy bardzo szybko powraca. Warto tez sprawdzic czy wina nie lezy po stronie jednostronnie dzialajacego zacisku hamulcowego. Moze np z jednej strony klocek bardziej napiera na tarcze.

Jako ciekawostke dodam, ze ostatnio zmienialem tarcze i klocki z kumplem w jego corolli z konca 2004 roku przy przebiegu niecale 40kkm. Prog na tarczy byl ogromny! a klockow zero. Auto bylo eksploatowane normalnie bez szalenstw, po miescie. Jest pierwszym wlascicielem.

A tak na marginesie...

zmierz jeszcze grubosc tarczy i bedziesz pewien.

To jest dziewczynka ;):D

Pozdrawiam

Jako ciekawostke dodam, ze ostatnio zmienialem tarcze i klocki z kumplem w jego corolli z konca 2004 roku przy przebiegu niecale 40kkm. Prog na tarczy byl ogromny! a klockow zero. Auto bylo eksploatowane normalnie bez szalenstw, po miescie.

dokladnie tak samo jest w nowej avensis, wymiana po jakichs 30k, dziwna sprawa bo w poprzedniej na duzo dluzej starczaly. toyota wykreca sie, ze nie stosuja juz azbestu a jakis super, dzieki ktoremu droga hamowania jest duzo krotsza. niemniej szybkosc zuzycia jest ogromna...

niestety przytoczony przypadek corolli to norma te nowe rolki tak maja ze po 40 tysiach tarcze do wymianki sa :) taka ich teraz uroda. A pojechac i spytrac w serwisie czy juz trzeba wymienic to wg mnie slaby pomysl bo na 100 mechanikow 95 powie bez ogladania ze wymieniac :P:P z reguly proboje naciagnac na byle co nawet jesli to nie do konca konieczne:) wiec ja bym wolal sam zerrknac na tarcze niz polegac na mechaniku chyba ze to ktos zaufany i lipy nie wciscie:)

w mojej P11 GT klocki i tarcze z tyłu wymieniałem teraz przy 118tyś km a były jeszcze orginalne z pierwszego montazu!!! i były w baaardzo złym stanie z przodu tarcze jeszcze nie były wymieniane a klocki przy ok 90tyś km

moje wyniki

micra wymiana tarcz i klocków przy 15k

almera wymiana tarcz i klocków przy 30k

tearz mam prawie 60k i znowu wymiana tarcz. Nie wiem w jakim są stanie(podejewam, że raczej slabym bo jeżdzę ostro) ale w razie czego do oddania potrzebującym.

pozdro