Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

przegląd okresowy almery 2,2 tdi 16v

Gość GRANIT
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam !

mam pytanko , nie mam ksiazki przegladow okresowych od mojej almery 2,2 tdi 16v (yd22ddt) , chce teraz zrobic przeglad po 130 tys km , poprzedni byl zaraz po zakupie auta przy 115 tys km w ASO i troche mnie zgolili , teraz chce zrobic na wlasna reke ale nie wiem na co zwrocic uwage (oprocz wymiany oleju oczywiscie)

po 115 tys km wymieniane byly:

-olej shell helix diesel ultra 5w40

-filtr oleju

-filtr powietrza

-filtr paliwa

-wkladka przeciwpylkowa

-klocki hamulcowe

- w miedzyczasie wymienialem tez lancuch rozrzadu i napinacz :-( (opisywalem ta sytuacje w innym poscie)

a teraz co wymieniac ? no i kiedy bo to moze za wczesnie jeszcze tak po 15 tys km , moze dopiero po 20 tys km ?

pzdr

ja z własnego doświadczenia napiszę,

nie wiem, który masz rocznik ale wg mnie to poza regularnymi wymianami płynów i filtrów, chyba nie ma co się trzymać wyznaczonych przez producenta procedur, tylko dbać o auto na bieżąco, czyli sprawdzić wszystkie elementy w szczególności odpowiedzialne za bezpieczeństwo (układ hamulcowy i zawieszenie) i na bieżąco dokonywać ew napraw, normy wyznaczone przez produenta i tak w większości na polskiech drogach zazwyczaj się nie sprawdzają

W "Instrukcji obsługi" almery N16 z września 2002r., tak stoi napisane (przy założeniu, że przebieg roczny jest < 30 000 km.) :

Czynności przeglądowe po 120 000 km :

1. Olej silnikowy (tylko API CF-4, ACEA 98-B1) – wymiana;

2. Filtr olejowy – wymiana;

3. Paski klinowe – kontrola;

4. Szczelność układu chłodzenia – kontrola;

5. Płyn układu chłodzenia silnika ( płyn L2N lub ekwiwalent);

6. Wkaład filtru powietrza ( z papieru wiskotycznego) – wymiana;

7. Przewody paliwowe i podciśnieniowe – kontrola;

8. Filtr paliwa – wymiana;

9. Ustawienie reflektorów – kontrola;

10. Geometria zawieszenia kół ( + wyważanie i rotacja) – kontrola;

11. Nakładki/okładziny hamulcowe, tarcze /bębny i inne elementy – kontrola;

12. Hamulec zasadniczy, ręczny, pedał sprzęgła (działanie skok jałowy) – kontrola;

13. Przewody podciśnieniowe i zawór układu wspomagania hamulców – kontrola;

14. Układ hamulcowy i sprzęgła ( poziom płynów, szczelność układu) – kontrola;

15. Płyn hamulcowy – wymiana;

16. Układ i płyn wspomagania układu kierowniczego( szczelność , poziom) – kontrola;

17. Układ ABS (pamięć samodiagnostyki) – kontrola;

18. Układ SRS ( poduszki powietrzne, napinacze)- pierwsza kontrola po 10 latach , następna co 2 lata;

19. Pyłkowy filtr wentylacji – wymiana;

20. Olej manualnej skrzyni biegów (tylko olej NISSAN XZ) – wymiana;

21. Przekładnia kierownicza i drążki, zawieszenie, półosie, układ wydechowy – kontrola.

Uff … :D

Co do polemiki w tym wątku, na temat poziomu oleju silnikowego instrukcja stawia sprawę jasno: do QG 15 i QG 18 wchodzi - 2,7 litra, a do YD22DDT- 5,2 litra.

Płynu chlodniczego wchodzi odpowiednio 6,7 litra i 8,7 litra.

Pozdrawiam

marcos26, a możesz napisac jaki olej wlałeś ??

Marcin

to byla moja 1 wymiana oleju w skrzynce w tym aucie poniewaz auto niedawno kupilem wiec dla bezpieczenstwa wlalem polsyntetyczny olej o specyfikacji 75W90 GL-4 niemieckiej produkcji marki RAVENOL

Ja wymieniałem olej w skrzyni w N16 2,2di po 60tys. tak jak przewiduje instrukcja w ASO i weszło 5 litrów 75/W90 SHELA(za tyle zapłaciłem). Przy wymianie należy uważać przy spuszczaniu aby nie uszkodzic chyba to jest czujnik wstecznego ,który jest umieszczony w korku spustowym - podejzałem w ASO.

W instrukcji eksploatacji nic na temat wymiany rozrządu nie pisze. Swego czasu jak byłem w ASO NISSANA i pytałem się o rozrząd to mi powiedzieli że wymienia się przy kapitalnym remoncie silnika ale po ilu kilometrach i czy w ogóle może się urwać nie wiem. Też byłbym zainteresowany konkretną odpowiedzią.

Pozdrawiam

na razie podobno nie hałasuje :)

muszę popatrzeć jak się auto będzie zachowywało, jak na razie nie nacieszyłem się nim za bardzo bo mi uszczelkę spod głowicy wywiało (mam nadzieję, że tylko uszczelkę) i się auto od czwartku naprawia w warsztacie

na razie podobno nie hałasuje :)

muszę popatrzeć jak się auto będzie zachowywało, jak na razie nie nacieszyłem się nim za bardzo bo mi uszczelkę spod głowicy wywiało (mam nadzieję, że tylko uszczelkę) i się auto od czwartku naprawia w warsztacie

Napisz jak będziesz po zabiegu. Ile Cię kosztowały części i ile robocizna i czy był problem z uszczelką do tego silnika-każdemu może się przydażyć. Naprawiasz w ASO czy gdzie indziej. Pozdrowienia

całe szczęście okazało się, że to tylko uszczelka, kosztów jeszcze nie znam wszystkich, ale sądzę, że cała spraw może koło 700pln kosztować albo i lepiej nawet, wszystko dokładnie będę wiedział w poniedziałek,

z uszczelką nie było problemu

w aso nie robiłem tego, z wiadomych powodów - są drodzy, poza tym wcale nie muszą być lepsi i bardziej uczciwi, więc auto oddałem do zaprzyjaźnionego mechanika

z rzeczy jakie zostały wumienione to na razie jest tak:

uszczelak pod głowicę,

uszczelniacze zaworów (przy weryfikacji głowicy okazało się, że wymiana im nie zaszkodzi),

uszczlniacze wtryskiwczy (jedyne co kupowałem w ASO <cena za 4 gumowe o-ringi i 4 miedzine podkładki ~100 pln>, bo gdzie indziej nie było, a i w aso trzeba było czekać

aż sprowadzą)

na razie tyle:

pewnie dojdą jeszcze jakieś duperele typu płyn chłodniczy czy olej, ale o reszie napiszę w poniedziałek