Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

cena przeglądu 30 tyś 1,5 dci

Gość marcinde
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Auto masz z 2005 r., więc chyba powinienes zrobić serwis w ASO, bo inaczej utracisz gwarancję. No i pewnie ich ceny nie będą się zbytnio różniły (po co sobie mieliby konkurencję robić...).

Jakby nie gwarancja, to wystarczy przejrzeć czynności z instrukcji (lub manuala) żeby zorientowac się, że każdy okresowy przegląd Almery zrobi zwykły mechanik, który ma troche pojęcia o samochodach wyprodukowanych po 2000 r. No i oczywiście za grosze w porówananiu do ASO.

Ale Ty zdajesz się nie miec wyjscia... na oficjalnej stronie Nissan Polska znajdziesz adresy wszystkich ASO w Wawie i okolicach. Mozesz podzwonic i porownac ceny.

Pzdr.

No nie byłbym tego samego zdania. Gwarancja jest zbyt dużo warta, żeby rezygnowac z niej tak po prostu żeby oszczędzić raptem na 2 serwisach. Ale też trzeba umieć z niej korzystać. Z każdą usterką powinno się jeździć do serwisu i żądać natychmiastowej naprawy, bez gadania, że TTTM (np. o braniu oleju). A poza tym zawsze trzeba się liczyć z możliwością uszkodzenia fabrycznego jakiejś bardzo drogiej części. Oszczędzisz parę stówek na serwisie a później wybulisz 2000-3000 zeta żeby w ogóle móc jeździć...Nigdy nie wiadomo czy wszystko będzie OK :)

Jak wiesz jakie uprawnienia masz z gwarancji (lub rekojmi) to nie dasz sobie kitu wcisnąć i nie pożałujesz.

Moim zdaniem nie warto świadomie rezygnowac z gwarancji.

Pzdr.

cena z ASO T&T Zaborowski na Puławskiej. mieszkam jeszcza za Piasecznem i to jest najbliższe mi ASO. co do gwarancji to nawet nie myślę, żeby robić rzegląd poza ASO. jak ktoś wyżej słusznie napisał- gwarancja jest warta zbyt dużo. byłem po prostu ciekaw jak kształtują się ceny w innych aso.

zależnie od właściciela

dokladnie, zalezy przede wszystkim od wlasciciela, samochod mozna zajezdzic nawet w pol roku i wtedy 2-3 letni nie jest wcale takim dobrym zakupem.

Moim zdaniem lepiej pojechać na przegląd do innej miejscowości (3 - 4 stówki taniej). Warszawa ma to do siebie że ceny są horrendalne. Wykonaj kilka telefonów - zobaczysz że się opłaci, a nawet 200 stówki można spożytkować na przyjemne i pożyteczne rzeczy. Pozdro

Święta racja.

Im mniejsze miasteczko, tym taniej. A przelot i tak sie pewnie oplaci.

Poza tym w mniejszym miasteczku według mnie bardziej dbają o klienta, bo jest ich po prostu mniej. A w takich miastach jak Wawa, Kraków itp. to i tak duże firmy obsługiwac będą swoją lisingowa flotę, więc po co im sie wysilać :) Roboty i tak im nie zbaraknie...

Pzdr.

Do Tarnowa z Wa-wy masz jakieś 600 km w obie strony po odliczeniu paliwa i tak zostanie Ci prawie 3 stówy

Myślę że kolega znajdzie coś rozsądnego bliżej Wa-wy.

Za to z Krakowa jeno 150km w dwie strony :580:

U mnie w Wawie na Jagielońskiej podali mi cenę 1040,- po 30 tys. Almerka 1,5 dCi

przejechane mam 25,5kkm, tez mam nadzieję, że to całkowity koszt, bo właśnie na Jagiellońskiej będę robił

PS: jakiś rok-dwa temu jeżdząc jeszcze Corollą próbowałem w podobny sposób przyoszczedzić na przeglądzie, obdzwoniłem serwisy Toyoty w dalszej okolicy W-wy - Radom, Siedlce, Płock itp..

Ceny wszędzie były podobne (1300zł za przegląd po 120tyś km.), jedynie serwis w

Płocku podał podejrzanie niską cenę, niecały 1000zł, przezornie zapytałem co wchodzi w koszt przegladu i okazało się, że pani po prostu nie policzyła kosztów wymiany filtra pp i czegos tam jeszcze twierdząc, że nie wszyscy sobie te czynnosci życzą;

po doliczeniu kosztu filtra i itd wyszło ok. 100zł taniej niz w W-wie w Carolinie więc całkowicie nieopłacalna zabawa, wszystkie aut. serwisy miały podobna cenę;

przypuszczam, że większa część obniżki to niższy koszt robocizny

To może tak dla porównania koszt przeglądu 30 tyś poza ASO. Silniczek 1.8, ale chyba (tylko chyba) koszty w ASO byłyby porównywalne co 1.5dCi. Oczywiście gwarancji już nie miałem. Chodzi o pokazanie rozpiętości cenowej.

Wymiana oleju, filtra oleju, filtra powietrza, świec, sprawdzenie i uzupełnienie płynu w chłodnicy, regulacja świateł. Cena części - 230 zł, koszt robocizny - 50 zł. Bez komentarza...

Filtr ppyłkowy olałem, bo na wiosnę chcę zrobić przegląd całej klimy i wtedy wymienię.

Pzdr.

Czy moglibyście podpowiedzieć jakiś dobry system (bez przeglądów w ASO) dbania o samochód dla leszcza, który nie za bardzo wie co i jak? :) Chciałabym pilnować mocno dobrego stanu technicznego auta, a z drugiej strony nie bulić za przeglądy. Jak na razie to w serisowaniu mojej Almerki zapanował pewien haos.

Czy moglibyście podpowiedzieć jakiś dobry system (bez przeglądów w ASO) dbania o samochód dla leszcza, który nie za bardzo wie co i jak? n Chciałabym pilnować mocno dobrego stanu technicznego auta, a z drugiej strony nie bulić za przeglądy. Jak na razie to w serisowaniu mojej Almerki zapanował pewien haos.

Załatw sobie instrukcję obsługi i rób to co tam napisane po określonych przebiegach, tylko u zwykłego mechanika. Części możesz kupić sam, albo po prostu powiedz w warsztacie co chcesz i do jakiego samochodu.Różnica cen jak wyżej przeze mnie podana. Zdaje się, że warto :)

Pzdr.

Instrukcję już mam i to że trzeba robić to co tam jest jest dla mnie jasne. Sprawa wygląda tak. Kupiłam auto od właściciela, który wszystkie przeglądy robił w Aso w tym systemie, który jest wymagany do utrzymania gwaracji, nawet gdy już jej nie było. Poprosiłam o wydruk z kompa z tego Aso i wygląda na to, że jednak podczas małego i dużego przeglądu w jego cenie było o wiele więcej czynności niż te w gwaracji. Stąd moje pytanie.

Powiedz ile masz przejechane na liczniku, to podpowiem Ci co warto zrobić, a co nie. Szkoda płacić kasę za "wizualne sprawdzanie bieżnika" w oponach itp. Jak pojedziesz do jakiegoś naciągacza, to zrobi Ci wiele więcej niż potrzeba i skasuje odpowiednio.

Pzdr.