Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wymiana płynu chłodniczego w N16 2,2di

grzesis

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie czy wymieniał ktoś płyn chłodniczy w silniku 2,2di. Jak to zrobić, jak spuścić płyn z bloku silnika, czy trzeba odkręcać alternator, jaki płyn najlepszy i co jaki czas wymieniać ?

Mam pytanie czy wymieniał ktoś płyn chłodniczy w silniku 2,2di. Jak to zrobić, jak spuścić płyn z bloku silnika, czy trzeba odkręcać alternator, jaki płyn najlepszy i co jaki czas wymieniać ?

podlaczam sie pod pytanie! moze ktos robil to w 1.5 PB?

poczytalem serwisowke i troche zaniepokoily mnie mozliwe problem z odpowietrzeniem ukl chlodzenia.

mielsice z tym klopoty ? a jak poszlo odkrecenie korka spustowego w bloku silnika? jest sens to ruszac?

czy to mozliwe ze wchodzi tutaj 6.7l pynu chłodzącego ?

Witam, polecam najpierw sprawdzic płyn chłodniczy, najlepiej u jakiegos mechanika(chodzi o zamarzanie). Do spuszczania płynu jak najbardziej uzywa sie korka spustowego, lub odczepia sie weza na dole chłodnicy.

Co do odpowietrzania układu, z tego co mi wiadomo wlewa sie plyn do układu odpala sie silnik i czekamy az otworzy sie termostat, wtedy uzupełniamy zbiornik z płynem, a jezeli sie myle to prosze sie poprawic.

Jezeli chodzi o ilosc to wszystko jest mozliwe :)

Ps. polecam koncentraty z Shela.

Płyn najlepiej wymienić metoda ,,podciśnieniową" czyli bez zapowietrzania układu chłodzenia tzn do chłodnicy tam gdzie jest korek podłącza sie urządzenie które wysysa stary czynnik chłodzący a nastepnie wlewa nowy w ostatniej fazie jeszcze wyciąga wszystkie ,,bąbelki" powietrza z nowego płynu. Później zbiorniczek wyrównawczy wyciągają myją go, wkładają ponownie, odpalaja silnik po zagrzaniu jeszcze uzupełniaja płyn do zbiorniczka. Tą metodą nie odkręca się żadnych korków spustowych.

Takie urządzenia mają w warsztatach gdzie specjalizują sie w wymianach płynów eksploatacyjnych, bo gdy zakupują większe ilości płynów itp. to takie urządzonko dostają gratis od firmy.

Witam.

Ponawiam pytanko. Czy może któryś z kolegów użytkowników N16 2,2di wymieniał płyn w chłodnicy i po jakim czasie, czy liczy się tylko temperatura zamarzania płynu, czy i wiek płynu? Z tego co wiem z własnego doświadczenia płyn w chłodnicy powinno się wymieniać przy zimnym silniku (Przy wymianie gorącego płyny i wlaniu zimnego może nastąpić gwałtowne oziębienie głowicy i w najlepszym wypadku pójdzie uszczelka pod głowicą. Tak miałem w innym samochodzie.) W instrukcji wyczytałem, że do spuszczania płynu z bloku jest specjalna śrubka umieszczona pod termostatem, ale jak się do niej dostać nie wiem i dlatego pytam może ktoś odkręcał. Jak wymieniają płyn w specjalistycznych stacjach? Czekają aż płyn ostygnie, czy od razu przystępują do wymiany?

• 2 tygodnie później...

Witam, wczoraj wymieniałem płyn chłodniczy w swojej Almie (benzyna). Kilka rad dla robiących to pierwszy raz:

1. Korek spustowy komory silnika to ciemna śruba mniej więcej tak jak pokazuje rysunek w instrukcji tylko że bardziej na lewo i niżej.

2. Śruba odpowietrzenia tak jak na rysunku. U mnie poniej śruby była żółta naklejka ("nie odkręcać jak gorące" w engliszu)

3. Poza tym czynności jak w instrukcji.

Po wlaniu 4 litrów płyn zaczął uciekać otwartym korkiem odpowietrzającym, wtedy zakręciłem, podczas dokręcania śruby uleciało jakieś 100-200 ml płynu - no nic...do odżałowania :)

Po spuszczeniu starego płynu polecam przelać chłodnicę i zbiornik wyrównawczy wodą, u mnie zebrało się trochę brudu.

Czy może któryś z kolegów użytkowników N16 2,2di wymieniał płyn w chłodnicy i po jakim czasie, czy liczy się tylko temperatura zamarzania płynu, czy i wiek płynu?

Z tego co się orientuję, to dopóki płyn trzyma parametry (sprawdzić u mechanika!) to nie trzeba wymieniać całości tylko uzupełnić mieszalnym płynem, bo nie zakamieni ani nie nadużyje zbytnio żywotności chłodnicy. Bez względu na wiek.

No i podobno lepiej uzupełnić lepszym płynem, niż zalać całość czymś w stylu BORYGO...

osttnio robilem to samo u siebie.

mimo ze stary plyn mial tylko 3 lata i trzymal parametry postanowilem go wymienic

calosc zlalem do zbiornika i dokladnie zlalem 4.6l plynu! tyle tez wlalem nowego! efekt jest taki ze zostalem z 2 l nowego plynu w garazu ( serwisowka mowi o 6.7l)

aha

zalalem dynagelem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...