Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Silnik 1.0 czy 1.3 ?

Gość Pablo_Snk
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Bo jednak to nie była uszczelka pod głowicą lecz sama głowica, i chce kupić nowy silnik :) i mam teraz wybór 1.0 czy 1.3 ? Czy może da rade dopasować z innego auta? Mam okazje kupić blok i głowice 1.3 z 98r, 100tyś przejechane, opłaca się czy nie?

BArdzo fajna taka zamiana by była - sprawdz najpier czy skrzynia ci podpasuje z 1.0...

Najprościej i żeby cięzkimi gratami się nie poslugiwać to weź ze swojej Micry samą blaszaną przekładkę która znajduje się między skrzynią a silnikiem i przymierz ją do nowego bloku.

Bo jednak to nie była uszczelka pod głowicą lecz sama głowica, i chce kupić nowy silnik :) i mam teraz wybór 1.0 czy 1.3 ? Czy może da rade dopasować z innego auta? Mam okazje kupić blok i głowice 1.3 z 98r, 100tyś przejechane, opłaca się czy nie?

jak masz wybor to bierz 1.3. Naprawde czuc te 20 koni. Przeciez to przyrost o ponad 30%.

Jezdzilem dwa lata litrowka, teraz mam od roku 1.3.

Wprawdzie sam szykuje sie czegos innego, ale z calego serca polecam.

Skrzynia z 1.0 sprzed liftu ma troche krotsze przelozenia niz z 1.3. Po lifcie jezeli dobrze pamietam juz montowali ta sama skrzynie, bo ta z 1.0 byla mniej wytrzymala.

Sprzeglo w 1.3 chyba troszke wieksze, nie mam pod reka danych.

Ale jezeli do silnika 1.3 zostanie skrzynia z 1.0 to powinna lepiej przyspieszac niz seria 1.3.

filipfm do 1.3 faktycznie ontowali o kilk acm w srednicy wieksze sprzeglo ale prawda jest taka ze jesli takie wiekse sprzeglo kupisz w komplecie z dociskiem to smialo mozeszm ontowac do 1.0 ;) wiec jak juz wspominałem naprawdemało rzeczy jest poza samym silnikiem jakimi rozni sie 1.0 od 1.3

mowi si eze sprezyny czy amorki sie roznią.. fakt ... sprezyny w 1.3 sa o 4,5 mm wyższe nic pozatym :) amorki.. takie same ... choc widniaja pdo roznyi nr katalogowymi

ekk jak by nie patzrec teoretycznie wystarczylo by zmianic silnik tak jak sie filt rymiania ale jak znam zycie to i tak podrodz eznajdzie si emasa rzeczy jaka bedzie do modernizacji.. chocby nawet zapłon .. jesli zostawiamycamy system zapolonu z silnika 1.0 bedzi etzreba go przestaiwc na 1.3 to samo tyczu sei pompy paliwa. ponc cos sie jeszce w przeplywomierzu sytawia .. pooonoc ;)

coobcio czy mozna prosci cie o "przepis na uturbienie" bo ty jestes doś oblatany w tym temacie

czy mogłbyś napisac jakiego rodzaju spręzarki szukac, co nalezy oprucz niej zamontowac co tzreba zmienic itd... oczywiscie powie o wersji podstawowoej bez intercoolera :P (chyba ze taka wersja nei istnieje)

Bez IC można ale nie będzie sensownych osiągów...

Turbinkę Polecam np. malutką K03 pochodzącą z silników gropy VW 1,8 Turbo o mocy 150KM, ta małą suszareczka będzie się błyskawicznie rozkręcała zarówno w silnikach 1.0 jak i 1,3...

z Diseli 1.9 kompletnie się nie nadają, bowiem przewarznie występują w wersi o sterowaniu podciśnieniowym no i gabaryty nie te co trzeba, jak z disela to np. z BMW 2,5 TDS abo Opla omegi 2,5 TD...

Przykłąd:

http://moto.allegro.pl/item134169524_turbo...mw_2_5_tds.html

Jeśli chodzi o suszarki nieco lepsze z Benzynowego 1,8 to prosze:

http://moto.allegro.pl/item133838900_turbo..._8_1_8_20v.html

I Tu:

http://moto.allegro.pl/item134373699_turbi...i_a3_1_8_t.html

Ta byłą by za***ista ale pod silnik 1,3 z 1,0 miała by spore opóżnienie ale za to ma potencjał do 250KM :D :

http://moto.allegro.pl/item133989330_turbo...tt_225koni.html