Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

FELGI 14'' NIE PASUJA DO N16 !!!!

Gość Luke2001
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

siema chlopy...

TEMAT JUZ BYL ,ALE SAM SIE W TEN PROBLEM WKOPALEM I CHCE USTRZEC INNYCH PRZED BLEDEM.

KUPILEM MNIEJSZE FELGI STALOWE NA ZIME 14'' DO MOJEJ N16 I OKAZALO SIE ZE NIE PASUJA DO ZACISKOW HAMOWCOWYCH , WIEC NAJMNIEJSZE CO MOZNA ZALOZYC TO 15 ''

POZDR. !!!

Panowie nie bedzie pasowac i juz, mamy tarcze o srednicy bodajze 260 mm do tego spory zacisk, patrzac od wewnatrz za duzo miejsca nie zostaje przy 15''felgach, a co dopiero 14'', po co kombinowac skoro fabryka wypusciła na 15'' felgach to widocznie tak ma byc,wydaje mi sie ze gdyby 14'' felgi pasowały to N16 by na takich felgach wyjezdzały z fabryki, znjomy juz to przerobił bo chciał zaoszczedzic kupił 14'' felgi z oponami- zakłada a tu klops nie pasuje,wiec leza sobie w domku bo zwrotów nie przyjmuja :lol: , musiał kupic komplet opon 15'' z felgami i tym sposobem straciał dwa razy :lol:

ile na takiej operacji mozna zaoszczedzic??

dokladnie skoro fabrycznie sa 15 to nie nalezy wciskac 14. A powodem Twojkego bolu jest wymiar ET ktory jest zle dobrany dlatego przy zakupie felg trzeba koniecznie sprawdzic oprocz rozstawu otworow jakie powinno byc ET i jaka srednice powinien miec otwor ustalajacy srednice na piascie. Tutaj nawet 1mm roznicy zagraza bezpieczenstwu. A do tych 14 aby licznik nie przeklamywal musial bys zalozyc oponki o profilu 70 a wtedy wg mnie slabo to wyglada bo jest efekt taki jak by samochod na balonach jechal.

kupilem 14'' tylko dlatego sa sa tansze od 15'' i opony tez sa tansze , przeklamywanie licznika mam gdzies w zimie itd.

Nie zmienia jednak faktu ze sie wpakowalem nie potrzebnie w problem teraz i chce ustrzec innych bo jestm kochany :mrgreen: :P

no to zes oszczedzil:):) a nie da rady szybko ich zwrocic do sklepu i wymienic na 15 pasujace lub nawet na 14 ktore bede moze pasowac (pod warunkiem dobrania ET) teoretycznie kazdemu przysluguje prawo rekojmi pytanie tylko gdzie kupiles fele skle czy inne zrodilo??

a mi sie wydaje ze sie mylisz - nawet gdybym mial ET = 70 !! albo i wiecej to felga wygladala by juz za nadkole i co prawda pasowala by do zaciskow ale szpilki by okazaly sie na 100 % za krotkie :)

tak wiec zamiast kombinowc polecam kupic 15'' :mrgreen:

oj tam... spawarka i diaks w dłoń i napewno by podpasiły :D

fajne podejscie do sprawy w sumie nie ma rzeczy nie mozliwych:):)

;) ale gdybys kiedys zapragnal miec cabriolet ........ oj moglo by byc dopiero ciekawie ;)

taki numer na Renault zrobioli w TOP GEAR :) efekty byly ciekawe:):)

sam bym się prawie na to złapał, ale na forum już mnie uświadomili, że 14" to nie za bardzo podejdą

dajecie lepiej cynk gdzie można nabyć felgi stalowe 15"... podpowiem, że instytucja pt nissan mnie nie interesuje :/

P.S.

rozmiar felg stalowych do n16 z 2000 to

5,5J 15

4x114,3

ET 40

średnica otworu na piastę 66,1mm

czy w/w dane są poprawne??

EDIT:

już kupiłem, z pomocą przyszło mi wszystkomające allegro