Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Sprzegło

Gość jery
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

przy skreconyc kolach zapewne przeguby juz sa wykonczone

buli27 o jakie gumy Ci chodzi?

jezeli jestes pewiem ze zawiasy sa OK, to pozostaje sprzeglo albo zawieszenie silnika

ja bym ta skrzynke jak najpredzej wykrecil :)

chodzi Wam o poduszke wachacza ?

ja je wymienialem

co ciekawsze nie oberwala sie guma w poduszce, tylko sie zbila ta blacha co jest wokol i poduszka przenmieszczala sie w miejscu gdzie jest umiescowiona przez co zbieznosc sie przestawiala :/

koszt t

• 1 rok później...

Jestem o krok od umówienia się z mechaniorem na wymianę sprzęgła, przede mna autem jeździły 3 niewiasty ;). Myslę że ma juz dość.

Mechanik krzyknał mi za robote 250 zł. czy myślicie, ze wymiana oleju w skrzyni wchodzi w zakres standardowej wymiany sprzęgła ?

Kupiłem Luk'a za 300.

jeśli wymiana oleju jest osobno wyceniana czynnością, jak myślicie ile mam się spodziewać ?

To u nas w Szczecinie za samą wymianę sprzęgła krzyczeli po 450 zł ale udało znaleść się kogoś kto zrobi to w rozsądnej cenie. Jutro daje Sunnego na wymianę sprzęgła.

Gość ultima thule

Witam. Od niedawna jestem posiadaczem Sunny. 1,6 benza, 94 rok. Auto kupilem dosc okazyjnie bo kosztowalo mnie 2 tysie. Stan oczywiscie nie jest idealny, troche stuka podwozie i jest kilka miejsc, gdzie przydaloby sie przejechac papierem sciernym przed zima i podmalowac, ale ogolnie autko chodzi elegancko i za te kwote nie mam prawa narzekac. Ostatnio musialem jednak wymienic pompe wody, bo po wymianie rdzawej wody, po poprzednim uzytkowniku na plyn zaczela cieknac. Mieszkam w Gdansku, wiec udalem sie do firmy Lamber w Sopocie. Pompe wymienili, ogolny koszt 3 stowki. Nie powiem zeby bylo tanio, bo wczesniej mialem Mercedesa 124 i ta sama przypadlosc kosztowala mnie w Mercu dokladnie polowe, czyli 150 zl, ale nie w tym akurat rzecz. Przy odbiorze auta sympatyczny pan mechanik poinformowal mnie ze konczy mi sie sprzeglo. To jest fakt, sam zauwazylem ze po zmianie begow, po puszczeniu sprzegla obroty lekko rosna, po czym spadaja na poziom wlasciwy do luzu. Tak wiec wszystko wskazuje ze faktycznie sprzeglo lata switnosci ma za soba. Zapytalem ile kosztowalaby operacja zwiazana z usunieciem tej przypadlosci i mechanik powiedzial ze trzeba sprzeglo po prostu wymienic. Koszt okreslil na mniej wiecej 900 zlociszy, 3 stowy robocizna, okolo 6 paczek komplet naprawczy. Teraz pytanie, czy faktycznie trzeba wymieniac cale sprzeglo? Na sprawach mechanicznych znam sie srednio, ale czy nie wystarczy wymienic np. docisku, czy tarczy, ewentualnie obu tych elementow, zeby obicac koszty? Szczerze mowiac koszt wymiany calosci w moim przypadku to niemal 50% wartosci auta i czy jest sens ladowac pieniadze w taki temat ;) Kupujac ten skadinad sympatyczny wozek powiedzialem sobie ze jesli bedzie jakas usterka ktorej naprawa przekroczy kwote 500 zlotych, to odstawiam autko na zlomowiec i rozgladam sie za nastepnym egzemplazem z niszy cenowej ;) Ale obecnie mam problem, bo autko mi podeszlo i szkoda by mi bylo sie z nim rozstawac, zwlaszcza ze koszt wymiany pompy wody znaczaco podniosl wartosc mojego Sunny :D . Reasumujac prosze o rade, jak zrobic zeby bylo dobrze, a przy okazji nie ladowac w auto duzych (w stosunku do wartosci auta) pieniedzy ??

wiec jak chcesz zaoszczedzic to zawsze moznesz to zmiec sam :P

a docisk w raz z tarcza raczej by bylo odbrze wymienic bo po co za chwile wracac do warsztau na wymiane drugiej czesci?

zreszta jest takie stare powiedzenie ze kto oszczedza ten dwa razy traci (czy jakos tak)

ogolnie te samochody sa tak tanie bo maja przekulane duzoo i zawsze jest w nich cos do zrobienia

narazie bym ci radzil jeszcze jezdzic a jak juz bedizeb ardzo ciezko z ruszaniem to juz powinienes byc troche bardziej przy kasie i wted to powymieniaj

Gość Michał...G

Drogo zawołał za części bo zobacz na komplet Valeo z allegro http://moto.allegro.pl/item484938314_sprze..._3_1_4_1_5.html . Pomyśl nad samodzielnym zakupem takiego kompletu i porozglądaj sie po róznych warsztatach, tam popytaj o ceny czy są do negocjacji itp. napewo się znajdzie warsztat który zrobi to za mniej niż 300zl :030:

Gość ultima thule

Wlasnie przejzalem oferte allegro i faktycznie mozna kupic caly zestaw, nowy za niecale 200 ziko, a uzywke w niezlym stanie za sto kilka. Waszym zdaniem jaka bylaby uczciwa cena za wymiane?

Gość Michał...G

U mnie w mieście kumpel za zmiane sprzęgła w almerze płacił za całość sprzęgło + wymiana 300 około 400złotych chyba 350 z tego co dobrze pamiętam. A i takich czesci nie montuje się używanych bo to jest tylko złudne oszczędzanie, bo chociażby nawet na używane sprzęgło nie masz gwarancji a kupując nowe masz gwarancje 12miesięcy.

• 2 tygodnie później...

Mam pytanko. Czy łapa sprzęgła w sunny N14 ma fabrycznie mały luz na łączeniu z linką sprzęgła? czy u mnie jest tylko taki luzik?

Witam wszystkich wiem ze bylo juz pare takich tematow poruszane ale moie pytanie jest troche inne mianowicie : Wymienilem sprzeglo 10 tys km temu od samego poczatku wydaje mi sie ze nie bylo wyregulowane bo lapalo przy samej gorze i puszczalo etz jak dopiero noge zabralem , a teraz jest tak ze wbijam bieg dodaje gazu silnik wyje a auto powolutku przyspiesza czy mozna to jakos wyregulowac czy juz jest zapuzno i nowe sprzeglo potrzeba ??Prosze o pomoc albo chociasz moze sama tarcze albo docisk ??

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Gość rockybor

Co warto dodatkowo zrobić lub wymienić przy wymianie sprzęgła, co prawda będę to robił u kumpla na kanale więc koszta robicizny się prawie nie wliczają. (może jakiś uszczelniacz)

Drugie pyt.

Nie wiem jaką średnicę tarczy powinienem mieć, w sklepach podają różnie raz 180mm a raz 190mm

Sunny N14 93r. 1,4dm^3 , 16V , GA14DE , na wtrysku (MPI)

Gość rockybor
rockybor jak wymieniasz sprzeglo to cale kompletne. Warto sprawdzic przy okazji stan oleju.

Co do drugiego pytania to masz 190mm. 180 mm ma N13 1,3

Większość sklepów oraz ASO sądzi wg katalogów, iż moja wersja sunny posiada tarczę o średnicy 180mm a nie 190.

W końcu kto tu ma rację? Czy jakby się kupiło złą średnicę to będzie 10mm robiło dużą różnicę?

mam pytanie , a mianowicie jakiej firmy sprzęgła Nissan w modelu Sunny montował fabrycznie??

rockybor, z całym szacunkiem, jaką masz pewność że przyślą Ci to co uważasz że mieć powinieneś?

Jakoś do mnie nie przemawia że sprzęgło Valeo może kosztować tak tanio.

Po za tym jeśli już robię w aucie coś takiego to doświadczenie uczy aby kupować "na miejscu" czyli w mieście w którym naprawiasz auto (w razie wymiany luc czegoś tzw. " złościwości rzeczy martwych" jedziesz do sklepu i zamieniasz - masz gwarancję), bo jak kupisz na Allegro (lub w innym internetowym miejscu) to sprżegło możesz wymieniać miesiąc (policz sobie koszty i nie zapominaj o czasie kiedy będziesz "uzieminy"

W łodzi sprzęgło z wymianą w warsztacie ~500 PLN

Polecam hurtownie motoryzacyjna z tanimi (czytaj z nieduża marżą) sprzęgłami

http://moto.allegro.pl/my_page.php?uid=6476328

Rowniez ich polecam. Kupowalem ponad rok temu sprzeglo do mojej P11 i wszystko odbylo sie sprawnie i szybko.

Gość rockybor

Do skażony:

Po pierwsze sprzęgło przyszło kurierem na drugi dzień a w sklepie na to samo sprzęgło Valeo musiałbym czekać 2 dni ( bo też muszą sobie sprowadzić ).

Po drugie sprzęgło przyszło, czy faktycznie jest to Valeo na 100% to nie dam sobie przecież ręki odciąć, poza tym jaką masz pewność , że sklep ma na 100% Valeo (mogło nawet nie leżeć koło takiej marki :) )

Po trzecie sklepy przecież zarabiają na częściach i robią odpowiedni narzut do ceny po jakiej daną cześć kupują.

Po czwarte hurtownia także zarabia na tym, bo kupuje części w bardzo dużych ilościach.

Po piąte rozebrałem sprzęgło i okazało się, że tak naprawdę uszkodziło się słoneczko na docisku, niektóre odnóżki słoneczka wgniotły się. Przez to sprzęgło mi się ślizgało i drgał pedał. Fakt, że robiłem to z kumplem od 18 do 2 w nocy przez to że japońcy dosyć starannie dopracowali aby za dużo miejsca przy śrubach skrzyni nie było :). Mogłoby się np okazać że simering poszedł i bym nie kupił go, ale samochód by poczekał do rana i gumeczkę by się kupiło. Płacąc za komplet 208zł nie opłacało mi się kupić samego docisku za 150zl w sklepie bo i tak się wymienia najlepiej całość.

Dodatkowy atutem u mnie jest to, że wiem co robiłem i żaden mechanik nie mógł mnie oszukać i zostawić np. starej tarczy i docisku a nowych części sprzedać.

jak kompletne dobre sprzeglo moze kosztowac 208zł :?: przeciez to nie moze dzialać. ludzie nie róbcie takich rzeczy :(

a co do sklepów, to tak jak ktoś powiedział. Ja kupuje normalnie w hurtowni i jakby byl jakis problem to biore drugie i nara. Nie mozna sobie zajmowac stanowiska bo "Panie załóż mi to sprzegło, będzie dobrze", poźniej wychodza rozne klocki że klient powie "No przecież widział Pan co Pan zakładał" ehh Ja już dziękuje za takich. Biore, zakladam i odpowiedzialnosc lezy na mnie. To wszystko z mojej strony :)

Kupujcie dobre sprzęgła :!: