Gość Grzes_Lub Opublikowano 26 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2006 Witam, Mam szybkie pytanie do userów N15-stki. Ile oleju wchodzi do N15-stki przy wymianie. W manualu jest 3,2 litra. Chcę kupić 3 x 1 litr Mobila i nie wiem czy starczy czy nie ? Zawsze wymieniali mi i na rachunku bylo 3 litry - za tyle płaciłem. Mogę kupić litr za 25-30 zł, gdzie w warsztatach liczą sobie koło 40 zł :? Zawsze to na zmianę kół byłoby zaoszczędzone ;-) Czy 3 bańki litrowe starczą ? pozdr Grzegorz ps. ciekaw jestem jak po wymianie filtra, na w końcu KNECHTowski będzie reagował czunik ciśnienia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jumper Opublikowano 26 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2006 ja kupuje banke 4l i mam w razie czego na dolewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Stranger Opublikowano 26 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2006 Witam, Mam szybkie pytanie do userów N15-stki. Ile oleju wchodzi do N15-stki przy wymianie. W manualu jest 3,2 litra. Manual nie kłamie Nie wiem jak w przypadku motoru GA14DE, ale w GA16DE wchodziło niecałe 3,5 litra. Chcę kupić 3 x 1 litr Mobila i nie wiem czy starczy czy nie ?Zawsze wymieniali mi i na rachunku bylo 3 litry - za tyle płaciłem. Mogę kupić litr za 25-30 zł, gdzie w warsztatach liczą sobie koło 40 zł :? Zawsze to na zmianę kół byłoby zaoszczędzone ;-) Czy 3 bańki litrowe starczą ? Prawde powiedziawszy posłuchałbym Jumper'a. Bańka 4L jest tańsza niż 4x 1L, a będziesz miał pewność że nie braknie i jeszcze zostanie na ewentualne dolewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość klajgus Opublikowano 26 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2006 koledzy maja racje,4 literki by sie zdały ,ale jak ci nic oleju nie bierze to jak wlejesz 3litry to tez będzie Ok,nie będziesz miał poprostu oleju na max,a w zimę to podobno nawet lepiej,ja kupiłem w 5cio litrowym opakowaniu i miałem na 2 razy,przez ostatnie 10 tyś,almerka nie spaliła nic oleju i mam nadzieje ze teraz tez tak będzie,a jeśli będzie trzeba dolać to kupie literka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mrówka 27 Opublikowano 26 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2006 wchodziło niecałe 3,5 litra JA do N15 GA16DE, leję 3 litry i mam 3/4 stanu i tak jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dylson Opublikowano 26 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2006 GA16DE, leję 3 litry i mam 3/4 Dokladie. Do primerki mi kiedys wlali ponad 3l i mialem ciut ponad stan. Moim zdaniem jak nie bierze oliwy to 3l starcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość volnaris Opublikowano 26 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2006 Do GA14DE wchodzi w silnik dokladnie 2.8 litra oleju, pozostale 0.4 litra to olej w fabrycznym filtrze. Sprawdzcie ile oleju wchodzi w jakies zamienniki, mozliwe , ze mniej i stad te 3 litry oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość B12 Opublikowano 26 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2006 Zawsze wymieniali mi i na rachunku bylo 3 litry - I to spokojnie wystarczy. Jak nie masz wycieków, to dolewek nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszekN15 Opublikowano 26 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2006 Nie wlewam nawet całych 3 l, bo wtedy poziom jest powyżej max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mrówka 27 Opublikowano 26 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2006 Zawsze wymieniali mi i na rachunku bylo 3 litry - za tyle płaciłem. Że na rachunku napisali Ci 3 litry to nie znaczy że tyle Ci wlewali, serisy często tak praktykują że piszą więcej niż wchodzi w silnik a potem samwymieniasz sobie olej i się dziwisz, że masz max, a wedle racuhunku powinieneś dolać pół litra. :shock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MIS Opublikowano 27 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2006 Wczoraj miałem ściąganą miske olejową (pierwszy raz od 11lat ) i po załozeniu zalalismy olej. Weszlo dokładnie 3 i pół litra. Przy samej wymianie wejdzie Ci max 3litry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość B12 Opublikowano 27 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2006 Weszlo dokładnie 3 i pół litra. Przy samej wymianie wejdzie Ci max 3litry. Te 0.5 litra, to właśnie jest to, co zawsze zostaje przy zwykłej wymianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzes_Lub Opublikowano 31 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2006 Witam, Dzięki za wszystkie odpowiedzie Kupuję 3 litry i czas na wymianę. Pozdr Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Piotrek Opublikowano 22 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2006 Podłącze się do pytania, jednak interesuje mnie ile litrów wchodzi do 2.0 Diesla? W 1.4 to w sumie wiedziałem co i jak ale w tym nie mam pojęcia ile oleju trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość B12 Opublikowano 22 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2006 Witam. 5,1 litra z filtrem, 4,6 bez. Tak podaje producent, ale z doświadczenia wiem, że może wejść trochę mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość yareckimm Opublikowano 23 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2006 Chcę kupić 3 x 1 litr Mobila i nie wiem czy starczy czy nie ?Zawsze wymieniali mi i na rachunku bylo 3 litry - za tyle płaciłem. A jesli mozna sie podpiąć to jaki olej wlewasz? Ja mam silnik 1.4 benzyna ( 16 V) i czeka mnie właśnie zmiana oleju ( niespecjalnie wiem jaki olej jest teraz zalany :-/ ) Pozdrawiam Yaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MIŚ Opublikowano 25 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2006 Kup 3 litry , wlej 2,8l ,będziesz miał 3/4 stanu na bagnecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość accerone Opublikowano 11 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2006 A jesli mozna sie podpiąć to jaki olej wlewasz?Ja mam silnik 1.4 benzyna ( 16 V) i czeka mnie właśnie zmiana oleju (niespecjalnie wiem jaki olej jest teraz zalany :-/ ) Mam taki sam motor jak ty w mojej almie i odkad kupilem fure (ponad 5 lat) jezdze na texaco 5w40 pelny syntetyk i nie narzekam. Oleju nie bierze, przebieg ponad 168kkm, caly czas jest zwawy i ladnie pracuje. Po zatkaniu EGR jes dosc czysty po mimo przekraczania przebiegow przy ktorych sie wymienia olej (o ok 5 - 8 kkm). Generalnie slyszalem opinie ze na olejach syntetycznych mozna jezdzic dluzej gdyz ich budowa molekularna przy zastosowaniu syntetykow wplywa na to ze ewentualne zanieczyszczenia sa w oleju rozpuszczane. Podczas gdy oleje mineralne zanieczyszczenia wiąża i wchłaniają w siebie. Wplywa to ponoć na fakt iż oleje syntetyczne sa w stanie dluzej zachowac swoje parametry podczas gdy oleje mineralne i polsyntetyki trzeba wymieniac przy mniejszych przebiegach. Opinia zaslyszana od wlasciciela hurtowni olejów do samochodow osobowych, ciezarowych i innych maszyn. Nie wiem ile w tym prawdy ale ja na ten olej nie narzekam. Duzo ludzi jezdzi tez na 10w40, roznych firm Castrol, Shell, Agip, Fuschs (chyba) itp. Tez nie narzekają. Wspomniany hurtownik polecil mi Agip 10w40 - ja jednak zostaje przy sprawdzonym texaco 5W40. Masz w czym wybierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość yareckimm Opublikowano 12 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2006 Mam taki sam motor jak ty w mojej almie i odkad kupilem fure (ponad 5 lat) jezdze na texaco 5w40 pelny syntetyk i nie narzekam. Oleju nie bierze, przebieg ponad 168kkm, caly czas jest zwawy i ladnie pracuje. Po zatkaniu EGR jes dosc czysty po mimo przekraczania przebiegow przy ktorych sie wymienia olej (o ok 5 - 8 kkm). Już wlałem olej mineralny Mobila. Dokładnie nie pamietam jego parametrów . Słyszałem, ze przy przebiegu koło 200 tys. nie powinno sie lać syntetyków, ale czy to do końca prawda to sam już nie wiem, bo różnie mówią. Pozdrawiam Yaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość accerone Opublikowano 12 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2006 ja slyszalem ze mineralne leje sie tylko wtedy kiedy bieze olej - co kraj to obyczaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość yarek Opublikowano 16 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2007 ja zalalem silnik (1.4) polsyntetykiem mobila, weszlo 3 l,oczywiscie nie na poziom max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi