Gość bastek1 Opublikowano 17 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2006 witam zastanawiam się, po czym poznać,że trzeba wmienić kable do świec, czy same świece mam almerkę 1,4,kable razcej od nowości czyli 8 lat, śweice od 40000 km czyli od 3 lat, wymienione zaraz po założeniu LPG jeżdzi równo,nioe szarpie, wygląda wszystko ok, spalanie utrzymuje się się na stałym poziomie, w normie (9l miasto, 7.5 poza) nie wiem czy zmieniać, czy nie.... gazownicy mówili,że nie,to na forum razcej info jakie świece/kable, ale czy i kiedy zmieniać - nie ma szykoje nie isę przegląd (olej,filtry itp), więc czy i świece? i jeszcze płyny - hamulcowy,do chłodnicy nie zmieniane conajmiej od 4 lat (nie wiem co poprzedni właściciel) hamulce działają, jak w warszacie mechanik mierzył temp. zamarzania pł. chłodniczego to powiedział że ok (na początku roku) ruszać to? jakie płyny? pozdr. s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mikey_one Opublikowano 20 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2006 Bastek, jeśli nie masz żadnych problemów z paleniem czy nierówną pracą silnika to przewody sobie odpuść... świece owszem możesz, nie jest to wielki wydatek a jesli zrobiłeś na nich sporo kilometrów to mogą się nadawać do wymiany... natomiast co do płynów to z czasem tracą one swoje właściwości i nie bardzo mogę uwierzyć, że np. płyn chłodniczy po minimum 4 latach nic nie stracił ze swoich właściwości... jeśli na pomiarach wykazuje, że wytrzymuje temp. do -20 stopni to tak naprawdę, może wytrzymać nawet do -10 Nie zamarznie ale zrobi się galaretka więc plyn chlodniczy wymieniłbym napewno. Hamulców, jesli płyn jest w porządku nie musisz ruszać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mike Opublikowano 21 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2006 Świece co 15-20 tyś (przy LPG, na benzynce do 30 tyś) płyn chłodniczy co 2-3 lata, hamulcowy nie wiem, nigdy nie wymieniałem ;-), kabelki w razie stwierdzenia przebicia - tu nie ma reguły zależy od kabli. Producent przewidział to w książce serwisowej i lepiej się tego trzymać, koszty nie są wielkie a pozwolą cieszyc się bezawaryjnąjazdą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf4rb Opublikowano 21 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2006 Płyn hamulcowy też można sprawdzić, podjedź do jakiegoś lepszego warsztatu to powinni mieć takie urządzonko co bada zawartoś wody w płynie. Płyn hamulcowy ma właściwości higroskopijne i dlatego bardzo łatwo wiąże się z wodą, dlatego co kilka lat należy go zmieniać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.