maniek Opublikowano 17 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2006 witam zamontowałem żaróweczkę we właczniku św. awaryjnych. podswietla ona teraz przycisk przy włączonych światłach , ale nie "mruga" kiedy włączę awaryjne ?? czemu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuchar Opublikowano 18 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2006 U mnie też nie mruga bo nigdy nie mrugała :wink: Po włączeniu świateł świeci jednostajnie - i tak jest od opuszczenia fabryki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek Opublikowano 18 Października 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2006 Mi się wydawało, że mrugała i dałbym sobie głowę obciąć, ale skoro tak mówisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość HARRYBOY Opublikowano 22 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2006 Potwierdzam, że w Almerze N15 akurat żarówka przycisku awaryjnego nie mruga. Na siłe można to zrobić wpinając się pod kierunki.... ale to było by masohizmem p.s. wymiana żarówki awaryjnegow - ASO Katowice - 65 PLN !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuchar Opublikowano 23 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2006 A zna ktoś sposób na wiecznie przepalającą się żaróweczkę w tym przycisku? Co wymienie, poświeci ze dwa tygodnie i d*pa - już mnie to zaczyna irytować :evil: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Alpin Opublikowano 23 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2006 A zna ktoś sposób na wiecznie przepalającą się żaróweczkę w tym przycisku? Co wymienie, poświeci ze dwa tygodnie i d*pa - już mnie to zaczyna irytować :evil: Witam. Wstawienie słabszej żaróweczki, albo tak jak ja, zastąpienie jej diodą. Pozdrawiam, Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuchar Opublikowano 23 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2006 Spróbuje z diodą - tylko muszę taką malutką znaleźć :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Alpin Opublikowano 23 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2006 Spróbuje z diodą - tylko muszę taką malutką znaleźć :wink: 3mm średnicy + rezystor 580-640 Ohm. Polecam diodę czerwoną, w przycisku znajduje się filtr czerwony, który nie przepuszcza innych kolorów z monochromatycznych źródeł jakim są diody (nie sprawdzałem z białymi diodami). Pozdrawiam, Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuchar Opublikowano 23 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2006 A gdzie żeś tam jeszcze rezystor upchał :?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Alpin Opublikowano 23 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2006 A gdzie żeś tam jeszcze rezystor upchął :?: Dioda ma kierunkową charakterystykę świecenie, więc założenie jej analogicznie jak żaróweczki nie ma kompletnie sensu. Do jednego wyprowadzenia diody dolutowałem rezystor o mocy 125mW, czyli taki o długości 3mm i średnicy 1,5mm pozostawiając de facto diodę na 7-8mm wyprowadzeniach ponad oprawkę. Tak wyprowadzoną diodę przygiąłem w kierunku spodziewanego symbolu na klawiszu. Oczywiście należy uwzględnić kąt skrętu złącza bagnetowego mocującego oprawkę. Pozdrawiam, Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wiesiek Opublikowano 23 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2006 A gdzie żeś tam jeszcze rezystor upchał n 3 mm diody na 12V, wchodza idealnie w plastiki od zaroweczek. 5mm tez wchodzi pozostaje kwestia podlaczenia jej do sciezek. Bez wyginania diody ladnie swieci - nie wolno tylko kupowac diody o bardzo waskim strumieniu swiatla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość HARRYBOY Opublikowano 26 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2006 Spokojnie można diodę założyć+rezystor jak radzi kuchar. Kumpel ma tak w Primierze i od roku nic mu sie nie spaliło. p.s. Ja przyciski awaryjnego, przeciwmgielnych i grzania szyby wyjmuję sięgając ręką od stony schowka... Wystarczy z jednej strony przycisnąć zatrzask i wyskakuje. Robie tak bo kuzyn w swojej N15 podważał śrubokrętem i poharatał plastiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Zetek Opublikowano 1 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2006 Mi się wydawało, że mrugała i dałbym sobie głowę obciąć, ale skoro tak mówisz... Dawaj Głowe !!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi