Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Minimalna grubość tarcz w N15

Gość adalbert
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

jaj masz tarcze 252 to będzie ciężko z wyborem albo coś sygnowane znakiem JC albo coś znacznie droższego (mało jest firm produkujących tarcze w tym rozmiarze) ale ja bym teraz kupił Nipparts obecnie mam tarcze JC niestety zrobiłem ten błąd i jestem z nich raczej niezadowolony także polecem Nipparts raczej dobre są o nich opinie i nie są drogie do tego myślę że klocki też nipparts no chyba że jakiś profi zestaw np brembo + ferrodo czy coś w podobie... a jeżeli masz tarcze 252 to nominalna grubość 20mm a min to 18mm

ale napewnie nie masz rozmiaru 252 tylko 247 albo jeszcze mniejsze 232 takich jest w bród :) mikoda no tak mam takie w innym samochodzie wrażenia pozytywne raczej ale to kiepski samochód i kiepskie hamulce więc może dlatego się sprawdzają :)

Musze kupic klocki na przod, ale sa 3 wersje klockow w zaleznosci od zaciskow. Jak najprosciej poznac ktore sie ma zalozone? Czy cos mozna pomierzyc, aby okreslic rodzaj kolckow? Chyba ze mozna jakos bez problemu sciagnac klocki przez sklepem i zalozyc je jadac do warsztatu :?:

więc masz 247 w tym rozmiarze jest spory wybór zarówno tarcz jak i klocków :) a 15mm to już zdecydowanie do wyrzucenia :) przy okazji pytanko z tyłu masz tarcze czy bębny?

wymina klocków i tearcz w N15 nie wymaga jakiś specjalnych narzędzi. Wystarczy klucz bodajże 13 i 10 - ale tego nie jestem pewien - i odrobina umiejętności manualnych. mozna spokojnie wymienic samemu. klocki dla niewtajemiczonego to jakies 30 min. tarcze troche wiecej bo trzeba zdjąc zaciski i oczyscic miejsce styku tarczy z piastą. chyba, że nie chcesz się brudzić to za klocki w warsztacie zaplacisz jakies 50zł (wymiana).

Czy zdejmujac obejme z zacisku hamulaca wymieniacie srubki? W ksiazce WKL jest napisane, ze srubki sa jednorazowe, pokryte klejem. Bylem wczoraj na wymianie klockow (mechanik zalecal), ale pojechalem do stacji szybkiej obslugi, a tam inny mechanik nie bardzo wiedzial co ma wymieniac, bo okladziny cierne jeszcze sa bardzo grube, tarcze tez :?

Skrecajac zacisk zalozyl poprzednie sruby, odpowiadajac na moja uwage, ze nie trzeba ich wymieniac. To trzeba czy nie :?:

No i po bólu :) Tarcze i klocki wymienione. Na razie okey. Oczywiście hamuje dużo słabiej , ale po dotarciu będzie ok ;) Cała operacja kosztowała mnie tylko 412 PLN ;) W ASO jedna tarcza 340, a klocki 240. Różnica jest warta zachodu. Tarcze mam JapanLine, japońskie są chyba tylko z nazwy, ale wyglądają nie źle i tak też na razie pracują, klocki Akebono. Zobaczę jaki przebieg zrobią, ale nawet jak by miały zrobić połowę tego co oryginały to i tak się kalkuluje. 1070 do 412 :)

za 400zł to wolałbym naprawdę jakiś profi za***isty zestaw kupić np jakieś ATE + ferrodo czy coś podobnego :) mój mechanik wziąłby za robociznę 20-30zł nie opłaca mi się nawet brudzić :D

Myślisz, że przepłaciłem ;) ? Takie rzeczy to tylko w Erze. W Wawie inne realia, mechanik za 50 zeta zastanawia się czy się schylić. Ile dałeś za tarcze JC, jakie masz kocki? Jeżeli dużo mniej ode mnie to będę do Ciebie przyjeżdżał na wymianę ;) pozdr