Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wymiana - Silentbloca tylnego mocowania wachacza przedniego.

Gość Ziut

Rekomendowane odpowiedzi

W związku z klepaniem w przednim zawieszeniu systematycznie wymieniam je po kawałku. Wymienione sworznie wachacza, łączniki stabilizatorów - i dalej stuka. Teraz chce wymienić silentblock tylnego mocowania wachacza przedniego już go nabyłem można go zobaczyć TU.

A teraz pytanie czy ktoś go sam wymieniał? Czy wystarczy odkręcić tylko tylne mocowanie ? Czy może jeszcze przednie? Czy potrzeba odkręcać drążek stabilizatora? Dziś zaproponowali mi w warsztacie 50 zł za jego wymianę. A może jeśli to niezbyt pracochłonne wymienie to sam.

Witam.

Czy potrzeba odkręcać drążek stabilizatora?

Stabilizator dobrze jest odkręcić, bo będzie można wahacz opuścić niżej, co ułatwi zdjęcie i założenie tuleji. Jeśli te tuleja są faktycznie wyrąbane to zdjęcie ich nie powinno sprawić problemu. Co do montażu, to czynność wymagająca trochę siły. Tuleja jest montowana z wciskiem z racji przenoszonych sił w zawieszeniu.

Moim zdaniem należy wybić śrubę przechodzącą przez przedni silentblok. Dopiero wtedy odkręcić osłonę tylnego mocowania wahacza ale z tego co mi wiadomo to nie jest tuleja metalowo gumowo tylko grubo zawulkanizowana poducha w oryginale zawulkanizowana razem z końcówką wahacza. Jest dociskana kawałem grubej blachy na dwóch śrubach. wtedy jak jest rozklejona to zlezie łatwo. pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...