Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Ile oleju do N15 ?

Gość Grzes_Lub
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam szybkie pytanie do userów N15-stki.

Ile oleju wchodzi do N15-stki przy wymianie.

W manualu jest 3,2 litra.

Chcę kupić 3 x 1 litr Mobila i nie wiem czy starczy czy nie ?

Zawsze wymieniali mi i na rachunku bylo 3 litry - za tyle płaciłem.

Mogę kupić litr za 25-30 zł, gdzie w warsztatach liczą sobie koło 40 zł :?

Zawsze to na zmianę kół byłoby zaoszczędzone ;-)

Czy 3 bańki litrowe starczą ?

pozdr

Grzegorz

ps. ciekaw jestem jak po wymianie filtra, na w końcu KNECHTowski będzie reagował czunik ciśnienia ;) ?

Witam,

Mam szybkie pytanie do userów N15-stki.

Ile oleju wchodzi do N15-stki przy wymianie.

W manualu jest 3,2 litra.

Manual nie kłamie ;) Nie wiem jak w przypadku motoru GA14DE, ale w GA16DE wchodziło niecałe 3,5 litra.

Mogę kupić litr za 25-30 zł, gdzie w warsztatach liczą sobie koło 40 zł :?

Zawsze to na zmianę kół byłoby zaoszczędzone ;-)

Czy 3 bańki litrowe starczą ?

Prawde powiedziawszy posłuchałbym Jumper'a. Bańka 4L jest tańsza niż 4x 1L, a będziesz miał pewność że nie braknie i jeszcze zostanie na ewentualne dolewki.

koledzy maja racje,4 literki by sie zdały ,ale jak ci nic oleju nie bierze to jak wlejesz 3litry to tez będzie Ok,nie będziesz miał poprostu oleju na max,a w zimę to podobno nawet lepiej,ja kupiłem w 5cio litrowym opakowaniu i miałem na 2 razy,przez ostatnie 10 tyś,almerka nie spaliła nic oleju i mam nadzieje ze teraz tez tak będzie,a jeśli będzie trzeba dolać to kupie literka.

Że na rachunku napisali Ci 3 litry to nie znaczy że tyle Ci wlewali, serisy często tak praktykują że piszą więcej niż wchodzi w silnik a potem samwymieniasz sobie olej i się dziwisz, że masz max, a wedle racuhunku powinieneś dolać pół litra. :shock:

• 4 tygodnie później...

A jesli mozna sie podpiąć to jaki olej wlewasz?

Ja mam silnik 1.4 benzyna ( 16 V) i czeka mnie właśnie zmiana oleju ( niespecjalnie wiem jaki olej jest teraz zalany :-/ )

Pozdrawiam

Yaro

• 3 tygodnie później...
A jesli mozna sie podpiąć to jaki olej wlewasz?

Ja mam silnik 1.4 benzyna ( 16 V) i czeka mnie właśnie zmiana oleju (niespecjalnie wiem jaki olej jest teraz zalany :-/ )

Mam taki sam motor jak ty w mojej almie i odkad kupilem fure (ponad 5 lat) jezdze na texaco 5w40 pelny syntetyk i nie narzekam. Oleju nie bierze, przebieg ponad 168kkm, caly czas jest zwawy i ladnie pracuje. Po zatkaniu EGR jes dosc czysty po mimo przekraczania przebiegow przy ktorych sie wymienia olej (o ok 5 - 8 kkm).

Generalnie slyszalem opinie ze na olejach syntetycznych mozna jezdzic dluzej gdyz ich budowa molekularna przy zastosowaniu syntetykow wplywa na to ze ewentualne zanieczyszczenia sa w oleju rozpuszczane. Podczas gdy oleje mineralne zanieczyszczenia wiąża i wchłaniają w siebie. Wplywa to ponoć na fakt iż oleje syntetyczne sa w stanie dluzej zachowac swoje parametry podczas gdy oleje mineralne i polsyntetyki trzeba wymieniac przy mniejszych przebiegach. Opinia zaslyszana od wlasciciela hurtowni olejów do samochodow osobowych, ciezarowych i innych maszyn.

Nie wiem ile w tym prawdy ale ja na ten olej nie narzekam.

Duzo ludzi jezdzi tez na 10w40, roznych firm Castrol, Shell, Agip, Fuschs (chyba) itp. Tez nie narzekają.

Wspomniany hurtownik polecil mi Agip 10w40 - ja jednak zostaje przy sprawdzonym texaco 5W40.

Masz w czym wybierać :)

Gość yareckimm
Mam taki sam motor jak ty w mojej almie i odkad kupilem fure (ponad 5 lat) jezdze na texaco 5w40 pelny syntetyk i nie narzekam. Oleju nie bierze, przebieg ponad 168kkm, caly czas jest zwawy i ladnie pracuje. Po zatkaniu EGR jes dosc czysty po mimo przekraczania przebiegow przy ktorych sie wymienia olej (o ok 5 - 8 kkm).

Już wlałem olej mineralny Mobila. Dokładnie nie pamietam jego parametrów ;). Słyszałem, ze przy przebiegu koło 200 tys. nie powinno sie lać syntetyków, ale czy to do końca prawda to sam już nie wiem, bo różnie mówią.

Pozdrawiam

Yaro

• 1 miesiąc temu...