Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] problem z refletorami w N16 po lifcie

Gość jarecki2000
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

tak, słyszałem że zdarza się że ułamuje zatrzask i trzeba wymieniać lampę. dlatego ja jak wymieniam, to najpierw odpinam "agrafkę" i wyjmuję żarówkę a dopiero trzymając wszystko na zewnątrz reflektora odpinam kostkę.

tak, słyszałem że zdarza się że ułamuje zatrzask i trzeba wymieniać lampę. dlatego ja jak wymieniam, to najpierw odpinam "agrafkę" i wyjmuję żarówkę a dopiero trzymając wszystko na zewnątrz reflektora odpinam kostkę.

racja,po pierwszej wymianie reflektora kiedy zobaczyłem jak to jest zrobione też tak postępowałem jak opisujesz;przy następnych wymianach byłem bardzo ostrożny-więdząc o problemie! ale do czasu,ostatnio wymieniłem trzymając wszystko w ręce,włożyłem do środka,zapinałem delikatnie agrafkę i....trach!zatrzask poszedł! problem moim zdaniem leży w wadzie konstrukcyjnej soczewki reflektora.dość powiedzieć ze przez 3 lata użytkowania palą mi sie tylko żarówki w soczewkach świateł mijania, a i asistance którego raz do tego wezwałem też spieprzył sprawe i musiał na własny koszt wymieniać reflektor,żadne klejenie nie wchodzi w grę! moim zdaniem całe lampy sa wadliwie skonstruowane i nissan powinien je wymienić(dotyczy tylko modelu po lifcie) na ironię zakrawa fakt,że nawet mechanicy odmawiają wymiany żarówek w tych konkretnych modelach

pierwszy raz wymieniałem sam. ale później doszedłem do wniosku, że to zbędny problem. jadę do aso, kupuję 2 żarówki za 60zł i wymieniają mi gratis. jestem spokojny, bo jak coś spieprzą to będą musieli mi wymienić lampę. poszukaj na allegro używanej lampy, widziałem że sporo tego towaru się kreci. ciekawe dlaczego :) pewnie jest popyt

pomysł dobry, tylko to śmieszne żeby z wymianą żarówki do ASO jeżdzić!a na allegro to pewnie tak jak na giełdzie-wszystkie klejone,po uszkodzeniach a nie sprawdzisz tego dokąd spaw będzie trzymał,a wcześniej czy póżniej sie rozklei i problem od nowa!

doszły mnie słuchy że firma coś z tym robi już,jak tylko będę coś wiedział to dam znać

pozdawiam!

lampy sa wadliwie skonstruowane i nissan powinien je wymienić

Witam.

Z tego co wiem, to właśnie rusza kampania wymian reflektorów po LF. Wymieniają dwa od razu. Podjedź do ASO.

skąd takie info?

ja też mam fl i te światła tak sobie świecą w porównaniu do niektórych innyach aut.

Ja mam lampy wymienione jakieś miesiąc temu. Nowe się trochę różnią mocowaniem oprawek (teraz wymiana żarówek ma być bezbolesna) i ponoć poprawili coś z soczewkami - tak mówili w ASO bo sami byli ciekawi czy i jakie są różnice. Faktem jest że jak zmieniłem przy okazji żarówki mijania na "Philips NightGuide 3in1" to nie mogę złego słowa powiedzieć - świecą jak trza :grin:

Ja mam lampy wymienione jakieś miesiąc temu. Nowe się trochę różnią mocowaniem oprawek (teraz wymiana żarówek ma być bezbolesna) i ponoć poprawili coś z soczewkami - tak mówili w ASO bo sami byli ciekawi czy i jakie są różnice. Faktem jest że jak zmieniłem przy okazji żarówki mijania na "Philips NightGuide 3in1" to nie mogę złego słowa powiedzieć - świecą jak trza :grin:

ha dzięki,

już się umówiłem na wymianę reflektorów, bo na 99% to mne też dotyczy (zarówki są zawsze od czegoś zabrudzoane(zadymione). W aso powiedzieli, że to na 99% wada reflektorów.

6 mam przegląd na 60k więc dam znac po 6

Bo jak się kupuje najtańsze w markecie, ale koniecznie "BLUE" (24zł za 2 żarówki!!!) żeby wyglądało na niezły bajer, to tak jest :))) Firmówki byłyby duuużo droższe i pewnie trwalsze...

A poza tym całkiem poważnie: jak jest jakis wadliwy reflektor (np. rozszczelniony po wypadku) to faktycznie syf na nich osiada i wilgoć i zmniejsza się trwałość, niestety całego reflektora również.

pzdr.

Ludzie co Wy tak często zarófki wymieniacie ?? :D:P

Ja akurat zmieniłem przy okazji wymiany reflektorów. Philips GT150 które świeciły jako "mijania" powędrowały w miejsce "drogowych" ("oryginalne" żarówki już miały 3 latka więc ich czas też w końcu by nadszedł) a "Philips Nightguide 3in1" znalazły się w soczewkowych. Jeśli nie liczyć trwałości o której za wcześnie się wypowiadać to świecą super :D/

Bo jak się kupuje najtańsze w markecie, ale koniecznie "BLUE" (24zł za 2 żarówki!!!) żeby wyglądało na niezły bajer, to tak jest :))) Firmówki byłyby duuużo droższe i pewnie trwalsze....

Pudło. Nie jestem fanem "blue" i zaopatruję się na Allegro :D.

ASO wymienia leflektory !!! i o dziwo bez większego gderania. Ponieważ kończy mi się gwarancja, zapytałem co z parującmi reflektorami. Pan odpowiedział, że są wymiany co prawda nie z winy parowania bo mogą parować ale z winy pękającego mocowania żarówek. Nie ważne dlaczego ważne, że leflektory znów będą nowe. Stwierdzają to po nr samochodu. Oczywiście nikt nie zagwarantował, że nówki nie będą parowały, ale wymienić mozna (trzeba) zwłaszcza ci którzy połamali mocowania. Myślę, że nie będą mieli najmniejszego problemu z wymianą gwarancyjną.

ASO wymienia leflektory !!! i o dziwo bez większego gderania. Ponieważ kończy mi się gwarancja, zapytałem co z parującmi reflektorami. Pan odpowiedział, że są wymiany co prawda nie z winy parowania bo mogą parować ale z winy pękającego mocowania żarówek. Nie ważne dlaczego ważne, że leflektory znów będą nowe. Stwierdzają to po nr samochodu. Oczywiście nikt nie zagwarantował, że nówki nie będą parowały, ale wymienić mozna (trzeba) zwłaszcza ci którzy połamali mocowania. Myślę, że nie będą mieli najmniejszego problemu z wymianą gwarancyjną.

Witam

Czy auto po fl ale z drugiej ręki kupione w salonie Nissana w polsce też może liczyć na wymianę lamp przednich jakie są warynki wymiany.

Pozdrawiam

zobaczcie to http://moto.allegro.pl/item136890984_nissa...typ_zobacz.html

Czy auto po fl ale z drugiej ręki kupione w salonie Nissana w polsce też może liczyć na wymianę lamp przednich jakie są warynki wymiany.

Też, a nawet te nie kupione w Polsce też. Wydaje mi się, że ta akcja dotyczy całości wadliwej produkcji, a nie tylko tego, co szło do nas.

Też, a nawet te nie kupione w Polsce też. Wydaje mi się, że ta akcja dotyczy całości wadliwej produkcji, a nie tylko tego, co szło do nas.

To chyba dobra wiadomość dla wszystkich nissanmaniaków po fl.

Dzięki za info i pozdrawiam

Ja miałem nietypową przygode z leflektorami.Otóz przepaliła mi sie żarówka.Poprosiłem znajomego żeby mi ją wymienił.Niestety podczas pracy ułamał zatrzask(chyba tak sie to nazywa?)Ale żarówke wymienił i lampa działała.Miesiąc pózniej na przeglądzie serwis stwierdził że jest to ułamane.Pracownik serwisu powiedział że sie ze mną skuntaktujeCzekałem może z 2 tygodnie ąż zadzownił ktoś z nissana i powiedział żebym przyjechał na wymiane 2 reflektorów.Gdy już byłem na miejscu chcieli mi wymienić tylko jeden.Powiedziałem dlaczego tylko jeden skoro mówili że 2 i nie jechałbym ponad 150km żeby wymienić tylko 1.Wymienili 2 na nowe.Nie wiem czy to było po ogłoszeni akcji ale chyba raczej nie.Na koniec pracownik serwisu powiedział w żartach,,żEBY MI PAN NIE PRZYJEZDZAł TU W SPRAWIE REFLEKTOROW,, i sie uśmiechnął cynicznie do mnie.[/i]

witam wszystkich zainteresowanych!

idąc za radą B12 umówiłem się w ASO w wiadomej sprawie,okazuje się że o wymianie reflektorów decyduje nr nadwozia naszych almerek! po sprawdzeniu wymienili mi obydwa bez żadnego szemrania! nowe jak już ktos wspomniał mają mieć poprawioną konstrukcję soczewek,wzmocniony uchwyt żarówki oraz inną kostkę,która nie powinna już tak cięzko schodzić z żarówki(co było jedną z przyczyn wyłamywania uchwytów) nie ma być też efektu wypalania reflektorów! niestety wygląda na to,że z parowaniem nic nie poprawili o czym przekonałem się zaraz po powrocie do domu(w okolicach kierunków-małe łezki z pary) światełka dają teraz czadu jak się patrzy! o dalszych efektach użytkowania powiadomię w czasie,gorąco zachęcam wszystkich zainteresowanych do skorzystania z wymiany i sprawszenia czy wasze almerki są na liście

[ Dodano: Pon 30 Paź, 2006 11:45 ]

byłem na tej stronie widziałem ten reflektor i coś mi tu nie gra...w moim nowym po wymianie kostka jest czarna i wogóle inaczej wygląda, a ta jest niebieska jak w starym typie,więc jak to z tym jest może ktoś coś wie...

Witam!!!!

Właśnie jestem po rozmowie z ASO (MOTORONDO -Katowice - Francuska1) w sprawie o której wspominacie (wymiany lamp w N16 FL) i dowiedziałem się, że o niczym nie wiedzą

Owszem wymieniają uszkodzone lampy w autkach na gwarancji, w których wypalone zostały gniazda, ale o akcji dot. wymian lamp z powody awaryjnych "spinek" nie słyszeli.

Skąd właściwie macie tę informację?

idąc za radą B12 umówiłem się w ASO w wiadomej sprawie,okazuje się że o wymianie reflektorów decyduje nr nadwozia naszych almerek! po sprawdzeniu wymienili mi obydwa bez żadnego szemrania!

witam kolegów almerowców z sąsiedniego kącika,

przed chwilą dzwoniłem do serwisu nissana (poznań) i pan powiedział, że tak, będą wymieniać reflektory bez gadania, ale na razie nie mają listy z numerami nadwozia aut, które się do wymiany kwalifikują. czyli na dziś lipa. podobno w połowie grudnia (2006) mają te listy dostać.

generalnie - o wymianie decyduje numer nadwozia - nie jest ważne, gdzie kupione i czy jest jeszcze na gwarancji (pod warunkiem, że te listy obejmują cały świat). jeżeli auto będzie na liście - bez gadania wymieniają za darmo. jeżeli nie będzie na liście: koszt parki to chyba ~1600 pln + koszt wymiany (drugie tyle w ASO :lol:).

byłem na tej stronie widziałem ten reflektor i coś mi tu nie gra...w moim nowym po wymianie kostka jest czarna i wogóle inaczej wygląda, a ta jest niebieska jak w starym typie,więc jak to z tym jest może ktoś coś wie...

to jest stary reflektor z wymienionym wkładem soczewkowym na nowy. w sumie wystarcza - sam dziś dokładnie taką operację wykonałem w almerze i już bez czekania na pi....ny serwis mój ojciec może się cieszyć bardzo dobrymi światełkami w tym kiepskim samochodzie.

więcej szczegółów opiszę w sąsiednim wątku założonym już kiedyś przeze mnie:

http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.php?t=19531

Coś nie dało mi to spokoju i przedzwoniłem raz jeszcze, tym razem do ASO w Rybniku - i okazało się, że wiedzą o wymianie reflektorów w N16FL i po sprawdzeniu mojego nr VIN serwisant oddzwonił i poinformował mnie o tym, że "jestem na liście" do wymiany. Mam jednak czekać na oficjalne pismo z NISSAN POLSKA.

I teraz najciekawsze, nie jestem pierwszym właścicielem mojej Almerki :( i wspomniane pismo wysłane zostanie do pierwszego właściciela (sprawdziłem to dzwoniąc na infolinię NISSANA), który poproszony jest w tym piśmie o przesłanie go do następnego "szczęśliwca" jeśli on w międzyczasie przestał już być właścicielem ALMERKI !!!!

Trochę zdziwiony zaproponowałem aby poprawili sobie w bazie dane adesowe nowego właściciela - czyli moje!

Muszę im wysłać e-mailem na adres: csc.poland@nissan-europe.com moje dane ! Wtedy zmienią :)

• 11 miesięcy temu...

Witam! To moj pierwszy wpis na tym forum! :)

Tez zdarzylo mi sie w ostatni piatek urwac gniazdo zarowki w mojej Almerce, przeczytalem ten watek i zadzwonilem do sewisu pod Bydgoszcza (w Osielsku), tam powiedziano mi, ze sie nie kwalifikuje :/ , ale postanowilem sie nie poddawac i napisalem na adres csc.poland@nissan-europe.com. Od Nissana dostalem info, ze jednak powinni mi wymienic, jeszcze raz zadzwonilem i wyslalem list do lokalnego serwisu. Czekam na odpowiedz...

jak juz pisalem w innym watku, moja alma po VIN juz nie kwalifikowala sie na wymiane (z 2005roku jest), ale jak bylem w aso powiedzialem ze slabo swieca, wymienili - wypalony odblysnik, wiec radze walczyc o swoje, wiem ze jest ciezko :-)

II runda:

podobno poprzedni wlasciciel juz mial wymieniane te reflektory w listopadzie 2006 a, jak powiedziala Pani z Nissana, wymiana przysluguje tylko raz. W kazdym razie wyglada, ze wymienili wtedy reflektory starego typu na takie same, czyli te z wypalajacymi sie srodkami, wiec tak naprawde nie zrobili tego co do nich nalezalo. Czekam na odpowiedz z serwisu, walka trwa...

Czyn ktos moglby potwierdzic, ze nowe reflektory maja metalowe mocowania zarowek i/lub klosze?