Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Klocki Nipparts

Yankee
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kupiłem tydzień temu klocki j.w. i mam mieszane uczucia. Zmieniłem z innych piszczących klocków na klocki Nipparts które jak sie okazuje piszczą. pod koniec hamowania piszczą potwornie jak jakis pociąg towarowy :-) Mam do tego kompletu tarcze JC. Może to wina tych tarcz badziwnych? Jak myślicie ? co zrobic? Kupić może tarcze jesazcze raz nowe z Nipparts ?

Sam już nie wiem co robić.

Pozdrawiam, Yankee

ps. pomijam już fakt że niezależnie od tego jakie miałem tarcze i klocki przy hamowaniu z prędkości powyżej 130km/h słychać dudnienie typu bubububub, które równiez lekko czuć na kierownicy. Ymieniłem również kiedyś oba przeguby homokinetyczne bo nie były w najlepszym stanie osłony jak i same te przeguby. Jak Wam sie wydaje ? co może byc przyczyną tego bububu :D:D ?

Niektórzy mechanicy przy zakładaniu klocków szlifują boki klocków żeby luźno wchodziły do zacisku, klocek ma luźno wchodzić ale nie za luźno, nie może latać. To częste powody piszczenia. Oczywiście nie twierdzę u Ciebie to jest przyczyną ale istnieje takie prawdopodobieństwo.

jezu az strach mnie oblecial :):) szlifowac klocki??? jaki to mechanik robi??? niech najpierw sobie sam co innego zeszlifuje (głowe np.) a pozniej za klocki sie lapie :P Sam wymieniam sobie klocki i zawsze galdko wchodzily na swoje miejsce:) oczywiscie warto uprzednio oczyscic to miejsce bo po kilkudziesieciu tysiach km na bank zebralo sie brudu nalotu i innego badziewia.

Wymieniłem w maju tarcze i klocki na zestaw Nipparts.

Odczucia:

-pierwszy miesiąc zdecydowanie gorsze hamowanie w porównaniu z poprzednikiem

-następnie znaczna poprawa właściwości - cicha i wydajna praca.

-ostatni okres (od jakiegoś miesiąca) hamowanie bez zastrzeżeń natomiast pojawił się wspomniany pisk.

Przejechałem ok 6 tys i zastanawiam się czy nie zajrzeć do klocków, oprócz pisku pojawia się również inny odgłos ktory mi przypomina tarcie stalą o stal...

Cd buczenia podczas hamowania z dużych prędkości to u mnie występuje niezależnie czy bardzo mocno hamuję ze 100 czy z 60km/h. Tak samo było w poprzednim zestawie.

Dodatkowo doszło u mnie do klekotanie podczas jazdy po polskich drogach czyli po nierównościach. Podejrzewam że klocki są na finiszu.

pozdr.

6tkm to malo jak na klocki.. ale wszystko jest mozliwe... ja przypuszczam ze klocki sie zeszklily... jak masz czarne naloty na tarczy hamulcowej to na bank klocki trzeba wymienic na inne i na pewno nie na niparts... szkoda kasy, zdrowia i roboty.

Witam,

Też mam nipparty od jakiś 700 km ;) więc za wiele jeszcze nie napiszę.

Jednak nie było u mnie piszczenia itp odgłosów.

Wczoraj przy mocniejszym hamowaniu - nagle "stopy" z przodu ;) zachowały się spoko.

Na razie jednak właściwie niewiele na nich przejechałem, żeby powiedzieć czy OK czy kiszka.

Kupione w sklepie motocomu - choć wygląda, że idze to z warszawy bo paczka oklejone sklepem hippol lub hipol.com :roll:

pozdr

Grzegorz