Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

ubytek płynu hamulcowego-dolewka??

Gość meszka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!

Czy można uzupełniać ubytki płynu hamulcowego. O niskim stanie sygnalizuje mnie już kontrolka bezpieczeństwa! Płyn jest koloru zielonego-jakie jest oznaczenie takiego płynu w sprzedaży??

Ja uzupełniałem. Musisz tylko wiedzieć czy masz wlane DOT-3 czy DOT-4. Z reguły jest to napisane na pokrywie zbiorniczka. Tylko potem przy wymianie klocków będziesz musiał pamiętać o odciągnięciu nadmiaru dolanego płynu, bo przy próbie rozparcia szczęk płyn Ci wybije.

DO3 i DOT4 są ze sobą w pełni kompatybilne i można je mieszać - nie przyniesie to najmneijszego skutku ubocznego.

Lepiej doplacić tą złotówkę na opakowaniu i mieć bardziej odportny na wysokie temperatury płyn...

Jeżeli jest zielony to może to jest R3, DOT-y są przecież koloru żółtawego.

To chyba jest DOT...w książce o Almerze jest informacja jedynie o takim typie płynu tzn. DOT-3 lub DOT-4

To powinien być żółty, chyba że ktoś wcześniej ingerował przy tym aucie, R3 to w zasadzie płyn spotykany już tylko w starszycha autach poniżej lat 90 no i polskie produkcje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...