jasiu Opublikowano 11 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2006 Witam, od czerwca mam almerke n15 rocznik 97. Dziś miałem przegląd no i niby wszystko fajnie bo mechanicznie sprawna na 100% ale...nie mam zagłówków na tylnich fotelach (dziur na zagłówki też nie) no i koleś mi powiedział że muszę założyć bo inaczej mi przeglądu nie podbije. Dzwoniłem do kilku stacji diagnostycznych i potwierdzają. Czy znacie jakiś sposób na obejście tego, a jak nie to jakie zagłówki założyć (ciężko o nissanowskie razem z prowadnicami). Pozdrawiam ------------------------------------------- Zapomniałem dodać że sprowadzona z Luxemburga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jumper Opublikowano 11 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2006 bardzo dziwne ze w 97 nie miala almera zagłowkow bo byl juz obowiazek stosowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Albin Opublikowano 11 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2006 W samochodach sprzedawanych/homologowanych w Polsce od 1 stycznia 1996 jest obowiązek montowania zagłówków na tylnych siedzeniach.Natomiast w unii europejskiej wtedy takiego obowiązku nie było.Do 1 maja 2004 widziałem jak w autach typu n-15 montowano zagłówki z cinquecento- a właściwie przyciskano je tylnym oparciem do półki.Ale od kiedy jesteśmy w unii homologacja UE obowiązuje i nie ma takiego obowiązku (dot aut fabrycznie w nie nie wyposażane ).Ale ludzie pracujący na stacjach diagnostycznych nie koniecznie się ogarniają w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość andwojcik Opublikowano 11 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2006 Na Twoim miejscu poszukałbym na allegro jedynie oparcia tylnej kanapy. Kupiłbym, zamontował i po kłopocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Albin Opublikowano 11 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2006 W sumie racja a bezpieczeństwo z pewnością wzrośnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziutek Opublikowano 11 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2006 Zeby to było takie proste to już bym dawno miał taką kanapę. Problem jest taki że w N15 zastosowano dwa a właściwie trzy rodzaje tylnych kanap. Pierwsza (która i mi się trafiła) bez zagłówków mocowana na zaczepach po skrajnych końcach oparcia. Druga mocowana podobnie ale z dwoma zagłówkami (wiem gdzie jest i czekam na okazję) Trzecia z dwoma lub trzema zagłówkami mocowana po środku i na skraju. Wszystkie są dzielone asymetrycznie i wszędzie prawa mniejsza część ma mocowanie na grodzi bagażnika. Większa część kanapy niestety ma dwa rodzaje mocowania i ciężko (szukam od roku) znależć taką starszego typu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiu Opublikowano 11 Października 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2006 no dobra, to co mam powiedzieć gościowi i na jakie pisma sie powołać żeby podpisał mi przegląd. To że od 1 stycznia 1996 jest obowiązek zagłówków to wiem - dziwne jest to że zagłówki są obowiązkowe na tylniej kanapie jeżeli są pasy bezpieczeństwa (tak wyczytałem). Poradźcie coś bo jakoś nie mam ochoty wydawać na razie ok 300zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiu Opublikowano 11 Października 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2006 Bez obrazy ale to jest.... Szukam jakiegoś artykułu lub ustawy która to reguluje...a jak nie to jutro telefon do wa-wy do ministerstwa transportu. Czekam na dalsze propozycje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gre Opublikowano 11 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2006 ja mam takie oparcia jak chcesz, pisz pw a tak wracając do tematu, ja w Hondzie civic 2003 rok tez nie mam :shock: kraj pochodzenia Szwajcaria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Yaroo Opublikowano 11 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2006 Ja tez nie mam z tyłu zagłówków ale to norma w autach z holandii [ Dodano: Sro 11 Paź, 2006 20:23 ] Mnie to też wkur.. na mase ale takie życie ja mam brata diagnostę to raczej z przeglądem nie bede miał problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiu Opublikowano 13 Października 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2006 Szukam szukam no i: 1 Dyrektywa 74/408/EWG ->TUTAJ<- 2. Zmiany do dyrektywy 74/408/EWG -ZMIANY- W zmianach ważny artykuł 2 "Wykonanie" pkt1. NIE BĘDĄ ODMAWIAŁY !!! Jeśli się mylę poprawcie (prawo jest ciężkie ) ------------------------------------------ Byłem dziś u diagnostyka i się dowiedziałem że....dyrektywy UE nas nie obowiązują :evil: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Yaroo Opublikowano 11 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2006 W tamtym tygodniu widziałem na giłdzie Astrę II z 2002 roku kombi z tyłu nie miała zagłówków zapytałem gościa o kraj pochodzenia auta i oczywiście wszystko było jasne Holandia. [ Dodano: Sob 11 Lis, 2006 16:49 ] Ciekawe czy jeszcze do tej pory tak tam auta klepią. Z drugiej strony to oszczędność dla firm produkujących auta zawsze to te kilka groszy taniej na 100 tys sztuk to już duża gotówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi