Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

cena przeglądu 30 tyś 1,5 dci

Gość marcinde
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Najważniejsze czynności, które powinnaś zrobić obowiązkowo w wymaganym okresie (rozumiem, że masz wersję Diesel 1,5 dCi, i że kupiłaś niedawno, czyli przegląd po 120 tys jeszcze poprzedni właściciel zrobił):

- wymiana oleju w silniku wraz z filtrem oleju,

- wymiana filtra powietrza,

- kontrola płynu w chłodnicy (żeby nie zamarzł w zimę) ewentualnie uzupełnienie do wymaganej ilości, jeżeli facet serwisował samochód to pewnie wymieniał regularnie i płyn będzie trzymał parametry,

- kontrola jakości płynu hamulcowego (jak serwisowany, powinno być spoko) – w razie potrzeby uzupełnij lub wymień jak nie trzyma parametrów, niech mechanik zerknie na klocki i tarcze z tyłu i przodu,

- sprawdź paski napędów (klinowe) w jakim są stanie,

- akumulator (płyn i poziom, parametry), ładowanie – żeby nie było zaskoczeniem jak padnie przy mrozach,

- jeżeli słabo świecą światła, to sprawdź ustawienie,

- sprawdź w instrukcji kiedy ostatnio wymieniany był olej w skrzyni biegów oraz filtr paliwa, czy był wymieniany pasek rozrządu - facet serwisował, więc nie powinno być konieczności wymiany na razie,

- filtr ppyłkowy – możesz wymienić (ja osobiście zrobię to dopiero razem z całą klimą na wiosnę).

Wyważenie kół rób zawsze przy zmianie, kapciarz mniej więcej powie Ci w jakim są stanie gumy.

Jeżeli facet faktycznie serwisował i masz na to dowód, to nie ma się jeszcze czym przejmować. Gorzej jak kupujesz wózek i nie wiesz co gość robił i czy w ogóle coś 

Ale jak masz benzynę, to dochodzą jeszcze świece.

Inne czynności powinno się zrobić jak coś stuka, brzęczy, czyli są oznaki, że coś jest nie tak - wtedy nie czekasz na przegląd tylko jedziesz do dobrego zaufanego mechanika. Z mechanikiem jest jak z lekarzem - do byle kogo się nie chodzi :)

Najlepiej popytaj kogoś o dobrego mechanika (takiego u którego byli już Twoi przyjaciele i jest pewność, że gość wie co robi i nie zdziera) i rób wszystko u niego.

Takich rzeczy jak bieżąca kontrola ilości oleju w silniku, płynu w chłodnicy, to chyba nie muszę Ci tłumaczyć? :)

Takie przeglądy powinno się według mnie robić co 15 tyś.

Może ktoś jeszcze coś poradzi.

Miłego użytkowania.

Pzdr.

Mam N15 z 1999, benzyna, ale to pewnie nie robi dużej różnicy, jeśli chodzi o przeglądy. Poprzedni przegląd była tak jak piszesz w kwietniu tego roku. Niestety odkąd go kupiłam w czerwcu poszło już 14.000.

Co do historii to rezczywiście mam dużo informacji, ksiażka serwisowa, wydruki z ASO itd.

Co do swoim mechaników to jakieś tam namiary mam, ale na takiego naprawdę dobrego to ciągle nie mogę trafić.

Wcześniej miałam Sunny i Micrę :) oba auta były już na dojeżdżeniu. No i nie lubiłam ich tak jak tej Almery to i nie martwiłam się tak bardzo ;)

Bardzo dziękuję za informacje, chciałam się douczyć i się udało.

Pozdro

Gośka

• 2 tygodnie później...
Gość marcinde

zrobiłem w końcu ten przegląd, w warszawskim T&T Zaborowski. Zapłaciłem 720zł + mój olej. wszystko ok, sumiennie poprawili zaznaczone przeze mnie drobiazgi, jak skrzypiące mocowanie pasa kierowcy, stuki w środkowej konsoli itp. jestem zadowolony